Μνήμη του οσίου Κυριακού (24 Μαΐου)

όσιος Κυριακός

Μνήμη του οσίου Κυριακού (24 Μαΐου)

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση του Πάσχα. Για μια ακόμη φορά, κατά το παρόν εκκλησιαστικό έτος, τελούμε την ακολουθία της Αναστάσεως, αφού συμπληρώνεται ο κύκλος των ημερών και γίνεται η απόδοση-ολοκλήρωση, όπως ονομάζεται, της εορτής του Πάσχα (που εφέτος εορτάσαμε στις 16 Απριλίου). Βέβαια, κάθε Σάββατο απόγευμα με τον Εσπερινό και Κυριακή με τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, οι Χριστιανοί ζουν διαρκώς το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Αφού σ΄ αυτό το ιστορικό και θαυμαστό γεγονός στερεώθηκε η δημιουργία ολόκληρη.

Επίσης, σήμερα, 24η  Μαΐου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Κυριακού, ο οποίος μόνασε στην περιοχή της Ευρύχου του Μόρφου.

Δυστυχώς, δεν μας είναι γνωστά ο βίος και η εποχή ακμής του. Όμως, λίγο έξω και βόρεια της κοινότητας Ευρύχου, όπου και η προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως Μόρφου, σώζεται ναός προς τιμήν του, που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα, καθώς και εικόνα του της ιδίας εποχής. Ο τάφος του Οσίου είναι κτιστός, προσαρτημένος στο ναό. Το εικόνισμα, σύμφωνα με την επιγραφή είναι έργο του Λαυρεντίου αρχιδιακόνου, το έτος 1807.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post