Μνήμη του οσίου Πάππου επισκόπου Χύτρων, του Ομολογητού (3 Ιουνίου)

Οσίας Ιέρεια

Μνήμη του οσίου Πάππου επισκόπου Χύτρων, του Ομολογητού (3 Ιουνίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του οσίου Πάππου επισκόπου Χύτρων (Κυθρέας), του Ομολογητού και της οσίας Ιέρειας.

Ο όσιος Πάππος, επίσκοπος Χύτρων, αποκαλείται «όσιος ανήρ» και αναφέρεται ότι έχαιρε μεγάλου σεβασμού μεταξύ όλων των επισκόπων της Κύπρου, κατά τον τέταρτο αιώνα. Ο Όσιος Πάππος ήταν σύγχρονος του επισκόπου Σαλαμίνας Γελασίου, ο οποίος όταν πέθανε, και κατόπιν ο διάδοχός του Σαλαμίνος Οφέλλιος (367 μ.Χ.), τότε όλοι οι Κύπριοι επίσκοποι συνάχθηκαν στη Σαλαμίνα για να χειροτονήσουν τον νέο επίσκοπο της τότε βυζαντινής Κωνσταντίας. Παρακάλεσαν τότε όλοι οι επίσκοποι τον γερο-Πάππο Χύτρων-Κυθρέας να προσευχηθεί θερμά, στο Μέγα Αρχιερέα Χριστό, ο οποίος του αποκάλυψε με θαυμαστό τρόπο τα χαρακτηριστικά του σπουδαίου ασκητή Επιφανίου, που τότε ήταν ηγούμενος στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης και έφθανε στο λιμάνι της Αμμοχώστου με προτροπή του Μεγάλου Ιλαρίωνος του ασκητού, ο οποίος ασκήτευε στην Κύπρο. Τότε, ο πολιός επίσκοπος Χύτρων Πάππος, υποβασταζόμενος από δύο διακόνους, υπέδειξε ως διάδοχο στο θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα τον Επίσκοπο Σαλαμίνος Άγιο Επιφάνιο από την Παλαιστίνη.

Το έτος 368 ο άγιος επίσκοπος Πάππος κοιμήθηκε εν Κυρίω, αισθανόμενος ικανοποίηση για την πνευματική πορεία της Παλαιφάτου Εκκλησίας της Κύπρου, με την παρουσία στο πηδάλιο της του Μεγάλου Πατέρα και Διδασκάλου, Αγίου Επιφανίου.

Αυτή είναι και η επιθυμία και η προσευχή κάθε πατέρα στην οικογένειά του, αλλά και κάθε επισκόπου στην Εκκλησία να στηρίξει, να καθοδηγήσει και να μεταλαμπαδεύσει την Ιερά Παρακαταθήκη στους επιγόνους που τους διακρίνει η σωφροσύνη και τα χέρια γεμάτα αγάπη, συγχώρεση και εργατικότητα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post