Ο Μουφτής δρ. Talip Atalay φιλοξενούμενος της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Πάφο

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ-ΜΟΥΦΤΗΣ

Ο Μουφτής δρ. Talip Atalay φιλοξενούμενος της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Πάφο

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει στη γενέτειρά του Πάφο, τον Μουφτή δρ. Talip Atalay το διήμερο 25 με 26 Σεπτεμβρίου 2014.

Πρώτος σταθμός ήταν η Κάτω Πάφος, όπου επισκέφθηκαν μαζί το μουσουλμανικό τέμενος Χασάν Αγά Τεκέ.

Ακολούθως, ο Μουφτής, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ξεναγήθηκε στη Χρυσοπολίτισσα, στο θρησκευτικό χώρο της Αγίας Κυριακής, όπου και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου (46 μ. Χ.), στο αρχαιολογικό πάρκο της Κάτω Πάφου και στα Λουτρά στην Επαρχιακή διοίκηση Πάφου.

Ο Μουφτής στη συνέχεια, με ομάδα Τουρκοκυπρίων αποτελούμενη από περίπου 100 άτομα, επισκέφτηκαν το τέμενος του Μουττάλου (Αγία Σοφία) για να προσευχηθούν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, όπως είπε χαρακτηριστικά,  καλωσόρισε με πολύ χαρά τον Μουφτή στην Πάφο.

«Θέλαμε να επισκεφτεί όλα τα τεμένη και κοιμητήρια και διάφορους άλλους χώρους που τον ενδιέφεραν για να δει από κοντά ότι η Κυβέρνηση μας και εμείς, ως Εκκλησία, θέλουμε να είναι συντηρημένα όλα τα τεμένη όλα τα κοιμητήρια και ό,τι έχει σχέση με την τουρκική κοινότητα», δήλωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.

Η προσπάθεια τόσο η δική του όσο και του Μουφτή, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι να φέρουν τις δύο κοινότητες την μια κοντά στην άλλη. Και πρόσθεσε «να συντηρήσουμε όλα τα μνημεία μας και τα μωαμεθανικά που υπάρχουν στην πλευρά τη δική μας, αλλά και τα χριστιανικά μνημεία που υπάρχουν στην άλλη πλευρά».

Τα μνημεία, συνέχισε, ναι μεν είναι δικά μας, αλλά ανήκουν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την ικανοποίηση του που, όπως επισήμανε «δόθηκε η ευκαιρία στον αγαπητό Μουφτή να προσευχηθεί με τους δικούς του πιστούς σήμερα εδώ στην Πάφο, στο τέμενος».

Στη συνέχεια, είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, ότι πιστεύει πως «φεύγοντας από την Πάφο (ο Μουφτής) θα έχει τις καλύτερες αναμνήσεις, ότι εδώ στην Πάφο υπάρχει Δημοκρατία, υπάρχει ασφάλεια, υπάρχει αγάπη, σεβασμός και μπορεί ελεύθερα ο κάθε πιστός να προσεύχεται στο δικό του Θεό».

Επεσήμανε, ο Μακαριώτατος, ακόμη, πως είναι η πρώτη φορά που ο Μουφτής επισκέφτηκε την Πάφο και δήλωσε πως θα ήταν χαρούμενος να τον καλωσορίσει και σε άλλες επισκέψεις ούτως ώστε να του δίδεται η ευκαιρία να προσεύχεται στα τεμένη και σε άλλα τεμένη όχι μόνο σ’ αυτό (στον Μούτταλο, Αγία Σοφία), για το καλό των μωαμεθανών Τουρκοκυπρίων, αλλά και των άλλων μωαμεθανών που υπάρχουν στην Πάφο και σε όλες τις περιοχές που ελέγχει το Κράτος.

Ο Μουφτής Talip Atalay από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τις προσπάθειες που καταβάλει ο ίδιος προσωπικά, αλλά ευχαρίστησε και την Κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή του στο τέμενος του Μουττάλου (Αγία Σοφία) είπε ότι αγαπά την Πάφο και την Κύπρο και ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα το νησί που μπορούν να μοιραστούν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ο λαός μας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά .

Κάλεσε τους Τουρκοκύπριος να επισκέπτονται τα χωριά τους και τα τεμένη τους, τα κοιμητήρια τους, ενώ ανακοίνωσε στον Αρχιεπίσκοπο την επίσημη έναρξη των εργασιών αναστύλωσης του μοναστηριού του Απόστολου Ανδρέα.

O Mουφτής φιλοξενήθηκε στην Πάφο, από την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο. Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος, ανέφερε πως «αύριο (Παρασκευή 26/9/2014) στις 10:00 το πρωί θα επισκεφτεί μαζί με τον Μουφτή και άλλα τεμένη στην περιοχή του διαμερίσματος Πόλη Χρυσοχούς».

Η ιστορική περιοδεία συμφιλίωσης, συνύπαρξης και προσευχής του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και του Μουφτή Δρ. Talip Atalay, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, με επισκέψεις σε τουρκοκυπριακές κοινότητες και τεμένη του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της επίσκεψης του στο μουσουλμανικό τέμενος στην Χρυσοχού, ο Μουφτής  είπε πως είναι καλό «γιατί βρισκόμαστε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και επισκεπτόμαστε αυτά τα μνημεία».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από όσα είδε, ο Μουφτής ευχαρίστησε  για τις προσπάθειες που γίνονται για την συντήρηση των μνημείων και είπε ότι όλα τα μνημεία είτε είναι μουσουλμανικά, είτε χριστιανικά, είτε ορθόδοξα, είτε ανήκουν σε άλλα δόγματα, όλα ανήκουν στην ανθρωπότητα, ανήκουν όλα στο λαό για αυτό και πρέπει να συντηρούνται.

«Θα συνεργαστούμε με τον Μακαριώτατο ώστε τα μνημεία και τα από τις δύο πλευρές να συντηρηθούν», είπε ο Μουφτής Δρ. Talip Atalay.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επισκέψεων της δεύτερης ημέρας, και είπε πως πρώτος σταθμός ήταν το μουσουλμανικό τέμενος στη Χρυσοχού, η Πόλη Χρυσοχούς και ο τρίτος και τελευταίος σταθμός είναι η  Αγία Βαρβάρα και η Τίμη, όπου υπάρχουν μουσουλμανικά τεμένη.

«Όλα αυτά που επισκεφτήκαμε σήμερα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «ήταν πρώην παλιές χριστιανικές εκκλησίες οι οποίες μετατράπηκαν σε τζαμιά».

Όπως η Κυβέρνηση, συνέχισε, «έχει συντηρήσει τα μουσουλμανικά μνημεία το ίδιο θέλουμε να συμβαίνει και στην άλλη πλευρά, να συντηρηθούν δηλαδή  και τα δικά μας μνημεία».

Σχολιάζοντας ο Κύπρου Χρυσόστομος την επίσκεψη του Μουφτή στην Πάφο είπε πως στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης «ο ένας έρχεται κοντά στον άλλο και δίνουμε το καλό παράδειγμα σε όλους ότι όταν υπάρχουν φιλικές σχέσεις και ο ένας πλησιάζει τον άλλον έχουμε θετικά αποτελέσματα είτε αυτά είναι πνευματικά, θρησκευτικά, ή πολιτικά».

«Δίνουμε ένα σωστό παράδειγμα σε όλους», κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Η πρωτοβουλία των δύο θρησκευτικών ηγετών στηρίζεται από το διαθρησκευτικό διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σουηδίας στην Κύπρο.

Απο το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ-ΜΟΥΦΤΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post