Εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου

Εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου

Την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013, ημέρα μνήμης του Ιδρυτού της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα, τελέστηκε Συνοδικό Αρχιερατικό συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, προϊσταμένου της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου.

Στο συλλείτουργο έλαβαν μέρος μέλη της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Κύπρου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων. Αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής και τη σημασία που έχει η μνήμη του Αποστόλου Βαρνάβα, τόσο για την Κύπρο όσο και για την όλη Εκκλησία.

«Αυτή η δύναμη της πίστεως ας χαρίζει σε όλους την ελπίδα και βεβαιότητα ότι, Θεού θέλοντος με τις πρεσβείες του Αγ. Βαρνάβα, εάν και εμείς ομονοούμε στον κοινό στόχο, δεν θα αργήσει η ημέρα, που σε μια ελεύθερη και ενιαία Κύπρο θα εορτάσουμε την σημερινή εορτή στο Μοναστήρι του Απ. Βαρνάβα.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

===========================================================

Η Αποστολική και Παλαίφατος Εκκλησία της νήσου μας πανηγυρίζει, στις 11 Ιουνίου, με την ευκαιρία της μνήμης του Αποστόλου, Ιδρυτή, Προστάτη και Πολιούχου της, Αποστόλου Βαρνάβα, του «υιού της Παρακλήσεως». Επίσης σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Αποστόλου Βαρθολομαίου. Του οσίου Βαρνάβα στη Βάσα και την Παναγίας του «Άξιον εστί».

Ο Βαρνάβας ήταν Ιουδαίος Λευίτης, από την Κύπρο. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου ο Βαρνάβας, κήρυξε το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, στη Ρώμη, στην Αλεξάνδρεια και στη γενέτειρά του Κύπρο, το έτος 45 μ. Χ. Στη Σαλαμίνα, λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, και στη συνέχεια τον έκαψαν, το έτος 58 μ. Χ.

Ο Απόστολος Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη και ένδοξη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη φλογερή του πίστη και για την ικανότητα του στο κήρυγμα του θείου λόγου. Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι ο Βαρνάβας ενταφιάσθηκε με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, το οποίο και είχε αντιγράψει με τα χέρια του και το οποίο προσπάθησε να κάνει γνωστό «πάση τη κτίσει».

Στο πρόσωπο και το αποστολικό κύρος του Βαρνάβα στηρίζεται το Αυτοκέφαλο και αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Κύπρου, αφού πρώτο και κύριο έργο της παρουσίας του στο νησί ήταν η χειροτονία κατά τόπους επισκόπων.

Τιμή και ευλογία απέραντη για όλους μας, αλλά και ευθύνη απέναντι στην ιστορία της πατρίδας μας και την Οικουμενική Ορθόδοξο Εκκλησία.
Και οι δυο Απόστολοι, τόσο ο Βαρνάβας όσο και ο Βαρθολομαίος, συνέβαλαν κατά τον καλύτερο τρόπο στην εκπλήρωση της προφητείας του Κυρίου, ότι «εις πάντα τα έθνη δει πρώτον κηρυχθήναι το ευαγγέλιον». Δηλαδή, πρέπει σε όλα τα έθνη, σύμφωνα με το θείο σχέδιο να κηρυχθεί προηγουμένως το Ευαγγέλιο, για να είναι το κήρυγμα αυτό έλεγχος για εκείνους που δε θα πιστέψουν.

Ας προσευχηθούμε όλοι, να αξιωθούμε σύντομα της μεγάλης χαράς να τιμήσουμε πανηγυρικά τον Απόστολο Βαρνάβα, τόσο στον τάφου του, όσο και στη Σταυροπηγιακή Μονή του στη Σαλαμίνα, ως προσκυνητές και ελευθερωτές, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, με τις πρεσβείες του υιού της Παρακλήσεως.

===========================================================

Για να διαβάσετε το Συναξάρι της εορτής πατήσετε εδώ…

Για να ακούσετε το Απολυτίκιο του Απ. Βαρνάβα πατήστε εδώ…

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post