Η Eκκλησία θα είναι δίπλα στον Υπουργό Άμυνας

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Η Eκκλησία θα είναι δίπλα στον Υπουργό Άμυνας

Τη συμπαράσταση της Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς εξέφρασε σήμερα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ προς τον Υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη, μετά από μακρά συνάντηση που είχε μαζί του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, δηλώνοντας πως, πάντοτε, θα προστατεύουν και θα κατοχυρώνουν τον Υπουργό, θα τον θωρακίσουν, διότι, εάν δεν υπάρχει αυστηρότητα στην Εθνική Φρουρά, πολλά πράγματα δεν μπορούν να επιτευχθούν.

“Για αυτό”, δήλωσε ο Μακαριώτατος, “εν τελευταία αναλύσει, είπα στον Υπουργό ότι η Εκκλησία θα είναι δίπλα του, θα είναι κοντά του και ότι μας ενδιαφέρει το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και θα εξυπηρετεί και τον στρατιώτη και τον αξιωματικό, μέσα στο πλαίσιο του συμφέροντος της Εθνικής Φρουράς και του τόπου μας”.

Ευχαριστώντας τον Υπουργό για “την καλή συνεργασία”, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι οι μεταξύ των επαφές θα συνεχισθούν και θα ανταλλάσσουν απόψεις εκάστοτε και ότι θα βαδίζουν, Εκκλησία και Στρατός, δίπλα – δίπλα, μέχρις ότου ανατείλουν καλύτερες ημέρες στον τόπο και για το λαό.

Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε, με τη σειρά του, τον Αρχιεπίσκοπο “για τη διαχρονική στήριξη της Εκκλησίας προς την Άμυνα του τόπου και την Εθνική Φρουρά”, τονίζοντας ότι “η Άμυνα είναι εθνική υπόθεση, πέρα και πάνω από κυβερνήσεις και κόμματα”.

“Σήμερα”, συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης, “είχαμε την ευκαιρία μιας πρώτης επαφής με τον Μακαριώτατο, με τον οποίο, βεβαίως, μια συνάντηση δεν είναι καθόλου εθιμοτυπική και, όπως έχει πει και ο ίδιος, ήταν μια συζήτηση εφ` όλης της ύλης, μία πολύ χρήσιμη, ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση, στην οποία μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Αρχιεπίσκοπο για κάποιες πρώτες σκέψεις, στοχεύσεις και πολιτικές, που έχουμε τροχιοδρομήσει τόσον για ζητήματα αξιοκρατίας στο στράτευμα, αλλά και για το συνολικό μας προγραμματισμό, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, ούτως ώστε να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τον αποτρεπτικό της ρόλο”.

“Ακούσαμε”, είπε ο Υπουργός, “με πολλή προσοχή και τις απόψεις του Μακαριωτάτου, καταγράψαμε εισηγήσεις του και, βεβαίως, θα είμαστε και θέλω να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο σταθερής συνεργασίας με την Εκκλησία, ενός διαλόγου, ο οποίος, είμαι βέβαιος, θα μας επιτρέψει να έχουμε ακόμα πιο ενεργή τη στήριξη και της Εκκλησίας αλλά και όλων, σε ό,τι αφορά το πολύ σημαντικό ζήτημα της Άμυνας”.

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στην Αρχιεπισκοπή, δηλώνοντας ότι είχαν “μία συνομιλία εφ` όλης της ύλης. Θυμηθήκαμε”, πρόσθεσε, “από παλαιά μέχρι σήμερα”.

“Ο τόπος μας”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, “αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, έχει προβλήματα και η Εθνική Φρουρά, αλλά αυτά τα προβλήματα, με καλή θέληση, λύονται και βλέπω ότι ο Υπουργός και γνώστης είναι αλλά και καλή συνεργασία έχει με το Επιτελείο του, πιστεύω δε ότι θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες στην Εθνική μας Φρουρά, διότι θέλουμε μίαν αξιόμαχον Εθνική Φρουρά, που πιστεύω ότι την έχουμε αλλά θα γίνει και πιο αξιόμαχη με την πάροδο του χρόνου”.

“Με πολλή προσοχή”, είπε ο Μακαριώτατος, “ακούσαμε τις απόψεις του κ. Υπουργού και, όπως πάντα, έχουμε και εμείς το θάρρος να λέγομεν τις ιδικές μας απόψεις και εκείνο που έχουμε αντιληφθεί αλλά και το είπαμε είναι ότι πρέπει ο Υπουργός Άμυνας να ενδιαφέρεται για όλους, να είναι αυστηρός -χρειάζεται πάντοτε να είναι αυστηρός- αλλά και δίκαιος και, μάλιστα, στην αυστηρότητά του, εάν από κάποιους καλοθελητές, που υπάρχουν πάντοτε, δεχθεί επιθέσεις, η Εκκλησία και εγώ προσωπικώς, όπως πάντοτε, θα προστατεύσουμε και θα κατοχυρώσουμε τον Υπουργό, θα τον θωρακίσουμε, διότι, εάν δεν υπάρχει αυστηρότητα, δεν επιτυγχάνομε πολλά πράγματα”.

“Για αυτό”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, “εν τελευταία αναλύσει, είπα στον Υπουργό ότι η Εκκλησία θα είναι δίπλα του, θα είναι κοντά του και ότι μας ενδιαφέρει το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και θα εξυπηρετεί και τον στρατιώτη και τον αξιωματικό, μέσα στο πλαίσιο του συμφέροντος της Εθνικής Φρουράς και του τόπου μας”.

“Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις”, συνέχισε ο Μακαριώτατος, “δηλώσαμε απερίφραστα ότι θα είμεθα κοντά στον Υπουργό, για να τον βοηθούμε στις εκάστοτε δυσκολίες που θα αντιμετωπίζει, κατά το διάστημα της θητείας του Υπουργού Αμύνης”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post