Η θέση της Εκκλησίας σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Η θέση της Εκκλησίας σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Η θέση της Εκκλησίας σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Τα θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συζητήθηκαν σε συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη Λευκωσία, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013.

Στη συνεδρίαση προσκλήθηκε ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής, ο οποίος κατέθεσε τις θέσεις της Εκκλησίας, ως πρόταση ποιμαντικής φροντίδας.

Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι αν πρόκειται για ανατομικά προβλήματα του ζευγαριού, η Εκκλησία δέχεται την ιατρική βοήθεια για να ξεπεραστούν οι τυχόν δυσκολίες, δηλ. μπορεί να γίνει σπερματέγχυση με τεχνητό τρόπο στη μήτρα της γυναίκας, ακόμη μπορεί να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση και εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Όμως, όπως υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Γεώργιος, η Εκκλησία έχει και τις ακόλουθες επιφυλάξεις με τη χρήση ωαρίων και σπερματοζωαρίων από άλλα άτομα, πέραν του ζευγαριού, για την απόκτηση παιδιών, αφού θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο τρίτο άτομο μπήκε στη σχέση του ζεύγους.

Επίσης, με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας, γιατί θεωρεί ότι αυτό το τρίτο πρόσωπο, λόγω της πολύμηνης κυοφορίας δυνατόν να συνδεθεί συναισθηματικά με το κυοφορούμενο και ενδεχομένως να αρνείται την παράδοση στους πραγματικούς γονείς.

Επιπρόσθετα, με τη γονιμοποίηση περισσοτέρων ωαρίων από όσα θα εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας, αφού πιθανή ανάγκη θανάτωσης κάποιων από αυτά ισοδυναμεί με φόνο.

Επιπλέον, με την κατάψυξη ωραρίων και την εμφύτευση τους σε μελλοντικό στάδιο, θέτοντας το ερώτημα, τι γίνεται αν πεθάνει η μητέρα.

Η Εκκλησία, είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, δεν αποδέχεται ούτε τη χρησιμοποίηση από τη σύζυγο κατεψυγμένου σπέρματος συζύγου που έχει πεθάνει, γιατί το παιδί θα γεννηθεί ορφανό και θα υποστεί αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες.

Επισήμανε, ο Πάφου Γεώργιος, ότι η Εκκλησία αποδέχεται μόνο την υιοθέτηση εμβρύων, υπό την προϋπόθεση η υιοθεσία να γίνει από παντρεμένα ζευγάρια.

Τέλος, ο Πανιερώτατος τόνισε ότι η Εκκλησία για τα θέματα αυτά εκφράζει τη γνώμη της με ποιμαντική φροντίδα, χωρίς να επιβάλλει σε κανένα ετσιθελικά τη θέση της.

Ενημερωθείτε για τη Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής:

Συνοδική ᾿Επιτροπή Βιοηθικῆς

Print Friendly, PDF & Email

Share this post