Το Άγιον Πάσχα. Ο θάνατος κατήργηται.

Το Άγιον Πάσχα. Ο θάνατος κατήργηται.

«Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος».

«Την Ανάστασίν σου, Χριστέ Σωτήρ, άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς, και ημάς τους επί γης καταξίωσον εν καθαρά καρδία σε δοξάζειν».

Με τον Καλόν Λόγο που πριν λίγες ώρες εψάλη στις Εκκλησίες, όλοι μαζί οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί βιώσαμε το λαμπροφόρο γεγονός της Αναστάσεως.  Ένα πανίερο γεγονός, με το οποίο ο Θεάνθρωπος Λυτρωτής μας Ιησούς Χριστός επισφράγισε την παρουσία Του στον κόσμο μας.

Με την Ανάσταση του Χριστού υπάρχει ελπίδα και λόγος να μετέχουμε ως πιστοί στη ζωή της Εκκλησίας. Ο λόγος του Ευαγγελίου της Αναστάσεως επισφραγίζει ότι όντως ο Ιησούς Χριστός είναι  η πηγή της αλήθειας και της ζωής.

Με την Ανάσταση του ο Υιός της Υπεραγίας Θεοτόκου θανάτωσε το θάνατο. Γέμισε τα πάντα με φως ανέσπερο και τα επουράνια και τα επίγεια και τα καταχθόνια. Τι απομένει; Όλη η κτίση υμνεί και δοξολογεί τον Αναστημένο Κύριο, διότι στην ανάστασή Του στηρίζονται τα πάντα.

Ας λαμπρύνουμε την αναστάσιμη ημέρα εγκρατείς και ράθυμοι, κι ας πανηγυρίσουμε έχοντας μεταξύ μας αγάπη ανυπόκριτη, φωτισμένοι όλοι από το αναστάσιμο φως του Λυτρωτή μας. Ας πούμε αναμεταξύ μας συγγνώμη, κι ας συγχωρέσει ο ένας τον άλλο ουσιαστικά και εγκάρδια και όχι επιφανειακά και τυπικά.

Ας συγχωρέσουμε όσους μας πληγώνουν, μας δυσκολεύουν, μας προδίδουν και μας περιφρονούν, αφού η συγχώρεση πηγάζει από το ζωοδόχο Τάφο του Λυτρωτή μας. Κι έτσι, με θάρρος και πίστη, ας φωνάξουμε:

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Σήμερα, Αναστάσεως ημέρα και η σκέψη μας εντονότερα φτερουγίζει και νοερά εισερχόμαστε ως προσκυνητές στους ιερούς ναούς της τουρκοκρατούμενης πατρίδας μας.

 Μαζί με την Ανάσταση του Λυτρωτή μας Ιησού Χριστού, ευχόμαστε να έρθει σύντομα η ανάσταση καθώς και η ποθητή ελευθερία και η ευημερία στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο!

Χριστός Ανέστη!

Χριστάκης Ευσταθίου, Θεολόγος

Print Friendly, PDF & Email

Share this post