Αναστηλώθηκε η Eκκλησία του Αγίου Αυξεντίου στην Κώμη Κεπήρ

Αναστηλώθηκε η Eκκλησία του Αγίου Αυξεντίου στην Κώμη Κεπήρ

Στην παρουσία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων,  του κοινοτάρχη της κατεχόμενης  Κώμης Κεπήρ κ. Δημητράκη Πασχάλη, του Επισκόπου   Καρπασίας κ.  Χριστοφόρου , καθώς και τους επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Ε/Κ Τάκη Χατζηδημητρίου και Τ/Κ Αλί Τουντσάι παραδόθηκε,  την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015,  στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά η αναστυλωμένη  Εκκλησία του Αγίου Αυξεντίου,  η οποία κινδύνευε με κατάρρευση,  στην κατεχόμενη Κώμη Κεπήρ, στο πλαίσιο του Προγράμματος το UNDP – Συνεργασία για το Μέλλον.

Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως από την ΕΕ με συνολικό κόστος 230 χιλιάδων ευρώ. Τα έργα αποκατάστασης ήταν μεγάλης διάρκειας, αφού περιλαμβάνουν την ενίσχυση των τοίχων και των θόλων, την αντικατάσταση της πέτρας, την επιδιόρθωση της στέγης της εκκλησίας και της ημι-θολωτής κατασκευής της αψίδας, νέες ξύλινες πόρτες και ξύλινα παράθυρα και ορθή προστασία μιας τοιχογραφίας από ειδικό συντηρητή. Έγινε επίσης μερική ανοικοδόμηση της Αγίας Τράπεζας.

Στην παραλαβή των κλειδιών του Ναού ο Επίσκοπος Καρπασίας  εξέφρασε την χαρά του για την παράδοση αυτού του πολύ σημαντικού έργου και  ευχαρίστησε  όσους “έχουν συμβάλει για να αναστηλωθεί και να παραλάβουμε σήμερα την εκκλησία αυτή έτσι όπως την βλέπουμε”. Στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος ανέφερε “και θέλω να πω ότι η παράδοση και η παραλαβή αυτού του έργου δείχνει στην πράξη ότι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να συνυπάρξουν μαζί και μάλιστα δημιουργικά. Επομένως, μπορούμε να διαψεύσουμε όσους πιστεύουν το αντίθετο από αυτό που κάναμε εμείς εδώ”. 

Εκ του Γραφείου Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post