Βιβλιοπαρουσίαση Προσκυνηταρίου των Ιερών Ναών Καϊμακλίου (5 Απριλίου 2016)

Βιβλιοπαρουσίαση Προσκυνηταρίου των Ιερών Ναών Καϊμακλίου (5 Απριλίου 2016)

Τρίτη 5 Ἀπριλίου 2016, ὥρα 19.00

Μέγαρο Παλαιᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΠΡΟΓΡΜΑΜΜΑ

Ἐκ τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς Καϊμακλίου

*******************************

Άγιος Δημήτριος

 

O Άγιος Δημήτριος  βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή του Καϊμακλιού. Το ερειπωμένο εκκλησάκι ξανακτίστηκε τη νεότερη εποχή. Η οδός Αγίου Δημητρίου, που διέσχιζε το σημερινό round about και συνέχιζε στη βιοτεχνική περιοχή, οδηγούσε στον Άγιο Δημήτριο, γι’ αυτό και έχει το ίδιο όνομα.

Στην ίδια περιοχή που βρίσκεται το εκκλησάκι υπήρχε αρχαίος συνοικισμός. Βρέθηκαν αγγεία που ανήκουν στη Γεωμετρική εποχή και χρυσά αντικείμενα Ελληνιστικής εποχής.

Ο συνοικισμός υπήρχε ως τη μεσαιωνική εποχή. Το 15ο αιώνα αναφέρεται ότι ο στρατός των Μαμελούκων, που ερχόταν από την Αμμόχωστο, πρώτα έκλεισε το δρόμο προς την Ομορφίτα και στη συνέχεια  έστησε το στρατόπεδό του μπροστά στον Άγιο Δημήτριο και παρέμεινε εκεί για τρεις ημέρες.

Ο συνοικισμός εγκαταλείφθηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στο γειτονικό συνοικισμός Μισοκελεύσι, σημερινό Καϊμακλί.  Στην περιοχή έμειναν μόνο βοσκοί. Ήταν οι Κάτω Μάντρες. Το εκκλησάκι γύρω στο 1950 επιδιορθώθηκε και προστέθηκε καμπαναριό, όπου τοποθετήθηκε η παλιά καμπάνα των Αγίων Ομολογητών. Ο εργολάβος Αρκής Κουρσουμπάς είχε αναλάβει το κτίσιμο νέας εκκλησίας στους Αγίους Ομολογητές, έτσι μετέφερε εκεί την παλιά καμπάνα. Η εκκλησία διαθέτει μεγάλη κτηματική περιουσία, την οποία νοικίαζαν ΚαΙμακλιώτες γεωργοί

Εκεί γινόταν κάθε χρόνο η γιορτή και το πανηγύρι του Αγίου. Την ατμόσφαιρα που επικρατούσε  ως τα μέσα του 20ού αιώνα μας περιγράφει  μια ηλικιωμένη γυναίκα:

«Επηαίναμεν στον Άιν Δημήτρην τζι επαίρναμεν τζαι φαγιά τζι εστρώνναμεν τα χαμαί τζι ετρώαμεν. Έρκουνταν τζαι που την Μιαν Μηλιάν. Εμείς επηαίναμεν με τη φoράδαν. Οι γιορτάρηδες εταΐζαν τζαι τον κόσμον τζαι είσεν που επαίρναν τζαι φαγιά δικά τους. Ετηανίζαν πατάτες τζι επαίρναν τα τζι εστρώναν στο ηλιακούδι τζι ετρώαν. Επίναν τζαι κρασιά τζι εμεθκυούσασιν τζι εφεύκαν το μεσομέριν. Είσεν τζαι νέους που εκάθουνταν μέσα στο αμάξιν τζι ετραουδούσαν τζι έρκουνταν στο χωρκόν.»

Στον Άι Δημήτρη μαζεύονταν οι χωριανοί κάθε Καθαρή Δευτέρα «για να κόψουν την μούττην της Σαρακοστής».

Print Friendly, PDF & Email

Share this post