Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την Ι.Μ. Αγίου Νεοφύτου

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την Ι.Μ. Αγίου Νεοφύτου

Την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, στο πρόσωπο του καθηγουμένου της, Χωρεπισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου, τίμησε, το βράδυ της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου 2009, η Ακαδημία Αθηνών.

Στα πλαίσια της καθιερωμένης ετήσιας πανηγυρικής της συνεδρίας για το τέλος του έτους, το Ανώτατο πνευματικό καθίδρυμα του Ελληνισμού, μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, οι συντελεστές της εξάτομης έκδοσης με τίτλο «Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, Συγγράμματα», απέσπασαν το βραβείο της Ακαδημίας στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η συνεδρία ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας κ. Πάνου Α. Λιγομενίδη με θέμα «Επιστήμη και Κοινωνία», κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Λιγομενίδης αναφέρθηκε στη σχέση της επιστήμης και της θρησκείας, καθώς και στα «νέα οράματα της μοντέρνας επιστήμης για τη Φύση και τη λειτουργία του κόσμου, που μας προσφέρουν», όπως είπε, «μια σημαντική ευκαιρία αλλαγής νοοτροπίας και ανάπτυξης της πνευματικότητας ακόμα και θρησκευτικότητας, σχετικά με την αντίληψη για τη φύση της πραγματικότητας και το ρόλο του ανθρώπου».

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματεύς κ. Νικόλαος Ματσανιώτης παρουσίασε την Έκθεσή του για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2009 και ανήγγειλε την απονομή βραβείων και επαίνων, τα οποία επέδώσει ο Πρόεδρος. Η Συνεδρία έκλεισε με την αναγγελία προκήρυξης νέων βραβείων από τον Γενικό Γραμματέα.

Στην λαμπρή τελετή της απονομής παραβρέθηκε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, η βουλετής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοσθένης Ασημακόπουλος, εκπρόσωποι των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, καθώς και προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και των Γραμμάτων.

Η Ακαδημία Αθηνών με την βράβευση, «άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως», του ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής του Αγίου Νεοφύτου και των συντελεστών της εξάτομης έκδοσης των Συγγραμμάτων  του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, κατέδειξε για άλλη μια φορά την σπουδαιότητα της κριτικής εκδόσεως των διασωθέντων Συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου και επιβράβευσε το πείσμα, την προσπάθεια, την επιμονή, το πάθος, την αφοσίωση και την ακαταπόνητη έρευνα όλων των συντελεστών.

Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η ολοκλήρωση της κριτικής έκδοσης των συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα και αποτελεί σταθμό για την Εκκλησία της Κύπρου, αλλά και ολόκληρη την Ορθοδοξία. Η συλλογική και επίπονη εκδοτική αυτή προσπάθεια με τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο των μελών της Συντονιστικής Επιστημονικής Επιτροπής Έκδοσης όσο και των υπόλοιπων επιστημονικών συνεργατών, είναι πλέον προσιτή τόσο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα όσο και στον ευσεβή λαό του Θεού.

Ο ηγούμενος της Μονής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, αλλά και η αδελφότητα της Μονής σε συνεργασία με την Επιστημονική Συντονιστική Επιτροπή, αλλά και όλους τους επιστημονικούς συνεργάτες της έκδοσης, προχωρούν σύντομα σε ένα νέο σημαντικό βήμα, τη διάδοση του έργου του Αγίου Νεοφύτου στα ευρύτερα στρώματα του λαού, με τη νεοελληνική μετάφραση των έργων Του.

Η νέα αυτή προσπάθεια αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σε 3 με 4 χρόνια και η μετάφραση θα συνοδεύεται με σχόλια ιστορικά, θεολογικά, κοινωνικά, φιλολογικά κ.ά., συμβάλλοντας έτσι στην πληρέστερη κατανόηση των έργων του Αγίου Νεοφύτου. Αναμένεται ότι θα εκδοθούν 12 περίπου συνολικά τόμοι, οι οποίοι θα μεταφραστούν στα Αγγλικά και Ρωσικά, καθιστώντας έτσι το έργο του Αγίου Νεοφύτου ακόμη πιο προσιτό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και ταυτόχρονα έτοιμο να ικανοποιήσει τις σύγχρονες πνευματικές αναζητήσεις του ευρύτερου Ορθόδοξου κόσμου και όχι μόνο.

Λουκάς Α. Παναγιώτου
30 Δεκεμβρίου 2009

Print Friendly, PDF & Email

Share this post