Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Λειτουργίες – Κηρύγματα 31 Δεκεμβρίου 2015 – 3 Ιανουαρίου 2016

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Λειτουργίες – Κηρύγματα 31 Δεκεμβρίου 2015 – 3 Ιανουαρίου 2016

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος την Παρασκυεή, 1η  Iανουαρίου 2016, θα λειτουργήσει στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, θα προστεί της επίσημης Δοξολογίας για το νέο έτος. Την Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο συμπαραστατούμενος από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Στρόβολο. Την Παρασκευή, 1η Ιανουαρίου, 2016, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015, θα προστεί Αγρυπνίας στην Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό. Την Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία. Την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016, θα προστεί της Ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών των Θεοφανείων και θα τελέσει τη θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου στον ιερό ναό Αποστόλου Φιλίππου στα Λατσιά.

Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμανδρίτης Ιωάννης την Παρασκευή, 1η  Iανουαρίου 2016, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου (Μετόχιον Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα) στη Λευκωσία.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
30 Δεκεμβρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

(Μαρκ. α΄ 1-8) (Β΄ Τιμ. δ΄ 5-8)

Σαλπίσματα μετάνοιας

«Εγένετο Ιωάννης…κηρύσσων βάπτισμα μετανοίας»


Η σημερινή Κυριακή ονομάζεται προ των Φώτων γιατί ακριβώς προηγείται της μεγάλης εορτής των Θεοφανείων. Με το ευαγγελικό ανάγνωσμα προβάλλεται το πρόσωπο και το έργο του Ιωάννη του Βαπτιστή, ο οποίος κήρυξε προδρομικά μέσα στην έρημο το ευαγγελικό μήνυμα.

Όταν ο Ιησούς ήλθε σε ηλικία που θα άρχιζε τη δημόσια δράση του έπρεπε να βαπτισθεί στον Ιορδάνη ποταμό. Η βάπτιση του θα γινόταν από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, του οποίου το έργο εστιαζόταν  στο βάπτισμα μετανοίας. Προετοίμαζε τους ανθρώπους για να εγκολπωθούν το μήνυμα σωτηρίας. «Μετανοείτε ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών». Με αυτές τις λίγες λέξεις έδινε την πιο δυναμική μαρτυρία ζωής.

Η μορφή του Ιωάννη

Ο Ιωάννης, ο υιός του προφήτη Ζαχαρία, άνθρωπος αφοσιωμένος στο Θεό και το θέλημά του, ήταν ο τελευταίος στη σειρά των προφητών. Διαβιούσε στην έρημο και σύμφωνα με την πληροφορία που δίνει ο Κύριλλος Αλεξανδρείας, ήταν άνθρωπος «καρτερών εν προσευχαίς, χαίρων εν αγρυπνίαις, αντιπαλαίων και αποσοβών τον ύπνον, αίρων το όμμα εις ουρανόν προς Κύριον». Η χρήση των υλικών αγαθών από τον Ιωάννη περιοριζόταν στα απολύτως αναγκαία τόσο στη διατροφή και ενδυμασία όσο και στην καθημερινότητα γενικότερα. Είναι χαρακτηριστική η πληροφορία που δίνει ο ευαγγελιστής Μάρκος: «ήν ενδεδυμένος τρίχας καμήλου, και ζώνην δερματίνην περί την οσφύν αυτού και εσθίων ακρίδας και μέλι άγριον». Ήταν αποδέκτης του θεόσταλτου μηνύματος για τον ερχομό του Μεσσία. Έθεσε δε σαν κύριο στόχο του έργου του να προετοιμάσει πνευματικά τους ανθρώπους για να δεχθούν τη σωτηριώδη παρουσία του. Διακήρυττε με περισσή σαφήνεια ότι «έρχεται ο ισχυρότερός μου οπίσω μου …Εγώ εβάπτισα υμάς εν ύδατι. Αυτός δε βαπτίσει υμάς εν Πνεύματι αγίω».

Δείκτης πορείας

Η αναμονή του Μεσσία από τους ανθρώπους κρατούσε για πολλούς αιώνες, χωρίς όμως να προσδιορίζεται επακριβώς ο ερχομός του. Η έλευσή του, ωστόσο, με λεπτομερή στοιχεία, προαναγγέλθηκε από το στόμα των προφητών. Είχε προαναγγελθεί μάλιστα ότι πριν από τον Χριστό θα έκανε εμφανή την παρουσία του κάποιος μεγάλος προφήτης που θα διαδραμάτιζε βασικό ρόλο στην προετοιμασία του εδάφους για να τον δεχθούν οι άνθρωποι. Η προαναγγελία αυτή βρήκε ακριβώς επαλήθευση στο πρόσωπο του Ιωάννη.

Ως απεσταλμένος του Θεού, ο Ιωάννης ακολουθούσε το θείο θέλημα χωρίς οποιεσδήποτε αναστολές και συμβιβασμούς. Ξεκίνησε από την έρημο και περιόδευσε εκεί  και όπου καθοδηγούσε τα βήματά του η Θεία Πρόνοια. Ισχυρή ήταν η μαρτυρία του για τον Χριστό, με το πρόσωπο του οποίου συνδεόταν το κήρυγμα της μετάνοιας. Με το κήρυγμά του μετατρεπόταν σε δείκτη πορείας για την εν Χριστώ σωτηρία.

Η ταπείνωσή του ήταν επίσης υποδειγματική. Δεν παρέλειπε να τονίζει ότι ήταν μικρός και αδύναμος μπροστά στη θεία παρουσία του Χριστού: «Έρχεται ο πιο δυνατός από εμένα, του οποίου δεν είμαι ικανός να σκύψω και να λύσω τα κορδόνια των υποδημάτων του». Ομολογούσε και διακήρυττε ότι η δική του προσφορά είναι μικρότερη και καθαρά ανθρώπινη, ενώ του Μεσσία είναι ανώτερη και θεϊκή: «Εγώ μεν εβάπτισα υμάς εν ύδατι, αυτός δε βαπτίσει υμάς εν Πνεύματι αγίω».

Κήρυγμα μετανοίας

«Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών». Εδώ βρίσκεται η καρδιά του φλογερού κηρύγματος του Ιωάννη, με το οποίο προετοίμαζε τους ανθρώπους για να δεχθούν τον Χριστό και τη Βασιλεία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Χριστός άρχισε το δημόσιο έργο του επικαλέστηκε τα λόγια του Ιωάννη του Προδρόμου: «μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των ουρανών». Η διαφορά βέβαια είναι ευδιάκριτη. Ο Ιωάννης παραπέμπει στον Χριστό και κατ’ επέκταση στη Βασιλεία του, ενώ ο Κύριος στο ίδιο το πρόσωπό του προσφέρει τη Βασιλεία των Ουρανών. Ο Χριστός είναι η «εντός ημών» Βασιλεία του Θεού.

Αγαπητοί αδελφοί, διανύουμε ήδη την τρίτη μέρα ενός καινούργιου χρόνου. Ιδιαίτερα σήμερα που ο κόσμος εμφανίζεται τόσο άστατος και παράλογος, οι ευχές που ανταλλάσσουμε αποκτούν τη δική τους σημασία. Η Εκκλησία προσφέρει το κήρυγμα του Ιωάννη του Βαπτιστή, το οποίο μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην πραγματική χαρά και ευτυχία. Στις συχνότητες ακριβώς της μετάνοιας ο άνθρωπος μπορεί ν’ ανακαλύψει τον αυθεντικό του εαυτό. Οδηγείται τότε στην αγιότητα και εγκολπώνεται τη μόνιμη χαρά που προσφέρει ο Χριστός. Ο Νικήτας ο Στηθάτος, η μεγάλη αυτή πατερική μορφή, διαβεβαιώνει: «χαρά ατελείωτη καταλαμβάνει τις καρδιές των αγωνιζομένων στον παρόντα κόσμο, σύμφωνα με το νόμο του Θεού και κατέρχεται σ’ αυτές η ευφροσύνη του Αγίου Πνεύματος». Γένοιτο.


Απόστολος και Ευαγγέλιο Κυριακής προ των Φώτων -03 Ιανουαρίου 2016

Αποστ. Ανάγνωσμα: Β΄ Τιμ. δ΄ 5-8 (3-1-2016)

Πρωτότυπο Κείμενο

Τέκνον Τιμόθεε, νήφε εν πάσι, κακοπάθησον, έργον ποίησον ευαγγελιστού, την διακονίαν σου πληροφόρησον. Εγώ γαρ ήδη σπένδομαι, και ο καιρός της εμής αναλύσεως εφέστηκε. Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, τον δρόμον τετέλεκα, την πίστιν τετήρηκα· λοιπόν απόκειταί μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος, ον αποδώσει μοι ο κύριος εν εκείνῃ τη ημέρα, ο δίκαιος κριτής, ου μόνον δε εμοί, αλλά και πάσι τοις ηγαπηκόσι την επιφάνειαν αυτού.

Νεοελληνική Απόδοση

Παιδί μου, Τιμόθεε, να είσαι άγρυπνος για να τα’ αντιμετωπίσεις όλα. Να κακοπαθήσεις, να εργαστείς για τη διάδοση του Ευαγγελίου, να εκπληρώσεις το καθήκον σου στην υπηρεσία του Θεού. Εγώ πια ήρθε η ώρα να χύσω το αίμα μου σπονδή στο Θεό, έφτασε ο καιρός να φύγω από τον κόσμο. Αγωνίστηκα τον ωραίο αγώνα, έτρεξα το δρόμο ως το τέλος, φύλαξα την πίστη. Τώρα πια με περιμένει το στεφάνι της δικαιοσύνης, που μ’ αυτό θα με ανταμείψει ο Κύριος εκείνη την ημέρα ο δίκαιος κριτής. Κι όχι μόνο εμένα, αλλά κι όλους εκείνους που περιμένουν με αγάπη τον ερχομό του

Ευαγγελικό Ανάγνωσμα (Μάρκ. α´ 1-8)

Αρχὴ τοῦ εὐαγγελίου ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, Υἱοῦ τοῦ Θεοῦ. ῾Ως γέγραπται ἐν τοῖς προφήταις, «ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστέλλω τὸν ἄγγελόν μου πρὸ προσώπου σου, ὃς κατασκευάσει τὴν ὁδόν σου ἔμπροσθέν σου φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ, ἑτοιμάσατε τὴν ὁδὸν Κυρίου, εὐθείας ποιεῖτε τὰς τρίβους αὐτοῦ», ἐγένετο ᾿Ιωάννης βαπτίζων ἐν τῇ ἐρήμῳ καὶ κηρύσσων βάπτισμα μετανοίας εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν. Καὶ ἐξεπορεύετο πρὸς αὐτὸν πᾶσα ἡ ᾿Ιουδαία χώρα καὶ οἱ ῾Ιεροσολυμῖται, καὶ ἐβαπτίζοντο πάντες ἐν τῷ ᾿Ιορδάνῃ ποταμῷ ὑπ᾿ αὐτοῦ ἐξομολογούμενοι τὰς ἁμαρτίας αὐτῶν. ῏Ην δὲ ὁ ᾿Ιωάννης ἐνδεδυμένος τρίχας καμήλου καὶ ζώνην δερματίνην περὶ τὴν ὀσφὺν αὐτοῦ, καὶ ἐσθίων ἀκρίδας καὶ μέλι ἄγριον. Καὶ ἐκήρυσσε λέγων ῎Ερχεται ὁ ἰσχυρότερός μου ὀπίσω μου, οὗ οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς κύψας λῦσαι τὸν ἱμάντα τῶν ὑποδημάτων αὐτοῦ. ᾿Εγὼ μὲν ἐβάπτισα ὑμᾶς ἐν ὕδατι, αὐτὸς δὲ βαπτίσει ὑμᾶς ἐν Πνεύματι ῾Αγίῳ.


Νεοελληνική Απόδοση

Αὐτὴ εἶναι ἡ ἀρχὴ τοῦ χαρμόσυνου μηνύματος γιὰ τὸν ᾿Ιησοῦ Χριστό, τὸν Υἱὸ τοῦ Θεοῦ. Στὰ βιβλία τῶν προφητῶν εἶναι γραμμένο Στέλνω τὸν ἀγγελιοφόρο μου πρὶν ἀπὸ σένα, γιὰ νὰ προετοιμάσει τὸν δρόμο σου! Μιὰ φωνὴ βροντοφωνάζει στὴν ἔρημο ἑτοιμᾶστε τὸν δρόμο γιὰ τὸν Κύριο  ἰσιῶστε τὰ μονοπάτια νὰ περάσει. Σύμφωνα μ’ αὐτά, παρουσιάστηκε ὁ ᾿Ιωάννης, ὁ ὁποῖος βάφτιζε στὴν ἔρημο καὶ κήρυττε νὰ μετανοήσουν οἱ ἄνθρωποι καὶ νὰ βαφτιστοῦν, γιὰ νὰ συγχωρηθοῦν οἱ ἁμαρτίες τους. Πήγαιναν σ’ αὐτὸν ὅλοι οἱ κάτοικοι τῆς ᾿Ιουδαίας καὶ οἱ ῾Ιεροσολυμίτες, κι ὅλους τοὺς βάφτιζε στὸν ποταμὸ ᾿Ιορδάνη, καθὼς ὁμολογοῦσαν τὶς ἁμαρτίες τους. ῾Ο ᾿Ιωάννης φοροῦσε ροῦχο ἀπὸ τρίχες καμήλας καὶ δερμάτινη ζώνη στὴ μέση του, ἔτρωγε ἀκρίδες, καὶ μέλι ἀπὸ ἀγριομέλισσες. Στὸ κήρυγμά του τόνιζε «῎Ερχεται ὕστερα ἀπὸ μένα αὐτὸς ποὺ εἶναι πιὸ ἰσχυρὸς καὶ ποὺ ἐγὼ δὲν εἶμαι ἄξιος νὰ σκύψω καὶ νὰ λύσω τὸ λουρὶ ἀπὸ τὰ ὑποδήματά του. ᾿Εγὼ σᾶς βάφτισα μὲ νερό, ἐκεῖνος ὅμως θὰ σᾶς βαφτίσει μὲ ῞Αγιο Πνεῦμα».

Print Friendly, PDF & Email

Share this post