Διάλεξη Επισκόπου Μεσαορίας: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή, πορεία προς το Πάσχα» (6 Απριλίου 2016)

Διάλεξη Επισκόπου Μεσαορίας: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή, πορεία προς το Πάσχα» (6 Απριλίου 2016)

Το βράδυ της Τετάρτης, 6 Απριλίου 2016, μέσα στα πλαίσια των διαλέξεων που διοργανώνει το «Σπίτι της Κοντέας» στη Λάρνακα, προσκλήθηκε να μιλήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος με θέμα «Μεγάλη Τεσσαρακοστή, πορεία προς το Πάσχα» (Ένα προσκύνημα στην Κοντέα στον κάμπο της Μεσαορίας).

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε το θεολογικό περιεχόμενο της περιόδου του Τριωδίου, που αρχίζει την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου. Ακολούθως εμβάθυνε στο πνευματικό νόημα των Εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου.

Ερμήνευσε την ευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου («Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου…»), η οποία επαναλαμβάνεται κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ολοκληρώνοντας, εμβάθυνε στο θεολογικό νόημα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, της οποίας αποκορύφωμα αποτελεί το Άγιο Πάσχα, το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως και από το ψέμα στην αλήθεια.

Η θεολογική ανάλυση των ημερών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής εμπλουτίστηκε με αναφορές στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Κοντέας και ευρύτερα της κοινωνίας των ανθρώπων του μόχθου του κάμπου της Μεσαορίας. Διέκρινε βέβαια την πίστη και την παράδοση της Εκκλησίας από τις διάφορες παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας, τα οποία εμπίπτουν στη λαογραφία της πατρίδας μας.

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση με ερωτήματα και αναφορές τόσο στις πτυχές της ομιλίας, όσο και σε ευρύτερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας και τους νέους της εποχής μας.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοντέας, κ. Χαράλαμπος Κρασιάς, προσέφερε στον Επίσκοπο Μεσαορίας, ως ενθύμιο για την συμμετοχή του στον κύκλο διαλέξεων, τον τόμο «Ποιήματα και Ποιητική αλληλογραφία Π. Λιασίδη–Χ. Δημοσθένους» του Χαράλαμπου Δημοσθένους.

 

Εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοντέας

**********************************************************

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοντέας σας
προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας
τη διάλεξη του

Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου

με θέμα:
«Μεγάλη Τεσσαρακοστή, πορεία προς το  Πάσχα».
(Ένα προσκύνημα στην Κοντέα στον κάμπο της Μεσαορίας),
που θα πραγματοποιηθεί την
Τετάρτη  6 Απριλίου 2016 η ώρα 8:00 μ.μ. στο

«Σπίτι της Κοντέας»,

οδός Πιαλέ Πασιά 92 στη Λάρνακα.

Στο τέλος της διάλεξης θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όποιον θα ήθελε να την παρακολουθήσει.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24 400920

Ακολουθεί δεξίωση.


resized_κοντεα

Print Friendly, PDF & Email

Share this post