Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (5 Ιουνίου 2023)

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (5 Ιουνίου 2023)

Σήμερα, Δευτέρα μετά την εορτή της Πεντηκοστής, γνωστή ως Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, η Εκκλησία μας εορτάζει τη φανέρωση στον κόσμο του Τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Πνεύματος. «…. Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ  ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν. …».

Ο Ένας Θεός αποκαλύπτεται στον κόσμο με τρεις υποστάσεις, Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα, δηλ. το Άγιο Πνεύμα είναι ένα από τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός αιώνια και πέρα από τα όρια του χρόνου. Αποστέλλεται, στον κόσμο την ημέρα της Πεντηκοστής, εν χρόνω, και από το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Υιό και Λόγο του Θεού. Είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και, σύμφωνα με το Σύμβολο της Πίστεως, ίσο κατά τη λατρεία και την τιμή.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει: «Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ξεπερνούν την ανθρώπινη λογική. Γι’ αυτό ας χαρούμε όλοι μαζί και σκιρτώντας από αγαλλίαση ας ανυμνήσουμε τον Κύριό μας. Γιατί η σημερινή ημέρα είναι για μάς εορτή και πανήγυρις. Πριν από λίγο καιρό εορτάσαμε το σταυρό, το πάθος και την Ανάσταση, και ύστερα από αυτά την Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στους ουρανούς. Σήμερα φθάσαμε στην κορωνίδα των εορτών, και βρισκόμαστε πια στην πραγματοποίηση των επαγγελιών του Κυρίου.

Χάρη στη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, απαλλαχτήκαμε από τις αμαρτίες και ξεπλύναμε την ψυχή μας από κάθε ρύπο. Ενώ ήμαστε άνθρωποι, γίναμε άγγελοι, χωρίς να αλλάξει η φύση μας, αλλά, κι αυτό είναι το πιο αξιοθαύμαστο, διατηρήσαμε την ανθρώπινη φύση μας και με αυτή επιδείξαμε αγγελική συμπεριφορά».

Επισημαίνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: «Το Άγιο Πνεύμα πάντοτε υπήρχε και υπάρχει και θα υπάρχει, δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, αλλ’ είναι πάντοτε ενωμένο και αριθμείται μαζί με τον Πατέρα και τον Υιό».

«Δεῦτε λαοί, τὴν τρισυπόστατον Θεότητα προσκυνήσωμεν, Υἱὸν ἐν τῷ Πατρὶ σὺν ἁγίῳ Πνεύματι· Πατὴρ γὰρ ἀχρόνως ἐγέννησεν Υἱὸν συναΐδιον καὶ σύνθρονον, καὶ Πνεῦμα Ἅγιον ἦν ἐν τῷ Πατρὶ σὺν Υἱῷ δοξαζόμενον, μία δύναμις, μία οὐσία, μία Θεότης, ἣν προσκυνοῦντες πάντες λέγομεν· Ἅγιος ὁ Θεός, ὁ τὰ πάντα δημιουργήσας δι’ Υἱοῦ συνεργίᾳ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, Ἅγιος ἰσχυρός, δι’ οὗ τὸν Πατέρα ἐγνώκαμεν, καὶ τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον ἐπεδήμησεν ἐν κόσμῳ, Ἅγιος ἀθάνατος, τὸ Παράκλητον Πνεῦμα, τὸ ἐκ Πατρὸς ἐκπορευόμενον καὶ ἐν Υἱῷ ἀναπαυόμενον, Τριὰς Ἁγία, δόξα σοι».

«Τὴν μεθέορτον, πιστοί, καὶ τελευταίαν ἑορτὴν ἑορτάσωμεν φαιδρῶς· αὕτη ἐστὶ Πεντηκοστή, ἐπαγγελίας συμπλήρωσις καὶ προθεσμίας· ἐν ταύτῃ γὰρ τὸ πῦρ τοῦ Παρακλήτου εὐθὺς κατέβη ἐπὶ γῆς, ὥσπερ ἐν εἴδει γλωσσῶν, καὶ Μαθητὰς ἐφώτισε καὶ τούτους οὐρανομύστας ἀνέδειξε. Τὸ φῶς ἐπέστη τοῦ Παρακλήτου καὶ τὸν κόσμον ἐφώτισε».

Επειδή αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στο Πανάγιο Πνεύμα, όλες οι ημέρες είναι καταλύσιμες, δηλ. δεν τηρείται νηστεία την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Έτσι, με την αποφυγή της νηστείας, διδάσκονται οι πιστοί ακόμη μια φορά, μέσα στην πορεία του εκκλησιαστικού έτους, ότι η νηστεία δεν είναι  αυτοσκοπός, αλλά είναι μέτρο άσκησης και εγκράτειας για απόκτηση των αρετών εν Αγίω Πνεύματι.

Σήμερα, πανηγυρίζει η κατεχόμενη ομώνυμη κοινότητα της Αγίας Τριάδας Καρπασίας και ο Ναός της Αγίας Τριάδας στη Λεμεσό.

Παρεκκλήσια επ’ ονόματι του Αγίου Πνεύματος οικοδομήθηκαν επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄ στον περίβολο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, νυν στις αυλές του Πανεπιστημίου Κύπρου και επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄ στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία (το οποίο εγκαινίασε ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος Α΄ ως Επίσκοπος Αρσινόης).

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post