Ετήσια παγκύπρια σύναξη των αγωνιστών ΕΟΚΑ που κρατήθηκαν χωρίς δίκη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ετήσια παγκύπρια σύναξη των αγωνιστών ΕΟΚΑ που κρατήθηκαν χωρίς δίκη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Κρατουμένων της ΕΟΚΑ την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011, οργάνωσε την ετήσια παγκύπρια σύναξη των αγωνιστών, που κρατήθηκαν χωρίς δίκη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ΄Αγγλων, στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα.

Το πρωί έγινε θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου των Κρατητηρίων, της οποίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας απηύθυναν χαιρετισμούς ο Θεοφ. Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόιπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, ο Πρόεδρος των Πολιτικών Κρατουμένων Γιάννης Σπανός, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Ανδρέας Πογιατζής. Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ και απαγγελία μαθητή του Λυκείου Κουτσόφτα- Παναγίδη. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Λουκής Παπαφιλίππου, ο οποίος διετέλεσε κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κοκκινοτριμιθιάς.

Κατά τη συγκέντρωση παραδόθηκε το ιστορικό αρχείο του Γιάννη Σπανού και εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ιστορικών Μελετών, το οποίο ίδρυσε ο Σύνδεσμος Πολιτικών Κρατουμένων και θα λειτουργεί στα Κρατητήρια. Το Κέντρο θα παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με εκατοντάδες έρευνες, μελέτες, συνεντεύξεις, άρθρα και εκπομπές και θα παρέχει την ευκαιρία παρακολούθησης ταινιών για τον απελευθερωτικό αγώνα. Στο πρόγραμμα του Κέντρου θα υπάρχει βιβλιοθήκη με εκδόσεις ιστορικών έργων και αντικειμένων μελέτης που θα επεκτείνονται στο μουσείο των Κρατητηρίων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αποκαλυπτήρια αναθηματικών στηλών στην είσοδο του μουσειακού χώρου.

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου:

Η πίστη ενός λαού σε διαχρονικά και αξεπέραστα ιδανικά δοκιμάζεται με τους αγώνες και τις θυσίες αυτού προς υπεράσπιση αυτών των υπέρτατων αγαθών, που καταξιώνουν τον άνθρωπο.

Αυτή η πίστη και η προσήλωση του αγωνιζόμενου Κυπριακού Ελληνισμού για αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού κατά την ένδοξη εποποιία του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, δοκιμάστηκε σκληρά, μεταξύ άλλων, και σ’ αυτό τον χώρο των κρατητηρίων Κοκκινοτριμιθιάς, όπου οι αγωνιστές μας γνώρισαν τη βάναυση και κτηνώδη συμπεριφορά του Άγγλου κατακτητή και βίωσαν την κόλαση φρικτών βασανιστηρίων.

Για όλους εμάς, τούτος ο χώρος είναι ιερός γιατί μέσα απ’ αυτόν αναδείχθηκε το ακατάβλητο της Ελληνικής ψυχής, η άμετρη αγάπη για την Πατρίδα και ο ασίγαστος πόθος για Ελευθερία. Τούτες, αναμφίβολα, υπήρξαν και οι αρετές των κρατουμένων στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και όλων των στρατοπέδων συγκεντρώσεως, και γενικότερα όλων των αγωνιστών και των ηρώων της ΕΟΚΑ.

Εμπνεόμαστε, λοιπόν, από το ηρωικό παράδειγμα αυτών που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα αλλά και από το φρόνημα των κρατουμένων που βασανίστηκαν βάναυσα και αντλούμε δυνάμεις και ενίσχυση για να συνεχίσουμε τον σημερινό αγώνα μας έναντι στον Τούρκο κατακτητή. Με θάρρος διατρανώνουμε την πίστη μας στα δίκαια του αγώνα μας και την αγωνιστικότητά μας για επανένωση της νήσου μας και επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές του εστίες.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρουμε θερμά για την ωραία αυτή πρωτοβουλία τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Σπανό και τα Μέλη του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ 1955-1959, τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Πογιατζή και τα Μέλη του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ 1955-1959 καθώς και τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959.

Απευθύνοντας, τέλος, εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς τη φετινή Παγκύπρια Σύναξη Πολιτικών Κρατουμένων, ευχόμαστε, όπως ο Θεός μας αξιώσει να εορτάσουμε σύντομα τα Κυπριακά Ελευθέρια“.

                                                                  Ευχέτης προς Κύριον

                                                             + ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
30 Οκτωβρίου 2011.

Ετήσια παγκύπρια σύναξη των αγωνιστών ΕΟΚΑ που κρατήθηκαν χωρίς δίκη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 3Ετήσια παγκύπρια σύναξη των αγωνιστών ΕΟΚΑ που κρατήθηκαν χωρίς δίκη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 1Ετήσια παγκύπρια σύναξη των αγωνιστών ΕΟΚΑ που κρατήθηκαν χωρίς δίκη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 5Ετήσια παγκύπρια σύναξη των αγωνιστών ΕΟΚΑ που κρατήθηκαν χωρίς δίκη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 4Ετήσια παγκύπρια σύναξη των αγωνιστών ΕΟΚΑ που κρατήθηκαν χωρίς δίκη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 2Ετήσια παγκύπρια σύναξη των αγωνιστών ΕΟΚΑ που κρατήθηκαν χωρίς δίκη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 6

Print Friendly, PDF & Email

Share this post