Μνήμη του Οσίου Ζήνωνος του Ταχυδρόμου (10 Φεβρουαρίου)

Μνήμη του Οσίου Ζήνωνος του Ταχυδρόμου (10 Φεβρουαρίου)

Η Εκκλησία σήμερα, 10 Φεβρουαρίου, τιμά τον όσιο Ζήνωνα τον Ταχυδρόμο.

Ο Όσιος Ζήνων καταγόταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και ήταν γιος πλουσίων και ευγενών γονέων. Επί βασιλέως Ουάλη (364 – 374 μ.Χ.) έκανε χρέη διακομιστή (της αλληλογραφίας) των γραμμάτων του του αυτοκράτορα.

Όταν πέθανε ο αυτοκράτορας Ουάλης, αμέσως ο Ζήνων έριξε τη στρατιωτική ζώνη και αφού βρήκε ένα μεγάλο τάφο (πολλούς τέτοιους τάφους είχε το βουνό της Αντιοχείας) μπήκε μέσα σ’ αυτόν και καθάριζε την ψυχή του με αυστηρότατη άσκηση.

Το στρώμα του ήταν μια στοίβα από χορτάρια πάνω σε πέτρες. Ήταν ντυμένος με ένα τριμμένο ράσο· η τροφή του ήταν λίγο ψωμί, που του έφερνε κάθε δύο μέρες κάποιος φίλος του και το νερό το έφερνε από πολύ μακριά ο ίδιος. Έτσι πήρε πολλή χάρη και ευλογία από τον Θεό. Γι’ αυτό, λέγεται, όταν επέδραμαν στον τόπο εκείνο οι Ίσαυροι και σκότωναν πολλούς ασκητές, ο Ζήνων με την προσευχή του τους τύφλωσε, με αποτέλεσμα αυτοί να μη βλέπουν την πόρτα του κελιού του για να φύγουν.

Ο Άγιος Ζήνων έζησε με άσκηση και πολλή υπομονή μέχρι το τέλος του βίου του. Εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα και παρέδωσε τη δίκαια ψυχή του στον Θεό.

Επίσης, σήμερα οι ταχυδρόμοι τιμούν όλως ιδιαιτέρως τον πολιούχο Άγιο Ζήνωνα, ο οποίος επιτελούσε το έργο του ταχυδρόμου.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post