«200 χρόνια μέ τή Νέα Μέθοδο τῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς»

«200 χρόνια μέ τή Νέα Μέθοδο τῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς»

Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής και Ημερίδα για τα 200 χρόνια της Νέας Μεθόδου
Ιερός Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας
Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 έγιναν με επιτυχία οι εργασίες Ημερίδας με θέμα «200 χρόνια με τη Νέα Μέθοδο της Βυζαντινής Μουσικής» στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο. Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή Ναοδομίας, Μνημείων και Εκκλησιαστικής Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου και από τον Χορό Ιεροψαλτών «Κύπριοι Μελωδοί» της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος.

Το επιστημονικό μέρος της Ημερίδας άρχισε με χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τον οποίο ανέγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις τεσσάρων διακεκριμένων ομιλητών εξ’ Ελλάδος, οι οποίοι αναφέρθησαν εκτενώς στο πολύ σημαντικό έργο των τριών μεγάλων διδασκάλων και μεταρρυθμιστών,  του Χρυσάνθου του εκ Μαδύτων, Γρηγορίου του Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου του Χαρτοφύλακος. Οι ομιλητές ήσαν οι ακόλουθοι:
• Ο Άρχων Μαΐστωρ  της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου
• Ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Βουρλής
• Ο αναπληρωτής Καθηγητής κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης και
• Ο Πρωτοψάλτης/Διδάσκαλος κ. Κωνσταντίνος Φωτόπουλος

Ακολούθως απαντήθηκαν ερωτήσεις και απορίες που υποβλήθηκαν από τους συμμετέχοντες και έγινε σχετική εποικοδομητική συζήτηση. Την όλη διαδικασία συντόνισε ο εκ των συνδιοργανωτών, Πρωτοψάλτης κ. Ευάγγελος Γεωργίου.

Μετά το πέρας της συζήτησης, επεδόθηκαν στους εισηγητές από τον γραμματέα της συνδιοργανώτριας Συνοδικής Επιτροπής αναμνηστικοί τόμοι, εκδόσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής,  με θέμα τις Εικόνες της Κύπρου και τα Μνημεία στην Κατεχόμενη Κύπρο. Δόθηκαν επίσης στους συμμετέχοντες πιστοποιητικά παρακολούθησης της Ημερίδας, υπογεγραμμένα από τον Άρχοντα Μαΐστωρα  της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Χατζηθεοδώρου.

Στη συνέχεια, μετά από σύντομο διάλειμμα και την  προσφορά κεράσματος, ακολούθησε το μουσικό μέρος της Ημερίδας εντός του ιερού ναού της του Θεού Σοφίας με τη συμμετοχή επτά βυζαντινών χορωδιών από όλη την Κύπρο, οι οποίες έψαλλαν διάφορους ύμνους των μεταρρυθμιστών διδασκάλων. Ακολούθως, ενωμένες όλες οι χορωδίες σε ένα χορό με περισσότερους από διακόσιους ιεροψάλτες, έψαλαν Χριστουγεννιάτικους ύμνους υπό την διεύθυνση του καθηγητού κ. Αθανασίου Βουρλή, συμμετέχοντος και του Πρωτοψάλτου κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

Συμμετείχαν οι χορωδίες:
• Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός»
• Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου
• Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού «Ρωμανός ο Μελωδός»
• Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου
• Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας
• Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος «Κύπριοι Μελωδοί» και
• Η Βυζαντινή Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας

Την Μουσική αυτή πανδαισία έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας.

************************************

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ἡ Συνοδική Ἐπιτροπή Ναοδομίας, Μνημείων καί Εκκλησιαστικῆς Τέχνης τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου καί ὁ Χορός Ψαλτῶν «Κύπριοι Μελῳδοί» τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Τριμυθοῦντος, ὀργανώνουν Ἡμερίδα μέ θέμα:

«200 χρόνια μέ τή Νέα Μέθοδο τῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς»

Ἡ Ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 στόνἹερό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας στόν Στρόβολο
καί περιλαμβάνει δύο μέρη:

•Ἐπιστημονικό μέρος: Ώρες 15:00΄-1 8:00΄  (στήν αἴθουσα τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ), εἰσηγήσεις ἀπό καθηγητές τῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς καί συζήτηση ἐπί ψαλτικῶν θεμάτων.

• Καλλιτεχνικό μέρος: Ὧρες 19:00΄-21:00΄, Μουσική ἐκδήλωση (μέσα στόν Ἱερό Ναό), ἀπό χορωδίες ψαλτῶν τῶνἹερῶν Μητροπόλεων τῆς Κύπρου.

 

 

Την Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014, τελέστηκε στον ίδιο ναό Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου. Τα αναλόγια των ψαλτών κόσμησαν, το εκ δεξιών, χορός υπό τη διεύθυνση του Άρχοντα Μαΐστωρος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γεωργίου Χατζηθεοδώρου, πλαισιούμενου από τους Πρωτοψάλτες Αθανάσιο Βουρλή, Αχιλλέα Χαλδαιάκη και Κωνσταντίνο Φωτόπουλο και το εξ αριστερών, ο χορός «Κύπριοι Μελωδοί» της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, υπό τη διεύθυνση του κ. Ευάγγελου Γεωργίου.

Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των τριών μεγάλων διδασκάλων της νέας Μεθόδου της Βυζαντινής Μουσικής, Χρυσάνθου του εκ Μαδύτων, Γρηγορίου του Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου του Χαρτοφύλακος.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post