Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στην Εκδήλωση – Οδοιπορικό στην κατεχόμενη Μεσαορία (25 Ιουνίου 2016, Αθήνα)

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στην Εκδήλωση – Οδοιπορικό στην κατεχόμενη Μεσαορία (25 Ιουνίου 2016, Αθήνα)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), πραγματοποίησαν το Σάββατο, 25 Ιουνίου  2016, επιτυχημένη εκδήλωση για την κατεχόμενη Μεσαορία.

Η εκδήλωση ήταν η δεύτερη στη σειρά από το οδοιπορικό στα κατεχόμενα, που πραγματοποιούν οι οργανώσεις μας, προκειμένου να ενδυναμώσουν τον αγώνα των προσφύγων για επιστροφή.

Η αρχή έγινε με την Κερύνεια και ακολουθεί τον Οκτώβριο η Καρπασία.

Στην εκδήλωση απέστειλαν μηνύματα ο Μακαριώττατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ο Β΄ και Θεοφιλέστατος ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, η περιφερειάρχης της Αττικής και η πλειοψηφία των Ελλαδικών και Κυπριακών κομμάτων.

Στους χαιρετισμούς τους, τόσο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε, κ. Λοϊζος Λοϊζος ,όσο και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε., κ. Μιχάλης Ευθυμίου, τόνισαν ότι είμαστε η τελευταία γενιά προσφύγων και έχουμε το χρέος και υποχρέωση να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για εφικτή λύση του Κυπριακού, συμπεφωνημένη, βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη υπό τις περιστάσεις, εδαζόμενη στις αρχές του διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αποφάσεις κορυφής και του Ο.Η.Ε.

Η λύση μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο είναι μονόδρομη και οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα μας οδηγήσει στην εδραίωση της κατοχής και τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης.

Τόνισαν με έμφαση, ότι δεν πρέπει να συναρτήσουμε την ψήφο μας στο δημοψήφισμα, από το αν επιστραφεί το χωριό μας στην υπό Ε/Κ διοίκηση περιοχή, αλλά από το συνολικό πλαίσιο της λύσης, αν συνάδει αυτό με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και αν μπορούμε, εφόσον το επιλέξουμε, να επιστρέψουμε και να ριζώσουμε κάτω από συνθήκες ασφαλείας, ισονομίας και ισοπολιτείας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Δήμοι Λύσης και Λευκονοίκου και κοινότητες, Τρικώμου, Μηλιάς, Γύψου, Περιστερώνας, Πηγής, Πραστείου.

Η μόνη παραφωνία ήταν η άρνηση του Ρ.Ι.Κ. να προβάλλει την εκδήλωση, όπως και την προηγούμενη , παρά τις παρακλήσεις μας και τις διαμαρτυρίες μας.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκαν να πολλαπλασιάσουν τα μηνύματά μας.

Γραφείο Τύπου
Ο.Κ.Ο.Ε.

 

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου:

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄.

 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε την αποψινή εκδήλωση για την ευλογημένη γη της Μεσαορίας, την οποία συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.). και απευθύνουμε προς όλους τους παρευρισκόμενους τον χαιρετισμό της τιμής και της αγάπης μας.

Για να κατανοήσουμε και την πραγματική αξία της Μεσαορίας, θα πρέπει να δεχθούμε το γεγονός, πως τελικά η «γη είναι ο άνθρωπος». Και τούτο, γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι της Μεσαορίας, οι οποίοι μέσα στα δύσκολα χρόνια της ιστορικής πορείας του τόπου μας, που αποτέλεσαν τον χαρακτηριστικό τύπο του Κύπριου αγρότη της πεδιάδας: Σκληροί δουλευτές, ηλιοκαμένοι, τίμιοι μέχρις εσχάτων, βαθιά θρησκευόμενοι. Μπροστά σ’ αυτούς τους προγόνους, αλλά και στους ήρωες και πεσόντες που γέννησε αυτή η γη, οφείλουμε να υποκλινόμαστε και να τιμούμε με κάθε τρόπο τη μνήμη τους.

Ανάμεικτα αισθήματα μας διακατέχουν. Από τη μια βαθιά πονούμε και θλιβόμαστε γιατί για σαράντα δύο χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το μοίρασμα της Πατρίδας μας, η Μεσαορία και το υπόλοιπο βόρειο τμήμα της νήσου μας, τα ιερά και τα σεβάσματα του λαού μας, εξακολουθούν να στενάζουν κάτω από την κατοχή.

Από την άλλη μεριά, όμως, αισθανόμαστε και μια ξεχωριστή ικανοποίηση, γιατί βλέπουμε εσάς τους απόδημους συμπατριώτες μας, να μην ξεχνάτε, να μην διαγράφετε πατρίδες, να μη λυγίζετε, ούτε να απογοητεύεσθε από τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Αντίθετα να ευρίσκεσθε στην πρωτοπορία του αγώνα για την απελευθέρωση και την επιστροφή.

Ειδικά κατά τις κρίσιμες αυτές στιγμές, που διερχόμαστε στο εθνικό μας θέμα, καλούμε όλους -πολιτική Ηγεσία και λαό- να παραμείνουμε ενωμένοι και με εγρήγορση να παρακολουθούμε τις εξελίξεις των συνομιλιών, ούτως ώστε να μην παρεισφρήσουν αρνητικά στοιχεία στη διαδικασία επίλυσης τού εθνικού μας προβλήματος. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μία λειτουργική, βιώσιμη και δίκαιη λύση, η οποία να διασφαλίζει ένα ελπιδοφόρο και δημιουργικό μέλλον και για τις δύο κοινότητες της νήσου μας.

Ο λαός μας, παρά τις απογοητεύσεις και τις αντιξοότητες των καιρών, στηριζόμενος στα πλούσια ψυχικά αποθέματά του συντηρεί ακόμη ακμαίο το αγωνιστικό του φρόνημα, προσβλέποντας καρτερικά στην άγια ημέρα της απελευθέρωσης, της επιστροφής στην Μεσαορία και στα άλλα κατεχόμενα σήμερα χωριά και στις πόλεις μας. Και είμαστε βέβαιοι ότι η άγια ημέρα της δικαίωσης θα έλθει, αρκεί να παραμείνουμε όλοι ενωμένοι και αταλάντευτα προσηλωμένοι στο σκοπό και στα δίκαια του αγώνα μας.

Συγχαίροντας θερμά όλους τους διοργανωτές για την ωραία αυτή πρωτοβουλία τους ευχόμαστε όπως ο Θεός αξιώσει όλους μας να γιορτάσουμε σύντομα τα κυπριακά ελευθέρια, με την επανένωση της πατρίδας μας, την απελευθέρωσή της από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και τη δικαίωση των πολυετών αγώνων όλων των προσφύγων μας.

Ευχέτης προς Κύριον

† ὁ Κύπρου Χρυσόστομος

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

25 Ιουνίου 2016.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post