Μνήμη των Aγίων Μαρτύρων Ζήνωνος και Ζηνά (22 Ιουνίου)

Μνήμη των Aγίων Μαρτύρων Ζήνωνος και Ζηνά (22 Ιουνίου)

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ζήνωνος και Ζηνά, που έζησαν στις αρχές του 4ου αιώνα στην Αραβία.

Στη ζωή του Αγίου Ζήνωνα, που ήταν πλούσιος χριστιανός, και του Αγίου Ζηνά, που ήταν υπηρέτης του, βρίσκει πλήρη εφαρμογή η φράση του Αποστόλου Παύλου «οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος» (Γαλ. 3, 28). Επιθυμώντας την πλήρη αφιέρωση στο Χριστό ο Ζήνων, μοιράζει όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και απελευθερώνει τους δούλους του.

Ωστόσο, ένας από αυτούς τους δούλους παραμένει οικειοθελώς μαζί του, ως αγαπητός αδελφός και μαζί, διακηρύττουν  και ομολογούν την πίστη τους στον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, ακόμη και μπροστά στον έπαρχο Μάξιμο. Και οι δύο οδηγούνται στο μαρτύριο, για να αποδειχθεί ότι, πραγματικά, η πίστη στο Χριστό είναι ο μόνος τρόπος υπέρβασης των ταξικών διακρίσεων στη ζωή των ανθρώπων.

Ιδιαίτερα σήμερα, εποχή ανατροπής πολλών κοινωνικών αντιλήψεων, είναι αναγκαίο να επισημαίνεται ότι το μόνο σταθερό είναι η αληθινή πίστη στο Σωτήρα Χριστό και στη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, μελετώντας το ιερό Ευαγγέλιο και βιώνοντας ακριβώς το θέλημα του Τριαδικού Θεού, κοιτάζοντας τον άνθρωπο ως εικόνα του Θεού, πέρα από τις εναλλαγές των μοντέρνων και μεταμοντέρνων εποχών.

Σήμερα πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Ζήνωνος στην κοινότητα Αναδιού της Πάφου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post