Συνάντηση Μακαριωτάτου με το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο

ΑΡΧΙΕΠΙΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Συνάντηση Μακαριωτάτου με το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο

O Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος δέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 23 Οκτωβρίου 2014, το Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριο συνοδευόμενο από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ντητρόιτ κ. Νικόλαο, το Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανό, τον Αρχιδιάκονο Παντελεήμων, τους κυρίους Κώστα Τσέντα, Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκο Παπανικολάου, τέως Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Σταύρο Παπαγερμανό, Ακόλουθος Τύπου Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την κυρία Αλίκη Κουριάν, Διευθύντρια Γραφείου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση της Α. Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να πληροφορήσει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την πορεία της Ελληνικής Ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την οποία και διακονεί από το 1999. Αντάλλαξαν, επίσης, σκέψεις για τα σύγχρονα προβλήματα που ταλανίζουν τον άνθρωπο και τους απασχόλησε ιδιαίτερα το μέλλον της Ορθοδοξίας και της ελληνικής και κυπριακής  Ομογένειας ανά το κόσμο, και ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Αμερικής, με τη συνοδεία του, επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, συνοδευόμενοι από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με γεύμα, το οποίο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε προς τιμή του Αγίου Αμερικής. Στο γεύμα παρακάθησαν, εκτός από τη συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής και τμηματάρχες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Μακαριώτατος καλωσορίζοντας  το Σεβασμιώτατο είπε: «έχουμε και σήμερα τη χαρά να συνεχίσουμε το διάλογο με τον Άγιο Αμερικής και να τον καταστήσουμε κοινωνό των θεμάτων, θετικών και αρνητικών, που ζει ο λαός μας και να ζητούμε, όπως πάντοτε, τη βοήθεια του και τη συμπαράστασή του, ευρισκόμενος  στο κέντρο λήψεως αποφάσεων, στην Αμερική. Υπογράμμισε, ο Μακαριώτατος, «βρίσκω την ευκαιρία και επίσημα να τον ευχαριστήσω για αυτή τη συμπαράσταση».

Επίσης, σημείωσε, ο Μακαριώτατος, «θα έχουμε, αυτές τις μέρες, το περιθώριο να μπούμε και σε λεπτομέρειες για να δούμε πως μπορούμε καλύτερα να υπηρετήσουμε αυτό το βασανισμένο λαό. Η Εκκλησία στην μακρόχρονη πορεία της, δύο χιλιάδων χρόνων τώρα, προσπαθεί πάντοτε, όχι μόνο να οδηγήσει το λαό στη σωτηρία, αλλά και να το βοηθήσει να περνά όσο το δυνατό χαρούμενα και ευτυχισμένα,γιατί αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Αυτή είναι η προσπάθεια της Εκκλησίας και εδώ στην Κύπρο αλλά και στην Αμερική, όπου υπάρχουν περισσότεροι χριστιανοί. Θέλουμε να κάνουμε το ποίμνιο μας χαρούμενο και ευτυχισμένο και να το οδηγήσουμε στη σωτηρία». Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, είπε «και πάλι σας ευχαριστούμε και σας καλωσορίζουμε εδώ στη Κύπρο και σας ευχόμαστε καλή διαμονή και ότι ευγενές και άγιο ποθείτε να το βιώσετε στην πορεία της επίγειας ζωής σας».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ευχαρίστησε το Μακαριώτατο εκ βάθους ψυχής για τα πολύ καλά του λόγια και όλους τους παρευρισκόμενους για την εξαιρετική υποδοχή και αγάπη που τον  υποδεχθήκαν εδώ στο ιερό και βασανισμένο νησί της ομορφιάς και της πίστεως. Ευχήθηκε σύντομα να επανενωθεί το νησί και να ζήσουμε όλοι αυτή τη χαρά. Επισήμανε ότι προσδοκούμε και το πιστεύουμε, διότι πιστεύουμε στη δύναμη του δικαίου και στη δύναμη του Θεού. Χρησιμοποίησε το ψαλμικό: «εἰ δώσω ὕπνον τοῖς ὀφθαλμοῖς μου καὶ τοῖς βλεφάροις μου νυσταγμὸν καὶ ἀνάπαυσιν τοῖς κροτάφοις μου» (Ψαλμός 131,4) μέχρι να δούμε αυτό το θαύμα για το Κυπριακό λαό.

Ο Μακαριώτατος κατευόδωσε τον άγιο Αμερικής και τη συνοδεία του. Την ερχόμενη Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, ημέρα που άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος, θα προστεί Αρχιερατικού συλλείτουργου στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως.

Απο το Γραφείο Ενημερώσεως και Επιοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο της Α.Σ. του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post