Δηλώσεις Μητροπολιτών για Π.Σ.Ε και Μεγάλη Σύνοδο

ΠΣΕ

Δηλώσεις Μητροπολιτών για Π.Σ.Ε και Μεγάλη Σύνοδο

Την εκτίμηση ότι η συνάντηση εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ), στην Αγία Νάπα της Κύπρου “είναι ίσως μια από της σημαντικότερες διορθόδοξες συναντήσεις μετά από εκείνη της Ρόδου (1998), η οποία είχε ασχοληθεί με το θεολογικό πρόβλημα της χειροτονίας των γυναικών”, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.κ. Χρυσόστομος.

Στη συνάντηση της Αγίας Νάπας καταφέραμε, είπε, να αποτυπώσουμε βασικές αρχές και προϋποθέσεις ορθόδοξης εκκλησιολογίας για τη “Φύση και Αποστολή της Εκκλησίας”, οι οποίες ως κείμενο έλειπαν και στον χώρο της οικουμενικής κίνησης, αλλά και μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

“Το κείμενο αυτό έγινε αποδεκτό ομόφωνα. Επίσης, είναι πολυχρηστικό και θα βοηθήσει και στο θεολογικό διάλογο Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά και σε άλλους διμερείς θεολογικούς διαλόγους. Είναι βασικό, επίσης, ότι οι εκπρόσωποι των αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, ομόφωνα, αποδέχτηκαν τις αρχές της ορθόδοξης εκκλησιολογίας, παρόλο που δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές”, σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις από Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλους θεολόγους κατά της οικουμενικής κίνησης και του διαλόγου με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας απάντησε:

“Πρέπει να ξέρετε ότι η ημιμάθεια είναι ο χειρότερος σύμβουλος στους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι δυστυχώς, χωρίς σε βάθος γνώση του αντικειμένου και της εργασίας που επιτελούμε σε αυτές τις Διορθόδοξες Επιτροπές, βγαίνουν με μεγάλη ευκολία να κρίνουν και να κατακρίνουν”.

Ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σασίμων, Γεννάδιος, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη συνάντηση της Κύπρου πήραν μέρος οι δύο οικογένειες των Ορθοδόξων, δηλαδή τα κατά τόπους Πατριαρχεία και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες από τη μια και οι αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες από την άλλη.

“Εργαστήκαμε πάνω σ\’ ένα κείμενο που συντάχθηκε το 2005. Πιστεύω ότι το κείμενο στο οποίο καταλήξαμε εδώ στην Κύπρο, θα αποτελέσει τελικά την κοινή θέση όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Εδώ συμμετείχαν 40 διακεκριμένοι θεολόγοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ, σημείωσε ο κ. Γεννάδιος, τίμησε αυτή τη συνάντηση και με την ευκαιρία επισκέφθηκε την Εκκλησία της Κύπρου. Είναι η τέταρτη επίσκεψή του σε Ορθόδοξη Εκκλησία, μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μόσχα και τα Ιεροσόλυμα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Επίσης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να μεταβούν στα κατεχόμενα και να δουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σημαντικοί χώροι λατρείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

“Έχουμε κρατήσει την αποκλειστικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και θέλουμε να δείξουμε στους άλλους ότι συνεχίζουμε την παράδοση των Αποστόλων και των Πατέρων της μίας και αδιαίρετης Εκκλησίας, που υπήρχε πριν από το σχίσμα και τις Οικουμενικές Συνόδους. Παρά τη διαφορετικότητα πολιτισμών και τις ιδιαιτερότητες των χωρών, μέσα στις οποίες δρουν οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, μπορούμε να επικοινωνούμε ευχαριστηριακά και να μεταλαμβάνουμε από κοινό ποτήριο το Αίμα και το Σώμα του Χριστού”, τόνισε ο Μητροπολίτης Σασίμων.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ για την πρόσφατη συνάντηση στη Γενεύη της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής, για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου (ΑΜΣ) της Ορθοδοξίας, ο Μητροπολίτης Σασίμων παρατήρησε, σχετικά με την ασυμφωνία που διαπιστώθηκε, ότι τα Εκκλησιαστικά Δίπτυχα “είναι ένα ευαίσθητο θέμα και υπάρχουν δυσκολίες, καθώς ορισμένες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες αρχίζουν και αναθεωρούν την ιστορικότητα της σχέσεως τους στα Δίπτυχα”.

Επίσης και το θέμα της Αυτοκεφαλίας είναι δύσκολο, είπε ο κ.κ. Γεννάδιος και επεσήμανε ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε την ημερήσια διάταξη, προκειμένου να συνέλθει το συντομότερο η ΑΜΣ της Ορθοδοξίας, οι προετοιμασίες της οποίας άρχισαν περίπου πριν από 40 χρόνια.

“Από την άλλη με το να ενδιατρίβουμε πέραν του δέοντος, ορισμένες φορές, στο θέμα των Διπτύχων και να υπάρχουν αμφιβολίες, ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και ζει μέσα σε αντίξοες συνθήκες, νομίζω ότι γινόμαστε οι Ορθόδοξοι λίγο ¨παλιομοδίτες¨, υποστήριξε ο μητροπολίτης Σασίμων και εξήγησε ότι έχει μεγάλη σημασία η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος κάνει αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πολλά άλλα ζητήματα.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας- Αμμοχώστου, Βασίλειος ,ανέφερε ότι η Εκκλησία της Κύπρου, φιλοξενώντας τη συνάντηση, θέλησε να συμβάλλει σε μια διορθόδοξη συλλογική συνεργασία, ώστε η φωνή μας στο ΠΣΕ να είναι συλλογική.

Τώρα, είπε, έχουμε την ορθόδοξη θέση πάνω στο θέμα “Φύση και Αποστολή της Εκκλησίας”, η οποία θα ληφθεί υπόψη στην επεξεργασία του νέου κειμένου από την επιτροπή ” Πίστης και Τάξης” του ΠΣΕ.

Η συνάντηση της επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο Κύπριος Μητροπολίτης, αρχίζει σήμερα στο Οχάιο των Η.Π.Α. και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 του μηνός. Στην Επιτροπή μετέχουν, εκτός των Ορθοδόξων, οι Ρωμαιοκαθολικοί, οι Προτεστάντες και άλλες Ομολογίες.

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011
Συντάχθηκε απο ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.romfaia.gr

Print Friendly, PDF & Email

Share this post