Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού (18 Ιουλίου)

Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού (18 Ιουλίου)

Σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου, η Αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού, που καταγόταν από το Δορύστολο της Θράκης και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Οσίου Ονησιφόρου, ο οποίος ασκήτεψε πλησίον της Αναρίτας της Πάφου, καθώς επίσης τη μνήμη του Οσίου Φωτίου, που ασκήτεψε κοντά στην Αθηένου, όπου στην κατεχόμενη πλευρά της κοινότητας υπάρχει εκκλησάκι του Αγίου, το οποίο καταστράφηκε μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

Ο Μάρτυρας Αιμιλιανός, υπηρετούσε ως δούλος στο σπίτι ενός επιφανούς ειδωλολάτρη, ο οποίος, όταν πληροφορήθηκε τη χριστιανική του ιδιότητα, τον κακοποίησε βάναυσα και τον απείλησε με χειρότερα, αν δεν άλλαζε την πίστη του.

Ο Άγιος όχι μόνο δεν φοβήθηκε από τις απειλές, αλλά με θάρρος πήγε στον ειδωλολατρικό ναό και με σφυρί συνέτριψε όλα τα είδωλα που βρίσκονταν εκεί. Αυτό προκάλεσε την οργή των ιερέων, οι οποίοι μεθόδευσαν και πέτυχαν να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Η σταθερή ομολογία πίστεως στον Ιησού Χριστό από μέρους του Αιμιλιανού εξαγρίωσε τους ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε διάφορους εξευτελισμούς και φρικτά βασανιστήρια, στα οποία πρωτοστατούσε με ιδιαίτερη σφοδρότητα ο ίδιος ο εργοδότης του.

Η ακλόνητη πίστη και η γενναιότητα που επέδειξε ο Άγιος Αιμιλιανός, ακόμη και την ώρα που τον έριξαν στην αναμμένη φωτιά, όπου και παρέδωσε το πνεύμα στο Σωτήρα Χριστό, συγκίνησαν τη σύζυγο του πρώην κυρίου του, η οποία και κήδευσε το λείψανό του με λαμπρότητα και ιερή ευλάβεια, όπως αρμόζει στην ιερότητα του ανθρωπίνου σώματος, ως εικόνας του Θεού.

Τα θεμέλια της αληθινής Πίστεως στον Τριαδικό Θεό ήταν ένα θαύμα. Σε κάθε εποχή αναδεικνύονται θαρραλέοι μαχητές της αρετής, όπως ο Άγιος Αιμιλιανός.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post