Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυρουδή, του εν Αδριανουπόλει (10 Μαρτίου)

Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυρουδή, του εν Αδριανουπόλει (10 Μαρτίου)

Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυρουδή, του εν Αδριανουπόλει.

Ο Άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ, καταγόταν από την Αδριανούπολη και ανήκε στους επιφανείς και εύπορους κατοίκους. Τον παρουσίασαν στον δικαστή της Αδριανουπόλεως με την κατηγορία ότι περιφρόνησε το Ισλάμ.

Ο δικαστής, που γνώριζε την εντιμότητα του Αγίου, τον απέλυσε, αλλά οι συκοφάντες τον απείλησαν ότι θα καταγγείλουν τον ίδιο στον Σουλτάνο ως ολιγωρούντα της πίστεως αυτών.

Ο δικαστής φοβήθηκε και τότε έδωσε εντολή να φυλακίσουν τον Άγιο. Παράλληλα γνωστοποίησε στον Σουλτάνο τα γενόμενα και ανέμενε τις εντολές του. Η διαταγή ήταν σαφής: ή να αρνηθεί την πατρώα πίστη του ή να καεί ζωντανός. Παρά τις υποσχέσεις και τις απειλές ο Μάρτυρας παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του στον Ιησού Χριστό, γι’ αυτό και αποκεφαλίσθηκε το έτος 1490 μ.Χ.

 Οι σημερινοί τιμώμενοι μάρτυρες, μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε ότι το μαρτύριο του αίματος διατηρείται σε κάθε εποχή, ακόμη και σήμερα στον μεταμοντέρνο κόσμο που ζούμε της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού των πεποιθήσεων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

 Σήμερα, επίσης, Παρασκευή  της Β΄ Εβδομάδας των Νηστειών τελείται το πρωί η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων το δε απόγευμα, τελείται μαζί με το Μικρό Απόδειπνο η ακολουθία της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly

Share this post