To Eφετείο του Μονάχου αποφάσισε την επιστροφή 173 εκκλησιαστικών κειμηλίων

To Eφετείο του Μονάχου αποφάσισε την επιστροφή 173 εκκλησιαστικών κειμηλίων

Το Εφετείο του Μονάχου αποφάσισε την Δευτέρα , 18 Μαρτίου, την  επιστροφή στην Εκκλησία της Κύπρου 173 εκκλησιαστικών κειμηλίων ( εικόνες,  ψηφιδωτά και τοιχογραφίες  κά) , που είχε συλήσει μετά την τουρκική εισβολή από ναούς και μονές στα κατεχόμενα ο  Τούρκος αρχαιοκάπηλος  Αϊντίν Ντικμέν.

Ο Γερμανός  καθηγητής βυζαντινολογίας,  Γιοχάνες Ντέκερ απέδειξε  ότι τα κειμήλια είναι έργα ταλαντούχων κυπρίων αγιογράφων. Οι μεγαλύτερες  λεηλασίες του Ντικμέν έγιναν στις τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση, που αργότερα  αγοράστηκαν  από το ίδρυμα Μενίλ στο Τέξας και πέρσι επιστράφηκαν στην Κύπρο, και των εντοίχιων ψηφιδωτών του 6ου αιώνα από το ναό της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Ανάμεσα στα κειμήλια που θα επιστραφούν είναι  το περίφημο ψηφιδωτό του Αποστόλου Θωμά από την Κανακαριά, αγιογραφίες από την Παναγία την Αψινθιώτισσα και τοιχογραφίες από την Παναγία Περγαμιώτισσα. Επίσης, με την απόφαση του Εφετείου ο Ντικμέν πρέπει να επιστρέψει στην Εκκλησία της Κύπρου περίπου 90 χιλιάδες ευρώ, που είχαν κατασχεθεί μαζί με τα κειμήλια στο διαμέρισμα του στο Μόναχο από την Βαυαρική Αστυνομία το 1997.

Το σύνολο των κειμηλίων, που είχαν κατασχεθεί ήταν 232. Εξήντα θα παραμείνουν ακόμη στην Γερμανία , καθώς τα περισσότερα είναι αρχαιότητες και ο Γερμανός καθηγητής δεν ήταν ειδικός να γνωματεύσει, ενώ για κάποιες εικόνες δεν αποφάνθηκε με βεβαιότητα για την προέλευση τους.

Η χθεσινή απόφαση μπορεί να παραπεμθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν αυτό δώσει άδεια στον Ντικμέν. Σε αυτή όμως την περίπτωση ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος θα πρέπει να καταβάλει εγγύηση περίπου 7,5 εκ. ευρώ.

Του Δημοσιογράφου Αριστέιδη Βικέτου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post