Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού (1η Απριλίου)

Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού (1η Απριλίου)

Σήμερα, 1η Απριλίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας (†522), για την οποία είναι αφιερωμένη και η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (21/4/2024). Επίσης, εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου, των Οσίων Μακαρίου του ομολογητού και Ευθυμίου του Ρώσου.

O Όσιος Μακάριος σε νεαρή ηλικία, ένεκα της αγάπης του για την Εκκλησία και τον τρόπο ζωής των μοναχών, πήγε στο Μοναστήρι της Πελεκητής στην Τρίγλεια της Προύσας της Μ. Ασίας, για να δοκιμάσει τις αντοχές του για το δύσβατο όρος του μοναχισμού, με αφοσίωση στο θέλημα του Θεού.

Εκεί, με καλλιέργεια του έσω ανθρώπου έλαβε την απόφαση και εκάρη μοναχός. Δεν άργησαν όμως να φανούν, ταπεινά και αθόρυβα, το βάθος της απλότητας, της εργατικότητας και της καταδεκτικότητάς του και εν γένει τα πολλά πνευματικά του χαρίσματα και γι’ αυτό οι αδελφοί της Μονής, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, τον εξέλεξαν Ηγούμενο.

Αργότερα, ο Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο αφού εκτίμησε τη γόνιμη παρουσία του στην Εκκλησία, με πραγματική υπακοή και απαλλαγή από το κοσμικό φρόνημα. Κατά τη διάρκεια της Εικονομαχίας, βίωσε όλη εκείνη την αναστάτωση που για έναν αιώνα συγκλόνισε την Εκκλησία, ένεκα των ακραίων που έφθαναν μέχρι και στην ειδωλολατρία απολυτοποιώντας τα υλικά κατασκευής της εικόνας. Το θρίαμβο της Ορθοδοξίας εορτάσαμε την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, εφέτος στις 24 Μαρτίου.

Ο Όσιος Μακάριος για τους αγώνες του υπέρ του Ορθόδοξου φρονήματος και τη στερεή πίστη του φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Εκοιμήθη οσιακά εν μέσω κακουχιών και στερήσεων στο νησί Αφουσία στην Προποντίδα.

Επίσης, σήμερα, 69η επέτειος από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-59 για την αποτίναξη του Βρετανικού Αποικιοκρατικού ζυγού, τιμούμε όλους τους ήρωες μας του τίμιου εκείνου αγώνα.

Μνημονεύουμε όλους εκείνους, ήρωες και μάρτυρες, κληρικούς και λαϊκούς που αντιστάθηκαν μέχρι θανάτου για τα ιδανικά της πίστεως και της πατρίδος. Η πατρίδα μας έζησε στιγμές των ηρώων του 1821, με το απαράμιλλο σθένος που εκδήλωσε ολόκληρος ο λαός μας, ιδιαίτερα οι νέοι της Κύπρου, έφηβοι, άνδρες και γυναίκες. Ήταν η φωνή των αιωνίων προγόνων για απελευθέρωση από τα δεσμά της αποικιοκρατίας.

«Μέσα στη μνήμη των λαών τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας τους στέκουν ως φάροι λαμπροί προς τους οποίους ατενίζει το έθνος και εμπνέεται, παραδειγματίζεται, αντλεί νέες δυνάμεις».

«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Σε αυτά τα αυθεντικά ιδανικά καλούμαστε όλοι να αναβαπτιστούμε, για να είμαστε σε εγρήγορση προς αντιμετώπιση κινδύνων και δοκιμασιών που συνοδεύουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η πατρίδα κινδυνεύει, όπλα μας το πνευματικό υπόβαθρο και η ανθεκτική νεολαία μας μέσα από την ανόθευτη Ελληνορθόδοξη Παιδεία μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post