Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους (Κοντέας)

Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους (Κοντέας)

Τουρκοκρατούμενος

Ὁ Ιερὸς Ναὸς Ἁγίου Χαραλάμπους (Κοντέας), πανηγυρίζει στὶς 10 Φεβρουαρίου.

Μέλη Ἐκκλησιαστικής ᾿Επιτροπής*: Πρωτ. Παναγιώτης Προδρόμου, Ξενῆς Ἀ. Κοντεάτης, Ἀνδρέας Μ. Πατσιᾶς καὶ Χαράλαμπος Περικλέους.

*Σημειώνεται ὅτι, ἐπικεφαλῆς τῶν προσωρινῶν  Ἐκκλησιαστικῶν Ἐπιτροπῶν τῶν κατεχόμενων Ἐνοριῶν / Κοινοτήτων τῆς Ἀρχιεπισκοπικῆς περιφέρειας, κατ’ ἐντολήν τῆς Α. Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου, εἶναι ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Μποροῦν οἱ ἐκτοπισμένοι μας νὰ ἐπικοινωνοῦν μὲ τὸν Ἐπίσκοπο Μεσαορίας: τηλ.: 22554611, τηλεομοιότυπο (FAX): 22431796 καὶ email: [email protected]

 ********************************

Σύντομο ιστορικό εκκλησίας Αγίου Χαραλάμπους Κοντέας

Κατά τα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας η εκκλησία του αγίου Χαραλάμπους πρέπει να ήταν Μοναστήρι και βρισκόταν μέσα στην έπαυλη της Αρχιεπισκοπής στην Κοντέα. Αργότερα, γύρω στο 1797, κτίστηκε πιο μεγάλη εκκλησία από το Χρύσανθο, Πρόεδρο Ταμασέων. Τούτο φαίνεται καθαρά από το ποίημα του Κοντεάτη ποιητή, Θεοχάρη Αντώνη Χωματένου, που είναι αφιερωμένο στο Χρύσανθο, Πρόεδρο Ταμασέων. Το ποιήμα αυτό ο Χωματένος το έγραψε το 1912 και στην πρώτη στροφή αναφέρει και τα εξής: «Ναὸν καλλύνας ἱερὸν εἰ ὂν οἱ συνοικοῦντες πάντες ἐκκλησιάζοντο τὸν Πλάστην ἀνυμνοῦντες».

Η σημερινή τώρα εκκλησία, εκτός από το καμπαναριό, πρέπει να κτίστηκε το 1893. Τούτο προκύπτει σαφώς από την επιγραφή, που υπάρχει πάνω ακριβώς από την είσοδο, που βρίσκεται στο βόρειο μέρος της εκκλησίας. Ο ρυθμός της εκκλησίας είναι μάλλον ο γοτθικός και δεσπόζουν τα χαρακτηριστικά τοξα. Το καμπαναριό της όμως σίγουρα κτίστηκε αργότερα, μετά το 1920, γιατί υπάρχουν μαρτυρίες από τους παππούδες μας, που δούλεψαν κατά την ανέγερσή του με αρχιμάστορα τον ομοχώριό μας Μάστρε Παυλή.

Αναφορικά με τον εξοπλισμό της εκκλησίας πρέπει να αναφέρουμε τη μεγάλη συμβολή του Χατζηφραγκέσκου, που ήταν ένας καλοσυνάτος και τιμιότατος άνθρωπος. Οι μαρτυρίες των παππούδων μας λένε πως δύο Τούρκοι εισπράκορες φόρων, εμπιστεύθηκαν στο Χατζηφραγκέσκο δύο σακούλες γεμάτες με νομίσματα. Καθ’ οδόν οι Τούρκοι εισπράκτορες δολοφονήθηκαν. Ο Χατζηφραγκέσκος τότε χρησιμοποίησε ολόκληρο το χρηματικό ποσό για να εξοπλίσει την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους Κοντέας. Εκτός των άλλων κατασκεύασε την επίχρυση εικόνα του Αγίου μας και το επίχρυσο Ευαγγέλιο της εκκλησίας μας. Κάτω από την επίχρυση εικόνα του Αγίου ήταν ζωγραφισμένος ο Χατζηφραγκέσκος με τα χέρια υψωμένα και προσευχόμενος.

Η εκκλησία του αγίου Χαραλάμπους Κοντέας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν σε άθλια κατάσταση. Για το σημαντικό αυτό ζήτημα είχαμε αδιάψευστες αποδείξεις, από την εποχή εκείνη, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, που στηρίζονταν πάνω σε φωτογραφίες, τις οποίες εξασφαλίσαμε. Μέσα στις φωτογραφίες αυτές φαινόταν ολοκάθαρα, πως οι βάρβαροι εισβολείς είχαν βεβηλώσει τα ιερά και τα όσιά μας. Ούτε το εικονοστάσι, ούτε την Αγία Τράπεζα σεβάστηκαν, γιατί εξαφάνισαν τελείως και τα δύο από την εκκλησία. Ακόμα, και ο γυναικωνίτης δεν γλύτωσε από τα αμαρτωλά και βέβηλα χέρια των απίστων.

Οι φωτογραφίες αυτές, που ήταν πολύ αποκαλυπτικές είχαν παρουσιαστεί στην έκθεση φωτογραφιών, την οποία διοργάνωσε τότε το προσφυγικό σωματείο «Η ΚΟΝΤΕΑ», ενώ παράλληλα και σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους και της Εκκλησίας διαμαρτυρήθηκε εντονότατα και κατάγγειλε και προς την Ουνέσκο και προς πάσαν άλλη κατεύθυνση τη συνεχιζόμενη βεβήλωση των εκκλησιών μας.

Ανδρέας Σεργίου
10 Ιουνίου 2009

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post