Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Εορτασμός τριών ιεραρχών

Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

H Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, επ’ ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών και της ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων, τέλεσε, την Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, της οποίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, τα ιερά  Μνημόσυνα των Ιδρυτών, Ευεργετών, Σχολικών Εφόρων, Υπουργών Παιδείας, Εκπαιδευτικών και Σχολικών Υπαλλήλων των Σχολείων Λευκωσίας.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

Το εσπέρας της της ίδιας ημέρας και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, με ομιλητή τον κ. Κώστα Γεωργιάδη, Φιλόλογο, τέως Πρώτο Λειτουργό Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος ανέπτυξε το επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα: «Το ήθος των Τριών Ιεραρχών, φάρμακο για τις νόσους της κοινωνίας μας».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», έψαλλε εκκλησιαστικούς ύμνους. Κατόπιν, χαιρέτησε την εκδήλωση ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.  Ενώ, μετά τον πανηγυρικό της ημέρας από τον κ. Κώστα Γεωργιάδη, το Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας παρουσίασε καλλιτεχνικό παραδοσιακό πρόγραμμα μουσικό πρόγραμμα από την Κύπρο, τη Μικρά Ασία και τα νησιά του Αιγαίου.

Η σεμνή εορτή των Τριών Ιεραρχών και της ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες και ευχές από την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο, ο οποίος στη συνέχεια μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, βράβευσαν τους τελειόφοιτους μαθητές και μαθήτριες Μέσης Εκπαίδευσης των Δημόσιων Σχολείων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, που πρώτευσαν στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών και των Θρησκευτικών, κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη.

Ο Μακαριώτατος, στο σύντομο λόγο του, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές στην πραγματοποίηση της όμορφης και ταυτόχρονα λαμπρής τελετής. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο και στους συνεργάτες του, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Δημοσθένους που διηύθυνε την χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τη Διεύθυνση, τους καθηγητές και τα μέλη του μουσικού σχήματος του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας. Όλως ιδιαιτέρως ο Μακαριώτατος απηύθυνε ευχαριστίες στον ομιλητή, κ. Κώστα Γεωργίαδη. Είπε, χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος, ότι «ευχαριστούμε τον ομιλητή μας, για τα μηνύματα που έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις απόψε».

«Είναι αγαπητοί μου», τόνισε με έμφαση ο Μακαριώτατος, «ενθαρυντικό και παρήγορο για το έθνος μας, που έχουμε τους Πατέρες και Διδασκάλους της Εκκλησίας μας και της Παιδείας μας. Ιδιαίτερα τους Τρείς Ιεράρχες που είναι διαχρονικοί οδοδείκτες, που μας δείχνουν ξεκάθαρα την πορεία που θα πρέπει να έχει η Παιδεία μας, που δεν είναι άλλη από την Ελληνορθόδοξο πορεία που δοκιμάστηκε και στην Ελλάδα και στη μικρή μας πατρίδα επί αιώνες. Είναι όντως διαχρονική αυτή η Παιδεία και επιτυχημένη και δεν πρέπει να ψάχνουμε σήμερα, να βρούμε υποκατάστατα αυτής της Παιδείας που χρειάζεται ο τόπος μας. Εμείς έχουμε». Υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «εκείνοι που δεν έχουν τέτοια Παιδεία, ας την αναζητήσουν».

Και πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ότι «Αυτή πρέπει να είναι η Παιδεία του τόπου μας και εμείς θα στηρίξουμε το Υπουργείο μας και τον Υπουργό μας ούτως ώστε αυτή η Παιδεία να αρχίσει ξανά την προσφορά της στους νέους μας. Είναι αυτή που γαλούχησε τόσες γενεές, είναι αυτή που ετοίμασε τον Αγώνα για ανεξαρτησία, είναι αυτή που ανέδειξε την πατρίδα μας «Νήσο των Αγίων». Αυτή την Παιδεία χρειάζεται ο τόπος. Αυτή θα έχουμε ως ασφαλή πορεία, ούτως ώστε οι νέοι μας  να αποκτήσουν την πραγματική παιδεία και γνώση και ήθος. Συγχαίρω τα παιδιά που πρώτευσαν. Απόψε, και η Εκκλησία και το Υπουργείο Παιδείας τιμούν τους μαθητές μας» κατέληξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.


Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου
30 Ιανουαρίου 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post