Υπάρχουν οι δυνατότητες η Εκκλησία της Κύπρου να είναι στο επίκεντρο της Ορθοδοξίας

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Υπάρχουν οι δυνατότητες η Εκκλησία της Κύπρου να είναι στο επίκεντρο της Ορθοδοξίας

Τις θέσεις της Εκκλησίας για τα επίμαχα θέματα της τρέχουσας οικονομικής επικαιρότητας διατυπώνει σε αποκλειστική συνέντευξη του στην ιστοσελίδα www.nomisma.com.cy οΜακαριώτατος, ο οποίος  ήταν πολύ προσεκτικός στις τοποθετήσεις του και διατύπωσε καθαρές απόψεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπου η Εκκλησία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει λόγο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τελευταίως δηλώσατε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε και την Εκκλησία. Μπορείτε να μας πείτε ποιες ακριβώς δραστηριότητες της Εκκλησίας επηρεάστηκαν από την κρίση;

Η κρίση, αφού επηρέασε όλο τον κόσμο ήταν φυσικό να επηρεάσει και την Εκκλησία. Συγκεκριμένα, μας επηρέασε σε δύο τομείς που δραστηριοποιείται η Εκκλησία, στον τραπεζικό και τον τουριστικό τομέα. Λόγω της κρίσης, τα ξενοδοχεία μας έχουν προβλήματα και θα παρουσιάσουν μειωμένα κέρδη για να μη πω ότι πιθανόν να έχουν και ζημιές. Όσον αφορά τις τράπεζες, σίγουρα δεν θα μας δώσουν το μέρισμα που μας έδιναν άλλα χρόνια. Εγώ, θα είμαι ευχαριστημένος να μας δώσουν το 50% του μερίσματος άλλων χρόνων.

Τι κινήσεις σκέφτεστε να κάνετε προκειμένου να μετριαστούν αυτές οι επιπτώσεις είτε στα ξενοδοχεία, είτε στις επενδυτικές δραστηριότητες σας;

Μπορώ να πω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πιστεύω ότι η κρίση θα είναι παροδική, δηλαδή στον 1 χρόνο, στον 1,5 ή στα 2 χρόνια που θα υποχωρήσει η κρίση, δεν νομίζω να μπορούμε να επιφέρουμε αλλαγές. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να φέρουμε κόσμο (τουρίστες) να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία, είναι εντελώς αδύνατο. Επίσης, θα αλλάξουμε το ρουν της ιστορίας στις τράπεζες; Δεν εξαρτάται απ΄ εμάς. Πιστεύω ότι η αλλαγή θα γίνει με την παρέλευση της κρίσης. Πιστεύουμε ότι θα παρέλθει σύντομα η κρίση.

Ο τρόπος που αντιδρά η κυβέρνηση στη διεθνή κρίση, με τα οικονομικά μέτρα που πήρε, βοηθά και συμβάλλει στην πραγματική αντιμετώπιση της κρίσης;

Πιστεύω προσωπικά ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ακόμα την κρίση. Τις κινήσεις που κάνει να τις χαρακτηρίσω σπασμωδικές; Δεν πιστεύω ότι έπιασε το σφυγμό αυτής της κρίσης για να κάνει διορθωτικές κινήσεις για το καλό του τόπου και του λαού μας.

Άρα, μπορούμε να πούμε ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση…

Πιστεύω, ναι.

Μια και αναφερθήκαμε σ΄ αυτό θα ήθελα την άποψη σας για την σύγκρουση που εκδηλώθηκε μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Πώς βλέπετε αυτή τη σύγκρουση, πού οφείλεται, ποιο βοηθά και πού μπορεί να φτάσει;

Επιθυμώ να πω την άποψη μου ως απλός πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι κακώς εμφανίζεται αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο αντρών, του Διοικητή και του Υπουργού. Αυτά μπορούσαν να γίνουν και να συζητηθούν μεταξύ τους, ώριμα να πουν τις απόψεις τους, όχι να βγαίνουν δημόσια και να διαφωνούν. Είναι και οι δύο εντεταλμένοι, από την κυβέρνηση, να εργαστούν για το καλό του λαού μας, αμφότεροι και ο Υπουργός και ο Διοικητής. Αυτές οι κόντρες μάλλον δεν οφελούν. Πιστεύω ότι η δημόσια αντιπαράθεση πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Ο Διοικητής είναι ανεξάρτητος φορέας και δεν υπάγεται πουθενά και οφείλουν να τον αφήσουν ήσυχο να κάνει τη δουλειά του. Και θέλω να πιστεύω ότι ξέρει καλά τη δουλειά του ο Διοικητής. Ο Υπουργός είναι πολιτικό πρόσωπο, θέλει να ασκεί και πολιτική, αλλά η οικονομία δεν θέλει πολλή πολιτική, γιατί εύκολα έρχονται τα πάνω – κάτω.

Πιστεύετε ότι το επίμαχο θέμα των δύο, της σύγκρουσης των δύο, είναι το θέμα της Μαρφίν Λαϊκής, δηλαδή αν θα φύγει ή όχι; Θέλουμε την άποψη σας γιατί είδαμε μια πρόσφατη δήλωση σας ότι δεν θα φύγει η Μαρφίν Λαϊκή από την Κύπρο. Έχετε κάποιες ενδείξεις, έχετε κάποιες επαφές με τον κ. Βγενόπουλο;

Όχι, εγώ πιστώνω τον κ. Βγενόπουλο με μεγάλη νοημοσύνη. Ο άνθρωπος είναι ξύπνιος, δεν είναι βλάκας. Και πιστεύω ότι τα συμφέροντα του τα ξέρει πολύ καλά. Δεν τον συμφέρει να φύγει από την Κύπρο. Τώρα, αν μπορούσα να προσφέρω καλές υπηρεσίες θα το έπραττα. Τον πιστώνω εν πάση περιπτώσει τον κ. Βγενόπουλο με εξυπνάδα και νοημοσύνη και θέλω να πιστεύω ότι δεν πρέπει να φύγει. Σήμερα, με τα μέσα της τεχνολογίας, μπορεί η διεύθυνση να είναι κάπου αλλού, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της τράπεζας. Δηλαδή, δεν επηρεάζει η έδρα, αν η περισσότερη εργασία είναι στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Μπορεί η έδρα να είναι εδώ στην Κύπρο, αφού τα πάντα σήμερα γίνονται ηλεκτρονικά. Συνεπώς μια και υπάρχουν τα δεδομένα της Κύπρου, εδώ είναι η Διοίκηση, δεν υπάρχει αποχρών λόγος για να φύγει η έδρα της τράπεζας.

Κάνατε οποιεσδήποτε σχετικές επαφές ανεπίσημα ή άλλες με τον κ. Βγενόπουλο;

Όχι. Φιλικά από καιρόν εις καιρόν μιλούμε με τον κ. Βγενόπουλο στο τηλέφωνο. Όπως μια μέρα που είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία και του είπα ότι δεν θα ζημιωθεί αν μείνει εδώ στη Λευκωσία η έδρα της Μαρφίν Λαϊκής.

Μπαίνοντας στο θέμα των τραπεζών Μακαριώτατε, σήμερα η Εκκλησία κατέχει το 27% της Ελληνικής και το 5% της Τράπεζας Κύπρου. Πιστεύετε ότι μια πιο στενή συνεργασία και ίσως συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών, ενόψει και της κρίσης που υπάρχει και των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα, θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα της Εκκλησίας ως μεγαλομετόχου, αλλά και των δύο τραπεζών;

Το δεδομένο είναι ότι η Κύπρος πρέπει να έχει τις δικές τις τράπεζες, το δικό της τραπεζικό σύστημα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αλωθούν οι κυπριακές τράπεζες από ξένες τράπεζες. Ο πρώτος στόχος είναι αυτός. Δεν μου αρέσει να υπεισέρχομαι στη διεύθυνση των τραπεζών και δεν μου “περνά” να διευθύνω τράπεζα. Γι΄ αυτό μένω μακράν. Δεν ασχολούμαι με τα θέματα των τραπεζών. Εκείνο που επιθυμώ είναι να πηγαίνουν καλά οι τράπεζες για να λαμβάνουμε το μέρισμα μας. Ωστόσο, ως μέτοχοι μπορούμε να επέμβουμε (και έχουμε το δικαίωμα να επέμβουμε), όταν γίνονται οι γενικές συνελεύσεις. Να λέμε την άποψη μας, ούτως ώστε να μη ζημιώνουμε και να παίρνουμε το μέρισμα μας. Μάλλον, η επέμβαση θα είναι αυτής της μορφής και όχι να υπεισερχόμεθα στη διοίκηση της τραπέζης, δεν είναι σωστό, δεν επιτρέπεται. Δεν είμαι υπέρ τέτοιων παρεμβάσεων και ούτε μας πέφτει λόγος αν θα ενωθούν ή αν δεν θα ενωθούν οι δύο τράπεζες, γιατί το θέμα “τράπεζα” είναι πολύ λεπτό. Πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός, γιατί μια άσκοπη κίνηση μπορεί να φέρει ζημιά. Και στο θέμα αυτό θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός.

Η Ελληνική Τράπεζα φέτος παρουσιάζει ζημιές, λόγω της οικονομικής κρίσης, με κυριότερη πληγή τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Ποιες οι σκέψεις σας για τις ζημιές στην Ελλάδα, σκέφτεστε κάποια μέτρα, είτε να σταματήσετε τη δράση της στην Ελλάδα, είτε να προωθήσετε άλλες σκέψεις;

Αυτό εξαρτάται από τη Διεύθυνση της τράπεζας. Η ερώτηση αυτή έπρεπε να τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου και της Διεύθυνσης της τράπεζας. Δεν θέλω να διαδραματίζω το ρόλο του Συμβουλίου ή της Διεύθυνσης, γιατί επαναλαμβάνω δεν μου πέφτει λόγος πάνω σ΄ αυτό. Αν έχω απόψεις, προτιμώ να τις πω, ιδιαιτέρως ή την ημέρα που θα συγκληθεί γενική συνέλευση, όπου δικαιούται ο κάθε μέτοχος να πάει εκεί και να πει τις απόψεις του. Τότε να πάω εκεί και ευθαρσώς να πω και τις δικές μου τις απόψεις.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τα νέα σχέδια της Εκκλησίας για περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, κλπ.

Η προσπάθεια μας είναι να έχουμε μια νοικοκυρεμένη Εκκλησία. Και υπάρχουν οι δυνατότητες, παρότι είμαστε μικρή αριθμητικά Εκκλησία, η Εκκλησία της Κύπρου να είναι στο επίκεντρο της Ορθοδοξίας για να μη πω όλου του Χριστιανισμού. Και μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια, ακριβώς, επιθυμούμε να στηρίζουμε το Ταμείο Κλήρου που δημιουργήσαμε, γιατί θέλουμε να ζήσει μέσα στους αιώνες και να λειτουργεί απρόσκοπτα. Θέλουμε πολύ σύντομα η Εκκλησία της Κύπρου να αποκτήσει τη θεολογική της Σχολή. Αν δεν υπάρχει εδώ ένας θεολογικός κόσμος, θα είναι μειονέκτημα για την Εκκλησία. Επίσης, θέλουμε να κάνουμε ένα Συνεδριακό Κέντρο για την Εκκλησία για να διοργανώνει όχι μόνο τα δικά της Συνέδρια, αλλά και τα πανορθόδοξα συνέδρια και τα διαθρησκευτικά. Πιστεύω ότι ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας του διαλόγου. Πρέπει να διαλεγόμεθα, δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω. Γι΄ αυτό, η Εκκλησία της Κύπρου πρέπει να αποκτήσει ένα όμορφο συνεδριακό κέντρο. Λόγω της οικονομικής ευχέρειας που έχει η Εκκλησία Κύπρου, μπορεί να φιλοξενεί όλα τα πανορθόδοξα συνέδρια, όπως θα φιλοξενήσουμε φέτος το Συνέδριο Ορθοδόξων Ρωμαιοκαθολικών που θα γίνει στην Πάφο. Θέλουμε όλα τα Συνέδρια που δυσκολεύονται οι άλλες εκκλησίες να τα κάνουν (ιδιαίτερα οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής) να έχουμε το δικό μας συνεδριακό κέντρο για να τα φιλοξενούμε εδώ στην Κύπρο. Εκτός από τις αίθουσες συνεδρίων, να έχουμε δωμάτια για τους φιλοξενούμενους, όπως και όλα τα απαιτούμενα για μια πλήρη φιλοξενία μέσα στο συνεδριακό κέντρο.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post