Συνέντευξη Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (15 Ιουνίου 2016)

Συνέντευξη Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (15 Ιουνίου 2016)

«Δεν είναι ουσιαστικοί οι λόγοι για την αναβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας έπρεπε να είχε συνέλθει προ πολλού, εκτιμά ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος. Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, λίγο πριν από την αναχώρηση του για την Κρήτη όπου θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας Κύπρου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, ο κ. Χρυσόστομος εκφράζει την πεποίθηση ότι οι λόγοι, που προβλήθηκαν για την αναβολή της, «δεν είναι ουσιαστικοί». Πίσω από τους λόγους που προβλήθηκαν «κρύβεται ο εγωισμός και ο εθνικισμός», δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη πολύ συνετό και δηλώνει ότι ο κ. Βαρθολομαίος «γνωρίζει ποιο είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον όλης της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Επίσης, ο Κύπρου Χρυσόστομος διαμηνύει προς αυτούς οι οποίοι δεν θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο, ότι «δεν θα κερδίσουν, μάλλον θα ζημιωθούν».

Αναλυτικά η αποκλειστική συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου, έχει ως εξής:

ΕΡ: Μακαριώτατε, με ποιες σκέψεις μεταβαίνετε στην Κρήτη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο;
ΑΠ: Πηγαίνουμε με σκέψη καθαρή, με φόβο Θεού, με ταπείνωση, με αγάπη προς την Εκκλησία. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε το ποίμνιο, που μας έχει εμπιστευθεί ο Θεός. Συγχρόνως, ενδιαφερόμαστε και για τον υπόλοιπο κόσμο, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού. Πρέπει να βοηθήσουμε όλους να βρουν τον δρόμο, που οδηγεί στη σωτηρία και στη Βασιλεία του Θεού.

ΕΡ: Γιατί πρέπει να γίνει η Σύνοδος οπωσδήποτε τώρα και δεν μπορεί να πάρει κάποια αναβολή, όπως έχουν ζητήσει τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας;
ΑΠ: Η Σύνοδος επιβάλλεται να γίνει, γιατί έχει περισσότερο από μισό αιώνα, που προετοιμάζεται, και η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει επιτέλους να δώσει στον κόσμο μια δημιουργική μαρτυρία εν Χριστώ Ιησού. Συνεπώς, πρέπει να τολμήσουμε να γίνει η Σύνοδος, και είμαι σίγουρος ότι μετά θα πάρουμε θάρρος και για άλλες παρόμοιες Συνόδους.

ΕΡ: Ως λόγοι για την αναβολή της Συνόδου προβλήθηκαν η μη επίλυση της διαφοράς μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για το Κατάρ, διαφορές απόψεων πάνω στα κείμενα και τον Κανονισμό της Συνόδου. Οι λόγοι αυτοί είναι πραγματικοί ή προσχηματικοί;
ΑΠ: Οι λόγοι που προβλήθηκαν δεν είναι ουσιαστικοί. Δυστυχώς πίσω κρύβεται ο εγωισμός μερικών και ο εθνικισμός. Επιτέλους, πρέπει να θέσουμε τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων, να κάνουμε τον Σταυρό μας και με τη Χάρη του Θεού να προχωρήσουμε. Πιστεύω ότι η επιτυχία θα είναι δεδομένη, γιατί ο Θεός θέλει τη σωτηρία του ανθρώπου και η καθοδήγηση είναι από το Άγιο Πνεύμα. Στο τέλος αυτό θα το καταλάβουν όλοι.

ΕΡ: Δηλαδή στόχος δεν είναι η αναβολή, αλλά η ματαίωση της Συνόδου;
ΑΠ: Ασφαλώς. Η Σύνοδος αυτή έπρεπε να γίνει προ πολλού. Κάποιοι κάθε φορά έβρισκαν και μια αφορμή για να μην μπορούμε να προχωρήσουμε. Σε ό,τι αφορά αυτά, που υποστηρίζουν τώρα, απαντώ: Η σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου αποφασίστηκε ομόφωνα από δύο Συνάξεις των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, χωρίς να προβληθεί καμία ένσταση. Το γεγονός αυτό διασφαλίζει την ενότητα και ομοφωνία μεταξύ μας, για αυτό και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άλλη θέση ή πρόταση, της τελευταίας στιγμής, απειλεί την ενότητα αυτή, και η ευθύνη θα βαραίνει όσους, έστω και άθελά τους, συμβάλουν στη διάσπασή της.
Εάν υπάρχει, εκ μέρους όλων μας, καλή θέληση και αν εμφορούμαστε από το ορθόδοξο πνεύμα της αλήθειας και παραδόσεως μας, όλα τα τυχόν προβλήματα, που υπάρχουν στα ήδη συμφωνηθέντα προσυνοδικώς κείμενα, μπορούν να επιλυθούν άμεσα, ώστε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος να έχει τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθεί και με θέματα διμερή, τα οποία απασχολούν Αδελφές Εκκλησίες.

ΕΡ: Βασικός στόχος της Συνόδου είναι να διακηρυχθεί η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος , αφού τέσσερις από τις κατά τόπους Εκκλησίες θα απουσιάζουν;
ΑΠ: Η πλειοψηφία των κατά τόπους Εκκλησιών θα είναι παρούσα. Αν κάποιοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τον εγωισμό τους και να προσγειωθούν και να δουν ποιο είναι το συμφέρον της Ορθοδοξίας, αυτό θα είναι στο τέλος εις βάρος τους. Λυπούμε, που δεν το έχουν αντιληφθεί. Πιστεύω ότι θα το αντιληφθούν, διότι η απουσία τους σημαίνει και την απομόνωση τους. Δεν θα κερδίσουν, μάλλον θα ζημιωθούν.

ΕΡ: Εσείς εκτιμάτε από την εμπειρία σας ότι το Πατριαρχείο Μόσχας πολιτεύεται με λογική και φρόνιμα κοσμικής εξουσίας;
ΑΠ: Πρέπει να πάψουμε να είμεθα εθνικές Εκκλησίες. Πρώτα είμεθα ορθόδοξοι χριστιανοί και έπειτα Έλληνες, Ρώσοι, Σλάβοι, Άραβες, Επίσης, στην Εκκλησία δεν έχουν χώρο οι μικρότητες.

ΕΡ: Ο Mητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας, Ιλαρίων, αναφερόμενος στο θέμα της αναβολής της Συνόδου, δήλωσε ότι ευελπιστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης «να επιδείξει την σύνεση, που τον διακρίνε». Ποιο είναι το σχόλιο σας;
ΑΠ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι πολύ συνετός εκκλησιαστικός ηγέτης, είναι μεγάλη προσωπικότητα και πάντοτε ενεργεί και προεδρεύει με αγάπη, γνωρίζοντας ποιο είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον όλης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πορεύεται σε αυτή τη γραμμή αταλάντευτα και πιστεύω ότι αυτή η σταθερότητα θα συνεχιστεί και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης.

Τη συνέντευξη πήρε ο Αριστείδης Βικέτος
Δημοσιογράφος, ανταποκριτής Κύπρου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post