Εθιμοτυπική επίσκεψη του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, το μεσημέρι της Δευτέρας, 20 Απριλίου 2015, δέχθηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον Μουφτή των Τουρκοκυπρίων, Δρ. Ταλίπ Αταλάι, ο οποίος, τον επισκέφθηκε για να του ευχηθεί με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα.

Ο Μακαριώτατος, με την ευκαιρία της επισκέψεως του Μουφτή, παρέθεσε γεύμα στην Αρχιεπισκοπή, στον ίδιο και του συνοδούς του, καθώς και στους εκπροσώπους της Πρεσβείας της Σουηδίας. Ο Μουφτής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Μακαριώτατο και να του ευχηθεί με την ευκαιρία του Πάσχα, τη μεγάλη εορτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η συνάντηση Αρχιεπισκόπου και Μουφτή πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Γραφείου Θρησκευτικών Υποθέσεων της ειρηνευτικής διαδικασίας, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας.

Σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αναφέρθηκε στο χαρακτήρα και το περιεχόμενο της επισκέψεως του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων. Επισήμανε ότι όπως πάντοτε είναι γνωστό, με την παρουσία του, εδώ κοντά μας, έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάσσουμε μερικές απόψεις για τα Μνημεία μας, τόσο τα Τεμένη που ευρίσκονται στην περιοχή τη δική μας όσο και τα δικά μας Μνημεία που ευρίσκονται στην άλλη πλευρά.

Τόνισε ο Μακαριώτατος ότι η επιθυμία μας είναι να αποβούν όλα συντηρημένα, και τα Μουσουλμανικά Τεμένη, αλλά και οι Χριστιανικές Εκκλησίες, γιατί αυτό θέλει ο πολιτισμός μας. Τα Μνημεία ανήκουν, βέβαια, σε εμάς και τους Τουρκοκυπρίους, ταυτόχρονα όμως ανήκουν και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Και οφείλουμε να τα συντηρούμε, να τα προστατεύουμε γιατί είναι η ιστορία μας, είναι ο πολιτισμός μας.

Ακολούθως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ότι αναμένουμε τις «εκλογές», που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, εις την άλλη πλευρά, όποιος επιτύχει θα τον συγχαρούμε και θα ζητήσουμε να συνεργαστούμε μαζί.

Στη συνέχεια περιέγραψε την πρωτοβουλία που προτίθεται να αναλάβει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Επίσης, πιστεύω ότι θα ζητήσω μια συνάντηση, που μπορούμε να έχουμε στο Ledra Palace, με το νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, όπως και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα είμαστε μαζί με τον Μουφτή στη συνάντηση, και θα τους πούμε για πολλοστή φορά ότι πρόβλημα θρησκευτικό δεν είχαμε ποτέ στην Κύπρο, ούτε και τώρα έχουμε, και πρέπει να βοηθήσουν αμφότεροι να υπερπηδήσουμε τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ούτως ώστε να υπάρξει μια αλληλοκατανόηση, μια προσέγγισης τους μεν με τους δε. Πιστεύω ότι κι αυτό είναι το θέλημα του Θεού και πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος ο Μακαριώτατος είπε χαρακτηριστικά. Ευχαριστούμε τον Μουφτή που ήρθε σήμερα να μας ευχηθεί. Εύχομαι ό,τι καλόν για τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά και για όλους τους Τουρκοκυπρίους, τους οποίους αγαπούμε. Ζήσαμε μαζί επί αιώνες, είμασταν ευτυχισμένοι, κι εκείνες τις όμορφες ημέρες που ζήσαμε μέσα στους αιώνες, θέλουμε να τις ξαναδούμε, να τις ξαναζήσουμε για το καλό της Κύπρου, αλλά και για το καλό όλου του κόσμου.

Ακολούθως, ο Μουφτής εξήγησε τους λόγους της επισκέψεως και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τα καλά του λόγια, τη φιλοξενία και τις ευχές του, προς τον ίδιο την οικογένειά του και την κοινότητα των Τουρκοκυπρίων.

Τόσο, ο Μακαριώτατος όσο και ο Μουφτής, ανανέωσαν το ραντεβού τους για μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ώστε από κοινού να συναντήσουν, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τ/κ που θα προκύψει από τον δεύτερο γύρω της εκλογικής αναμέτρησης.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Βίντεο: Δηλώσεις Μακαριωτάτου μετά το πέρας της συνάντησης με τον Μουφτή δρ. Talip Atalay (20.4.2015)

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post