Τρίτη του Πάσχα (10 Απριλίου 2018)

Ραφαήλ Νικόλαος και Ειρήνη

Τρίτη του Πάσχα (10 Απριλίου 2018)

Χριστός Ανέστη!

Η σημερινή ημέρα, Τρίτη της Διακαινησίμου, είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Επίσης, σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τον Ιερομάρτυρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο τον Ε΄ και, εκ μεταθέσεως από τις 9 Απριλίου, τιμά τη μνήμη των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Ο Ιερομάρτυρας Ραφαήλ, καταγόταν από την Ιθάκη και έζησε στις αρχές του 15ου αιώνα. Αρχικά ονομαζόταν Γεώργιος και στα παιδικά του χρόνια έλαβε πλούσια μόρφωση. Στη συνέχεια, ακολούθησε το μοναχικό βίο με το όνομα Ραφαήλ. Χειροτονήθηκε ιερέας και έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη. Μετά την άλωση της Βασιλεύουσας από τους Τούρκους το 1453, εγκατέλειψε τον τόπο της ασκήσεώς του στη Μακεδονία και, μαζί με το συμμοναστή του Νικόλαο, εγκαταστάθηκαν στη Μονή της Θεοτόκου, στο νησί της Λέσβου.

Κατά την επιδρομή των Τούρκων, το έτος 1463, συνελήφθησαν και υπέστησαν φρικτό θάνατο, μαζί με τη μικρή Ειρήνη, από το χωριό Θερμή. Ο τόπος του μαρτυρίου και οι βίοι των τριών Αγίων αποκαλύφθηκαν, το έτος 1959, μετά από θαυμαστές θεοσημείες του Αγίου Ραφαήλ σε πιστούς της περιοχής.

Το μοναστήρι τους στη Λέσβο αποτελεί πόλο έλξης και πηγή ιαμάτων για τους πιστούς, που προστρέχουν στη χάρη τους, από όλα τα σημεία της γης.

Σήμερα γίνεται μεγάλη πανήγυρις, εκτός από τη Λέσβο και στην Κύπρο, στον Παχύαμμο της Τηλλυρίας, όπου και ο ναός του Αγίου Ραφαήλ, καθώς και στην Ι. Μονή Αγίας Μαρίνης και Αγίου Ραφαήλ, στη Ξυλοτύμπου. Επίσης, σήμερα πανηγυρίζουν οι πλείστες μονές και εκκλησίες, που είναι αφιερωμένες στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο άγιος Ιερομάρτυρας Γρηγόριος, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, γεννήθηκε στη Δημητσάνα της Αρκαδίας. Μετέβη στη Σμύρνη, κοντά στο θείο του, τον εκκλησιάρχη Μελέτιο, όπου παρακολούθησε μαθήματα στην Ευαγγελική σχολή. Εν συνεχεία άκουσε μαθήματα φιλοσοφίας στη Πάτμο. Ο πόθος του όμως για την μοναχική ζωή τον οδήγησε στη Μονή Στροφάδων, όπου εκάρη μοναχός και μυήθηκε στη μοναχική άσκηση. Στη συνέχεια τον κάλεσε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Προκόπιος και τον χειροτόνησε αρχιδιάκονό του. Ως πρεσβύτερος επέστρεψε στη Δημητσάνα. Στις 19 Αυγούστου 1785 εξελέγη Oικουμενικός Πατριάρχης.

Στον πατριαρχικό θρόνο ο Γρηγόριος παρέμεινε μέχρι το Δεκέμβριο του 1798, οπότε καθαιρέθηκε από την Υψηλή Πύλη, διότι θεωρήθηκε ανίκανος να διατηρήσει την υποταγή των χριστιανικών λαών κάτω από τον τουρκικό ζυγό και εξορίστηκε στο Άγιος Όρος.

Η περίοδος της υποχρεωτικής παραμονής του στο Περιβόλι της Παναγίας του έδωσε την ευκαιρία να εμβαθύνει περισσότερο στην αυτογνωσία και τη θεογνωσία.

Το 1818 κλήθηκε για τρίτη φορά στον Οικουμενικό θρόνο όπου παρέμεινε μέχρι τις 10 Απριλίου 1821 ημέρα του Πάσχα, κατά την οποία οι Οθωμανοί  τον κρέμασαν στην Πύλη του Πατριαρχείου. Η Πύλη αυτή παραμένει μέχρι σήμερα κλειστή εις μνημόσυνο του απαγχονισθέντος Πατριάρχου.

Στις 10.4.1921 διακηρύχθηκε η αγιότητά του και κετετάγη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το ιερό λείψανό του βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, το οποίο οι προσκυνητές ευλαβούνται προσευχόμενοι για τη Ρωμιοσύνη και όλους τους προαπελθόντες μάρτυρες της Επταλόφου Πόλεως.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Share this post