Μεγάλη Παρασκευή

Σήμερα, Αγία και Μεγάλη Παρασκευή, τα Άγια Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού.

Σήμερα το πρωί τελείται η ακολουθία των Μεγάλων Δεσποτικών Ωρών, που αναφέρονται στο Δεσπότη Χριστό. Η Πρώτη ώρα αντιστοιχεί με την ανατολή του ήλιου, η Τρίτη ώρα γύρω στις 9:30 το πρωί, η Έκτη ώρα με το μεσημέρι και η Ενάτη στις 3:00 το απόγευμα. Ακολουθεί ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως από το Σταυρό. Προτού ολοκληρωθεί η ακολουθία, τοποθετείται ο Επιτάφιος στο μέσο του ναού. Τότε ψέλνεται το δοξαστικό των αποστίχων: «Σε τον αναβαλλόμενον το φως ώσπερ ιμάτιον, καθελών Ιωσήφ από του ξύλου, συν Νικοδήμω, και θεωρήσας νεκρόν, γυμνόν, άταφον, ευσυμπάθητον θρήνον αναλαβών, οδυρόμενος έλεγεν. Οίμοι γλυκύτατε Ιησού! Ον προ μικρού ο ήλιος, εν Σταυρώ κρεμάμενον θεασάμενος ζόφον περιεβάλλετο, και η γη τω φόβω εκυμαίνετο, … Μεγαλύνω τα πάθη σου, υμνολογώ και την Ταφήν σου, συν τη Αναστάσει κραυγάζων· Κύριε δόξα σοι».

Απόψε το βράδυ τελείται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η περιφορά του Επιταφίου. Ο Χριστός βρίσκεται στον Άδη και κηρύσσει ανάσταση. Τα εγκώμια είναι προσφιλή στους Χριστιανούς: «Η  ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην».

Μετά την πρώτη συγκατάβαση του Θεού, την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, τώρα έχουμε τη δεύτερη συγκατάβαση του Θεανθρώπου, με την κάθοδο στον Άδη.

Μετά την περιφορά του Επιταφίου επιτελείται ο ενταφιασμός επί της Αγίας Τραπέζης, η οποία θεωρείται ο Τάφος του Χριστού.

«Των Αγγέλων ο δήμος κατεπλάγη ορών σε εν νεκροίς λογισθέντα, του θανάτου δε, Σωτήρ, την ισχύν καθελόντα και συν εαυτώ τον Αδάμ εγείραντα και εξ Άδου πάντας ελευθερώσαντα».

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, η χαρμολύπη επιδιώκει την απόλυτη κυριαρχία σε όλη τη δημιουργία. Ακόμη, είναι πολλά που διαρκώς επιδιώκουν να μάς πληγώσουν. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε συνείδηση ότι όλα αυτά είναι ανθρώπινα και αναμενόμενα ενδεχομένως. Εντούτοις, τίποτα του κόσμου τούτου δεν έχει τη δύναμη να μας καταβάλει και να μας αποπροσανατολίσει. Σήμερα, βιώνουμε ως λύπη το θάνατο και ως χαρά την ανάσταση. Μαζί με τον αναστημένο Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, προσδοκούμε και την ανάστασή μας από τα πάθη και τις δοκιμασίες της πατρίδας μας, τις δυσκολίες και αστάθειες που επιφέρει το ευμετάβλητο του παρόντος βίου, καθώς και ο κάθε πειρασμός, επιδιώκει να περιζώσει την ανθρωπότητα ολοκληρωτικά. Προσδοκούμε τη ζωή, με υγεία και στην ψυχή και στο σώμα. Θέλουμε με ειρήνη και αλληλεγγύη να βιώνουμε το ανέσπερο φως και τη χαρά που εκπηγάζουν από το Ζωοδόχο Τάφο του Λυτρωτή μας Ιησού Χριστού.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post