Ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Ρουμανίας

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΥΠΕΞ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Ρουμανίας

Οι αδελφικές σχέσεις που διατηρεί η Εκκλησία με το ρουμανικό λαό και το εκεί Πατριαρχείο, αλλά και η τουρκική αδιαλλαξία, η οποία εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού, ήταν τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Titus Corlăţean.

«Του έχω διερμηνεύσει τις αδελφικές σχέσεις που έχουμε τόσο με το ρουμανικό λαό όσο και με την εκεί επίσημη εκκλησία και τον Πατριάρχη Δανιήλ», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Τόνισε ότι πρόθεση της Εκκλησίας της Κύπρου είναι να έχει αδελφικές σχέσεις με όλες τις ορθόδοξες χώρες, όπως επίσης και με τις άλλες ομολογίες, με τους προτεστάντες, τους καθολικούς, τους αγγλικανούς αλλά και με τους μουσουλμάνους με τους οποίους έχει πρόσφατα εγκαινιαστεί διάλογος.

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, στη συνάντηση τόνισε στο Ρουμάνο ΥΠΕΞ ότι δεν υπήρχε ποτέ θρησκευτικό πρόβλημα στην Κύπρο, ούτε υπάρχει, ούτε στο μέλλον θα υπάρξει.

«Ο λαός μας, Έλληνες και Τούρκοι είναι ανοικτόμυαλοι και δεν έχουμε θρησκευτικές διαφορές», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι είναι ψέμα αυτό που πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι η σύγκρουση των δύο κοινοτήτων. Όπως εξήγησε στον Ρουμάνο ΥΠΕΞ, το πρόβλημα της Κύπρου είναι η εισβολή και η κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους.

«Ενώ συμφωνήσαμε να συνομιλούμε για να βρούμε λύση ομοσπονδιακή, οι Τούρκοι δεν συνομιλούν για ομοσπονδία αλλά για συνομοσπονδία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν δύο κράτη και ανέφερα στον κ. Υπουργό ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει χέρι στην Κύπρο που μπορεί να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία, να έχουμε δύο κράτη», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να διαιρεθεί, ούτε η Ευρώπη θέλει δύο κράτη στους κόλπους της. Τού ανέφερε επίσης ότι αν δεν αλλάξει η άποψη που έχει η τουρκική Κυβέρνηση περί δύο κρατών, λύση δεν μπορεί να υπάρξει στην Κύπρο.

«Αλλοίμονο, αν δεχτούμε τις θέσεις της Τουρκίας, η Κύπρος τουρκοποιείται πολύ σύντομα», σημείωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ έλαβε τα μηνύματα που του διαβίβασε.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΒΑ)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post