Συνάντηση Μακαριωτάτου με την Α.Ε. τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Ivica Dacic

Αρχιεπίσκοπος-Πρωθυπουργός Σερβίας

Συνάντηση Μακαριωτάτου με την Α.Ε. τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Ivica Dacic

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012, υποδέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και καλωσόρισε στην Κύπρο την Α. Ε. τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. κ. Ivica Dacic.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, κατά την οποία ο Μακαριώτατος αντάλλαξε απόψεις και προβληματισμούς, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. κ. Ivica Dacic,  που αφορούν το εθνικό μας πρόβλημα, καθώς και για ευρύτερα θέματα που απασχολούν τις χώρες της Ευρώπης.

Εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, στον Σέρβο Πρωθυπουργό, γιατί η Εκκλησία, ως πνευματική μητέρα του κυπριακού λαού, ενδιαφέρεται και φροντίζει με κάθε τρόπο για την πνευματική προκοπή, την παιδεία των νέων και την πρόοδο του ποιμνίου της, σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. Τούτο συμβαίνει διότι μέχρι το 1960 η Εκκλησία της Κύπρου ήταν επικεφαλής του λαού, ιδιαίτερα μέσα στα δύσκολα χρόνια με τις διάφορες κατακτήσεις αγωνιζόταν για την εθνική επιβίωση των κυπρίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Ivica Dacic  και στο πρόσωπό του ολόκληρο τον αδελφό ορθόδοξο σερβικό λαό για τη σταθερή υποστήριξη διεθνώς, στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου για λύση του κυπριακού και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας στο κατεχόμενο από τους τούρκους, βόρειο τμήμα της πατρίδας μας, όπου για 38 χρόνια καταπατούνται οι βασικές ανθρώπινες ελευθερίες.

Ακολούθως, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, αναφέρθηκε στις άριστες αδελφικές σχέσεις με τον Μακαριώτατο Πρωθιεράρχη της Σερβικής Εκκλησίας, Πατριάρχη Ειρηναίο, καθώς και σε διμερές και διορθόδοξο επίπεδο με την Ιεραρχία, τον κλήρο και το λαό της Σερβίας.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. κ. Ivica Dacic, ευχαρίστησε για την υποδοχή και τη φιλοξενία στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Μετέφερε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τους αδελφικούς χαιρετισμούς του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου.

Έφερε στη μνήμη του την επίσκεψη, που πραγματοποίησε πάλι στην Κύπρο, το 2009, ως υπουργός της Σερβικής Κυβερνήσεως. Τότε είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και πάλι την Κύπρου και να διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, την φιλοξενία και την αγάπη των κυπρίων προς το σερβικό λαό. Επισήμανε ότι διατηρεί όμορφη ανάμνηση από την επίσκεψή του τότε, στα μοναστήρια και κατεξοχήν στην Ιερά Μονή Κύπρου, όπου επισκέφθηκε τον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου και πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε στους επικείμενους γιορτασμούς, που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Niš, γενέτειρας του Μεγάλου Κωνσταντίου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 1700 ετών.

Παρόν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Σερβίας με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ηταν και η Α. Ε. o Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Κύπρο κ. Savo Djurica και άλλη υπηρεσιακοί παράγοντες. Επίσης, παρέστη στη συνάντηση ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και ο διευθυντής Εθιμοτυπίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Νέαρχος Πάλας. 

Τέλος, η επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Μακαριώτατος προσέφερε στον Πρωθυπουργό της Σερβίας εικόνισμα της συνάντησης των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα με το Ρωμαίο Ανθύπατο Σέργιο Παύλο, στην Πάφο, το 45 μ.Χ. Ενώ από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Ivica Dacic, προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου βυζαντινή εικόνα του Αγίου Σάββα, αρχιεπισκόπου των Σέρβων.
 
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post