Μήνυμα Μακαριωτάτου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2009 – 2010

Μήνυμα Μακαριωτάτου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2009 – 2010

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες, φοιτητές και φοιτήτριες, μια καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη όνειρα και ελπίδες για ψηλότερες κατακτήσεις στον τομέα των γνώσεων. Χαρακτηριστικό της χρυσής ηλικίας που διανύετε, όπως πολύ σοφά το διατυπώνει ο ποιητής, είναι ότι «από τα όνειρα ξεκινούν οι ελπίδες». Στην αρχή κιόλας της φετινής χρονιάς, με το πρώτο κτύπημα του κουδουνιού, συμμετέχουμε στη χαρά σας καθώς επίσης και στις όποιες ανησυχίες σας και, ως πνευματικός σας πατέρας, προσευχόμαστε να είστε πάντοτε σταθερά προσανατολισμένοι σ\’ αυτήν την πορεία της ζωής της οποίας σταθερός δείκτης είναι η επίτευξη της γνώσης.

Παιδιά μου, με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ζωή που ξανοίγεται μπροστά σας είναι μεν γεμάτη με συγκεκριμένες υποχρεώσεις και ευθύνες, αλλά καμιά δεν είναι τόσο βασική και πρωταρχική όσο η ευθύνη που έχετε απέναντι στον εαυτό σας να γίνετε σωστοί και ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Τις προκλήσεις των καιρών καθώς επίσης και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν είμαστε βέβαιοι ότι τα γνωρίζετε και εσείς. Γι\’ αυτό σας συνιστούμε να παραμείνετε κοντά στο βασικό πυλώνα που είναι η οικογένειά σας, να αποφεύγετε φιλίες και σχέσεις που ίσως δεν υποβοηθούν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα σας.

Προπαντός όμως θα θέλαμε με πραγματική πατρική αγάπη να σας καλέσουμε να κρατηθείτε μακριά από τις οποιουδήποτε είδους εξαρτήσεις που ενδεχόμενα μπορεί να εκτροχιάσουν την απρόσκοπτη πορεία σας. Προσέχετε από ναρκωτικές ουσίες, που προτείνονται για φυγή από την πραγματικότητα και βίωση τεχνητών παραδείσων, από υπερβολική σπατάλη χρόνου στο διαδίκτυο, από κακές έξεις, από κάθε τι που μπορεί να σας αποσπάσει από τα όνειρα που οδηγούν στις ελπίδες με τις οποίες επενδύετε το μέλλον σας. Μη συμβιβαστείτε ποτέ με το γκρίζο. Θυμηθείτε ότι δε χρειάζονται τα πάντα για να απολαύσετε τη ζωή, χρειάζεται όμως ζωή για να απολαύσετε τα πάντα.

Αγαπητοί νέοι και νέες, η πατρίδα μας διανύει μια φάση ιστορικής καμπής. Η στρατιωτική θητεία, παράλληλα με τις ενέργειες που αναλαμβάνονται υπεύθυνα σε πολιτικό πεδίο από την εκλελεγμένη ηγεσία του τόπου, αποτελεί προϋπόθεση για την εθνική μας επιβίωση. Κρατείστε τις παραδόσεις, τη γλώσσα μας, την πίστη μας, χωρίς να αποκλείετε αποδοχή κάθε άλλου στοιχείου που να ενισχύει ή να προεκτείνει την ταυτότητα και την ιδιοπροσωπία μας ως λαού.

Τελειώνοντας ευχόμαστε να χαίρεστε τη νεότητά σας και να μη λησμονείτε ποτέ ότι ο Θεός είναι κοντά σας. Προσεύχεστε σ\’ Αυτόν, εξαρτήστε τη ζωή σας από το νόμο Του. Ο δρόμος του Θεού είναι εγγυημένα δρόμος χαράς και γαλήνης που τόσο κατάβαθα ποθείτε. Καλή συνέχεια σε σας και τους εκπαιδευτικούς σας όλων των βαθμίδων που καταθέτουν το περίσσευμα της ψυχής τους για τη δική σας μόρφωση.

 Ευχέτης προς Κύριον     

   +Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

   10 Σεπτεμβρίου 2009

Print Friendly, PDF & Email

Share this post