Οι Μαραθοβουνιώτες εόρτασαν τον Προφήτη Ηλία (19 – 20 Ιουλίου)

Οι Μαραθοβουνιώτες εόρτασαν τον Προφήτη Ηλία (19 – 20 Ιουλίου)

Την Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ι.ν. Αγίου Χαραλάμπους Γερίου, τον οποίο οργάνωσαν η Εκκλησιαστική Επιτροπή Προφήτου Ηλιού Μαραθοβούνου, το Κοινοτικό Συμβούλιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Ομίλου «Προφήτης Ηλίας» Μαραθοβούνου και το Προσφυγικό Σωματείο «Ελεύθερος Μαραθόβουνος».

Του Εσπερινού προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, τον οποίον συνόδευσε, εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. 

Ο Μέγας Εσπερινός του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου τελέστηκε λαμπρά αλλά και μέσα σε συγκινητικό κλίμα, αφού οι Μαραθοβουνιώτες εόρτασαν τον Πολιούχο Άγιό τους, για ακόμη μια φορά, στην προσφυγιά μακράν της πατρικής γης. Μεγάλη συγκίνηση επικράτησε όταν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Γρηγόριος, ο οποίος κατάγεται από τον τουρκοκρατούμενο Μαραθόβουνο, συναντήθηκε και αγκάλιασε τους οικείους συγχωριανούς του.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος καλοσώρισε τον Σεβασμιώτατο στην Κύπρο, με το λόγο του απ. Παύλο «Ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά» (Ρωμ. 10,15). Ο Άγιος Θυατείρων ήρθε από την ξενιτιά, ο οποίος άφησε την έδρα του για λίγο, όπου διαποιμένει το λαό του Θεού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία από το 1988, για να είναι κοντά στους συγχωριανούς του σε αυτή τη μεγάλη εορτή του Προφήτου Ηλιού.

Την εορτή αυτή οι Μαραθοβουνιώτες τιμούσαν πάντοτε και στο χωριό τους πριν το 1974. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος τόνισε ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό της Εκκλησίας, το ότι μαζεύει όλους τους ανθρώπους κοντά, ανεξάρτητα από πόσο μακριά έρχονται, σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου: “ὃν τρόπον ἐπισυνάγει ὄρνις τὰ νοσσία ἑαυτῆς ὑπὸ τὰς πτέρυγας” (Ματθ. 23, 37). Ο επίσκοπος Μεσαορίας κάλεσε τον Σεβασμιώτατο να μιλήσει στους πιστούς μεταφέροντας το λόγο της αγάπης και της ειρήνης, καθώς και της πολυπειρίας του ως πολιού Ιεράρχου της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας το λόγο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε στο βίο του Προφήτου Ηλιού, ο οποίος είχε τόση πίστη και παρρησία στο Θεό που μόνο με στόμα του έκλεισε τους ουρανούς για τρία χρόνια και έξι μήνες, ένεκα της ειδωλολατρίας στην οποία είχε πέσει ο λαός του Ισραήλ. Σε ειδωλολατρία πέφτουμε κι εμείς σήμερα όταν αντικαθιστάμε τον Θεό με τις ανθρώπινες φιλοδοξίες, αναζητώντας μόνο τα κοσμικά και τα εφήμερα.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα έτη πολλά και έληξε με την ελπίδα σύντομα να εορτάσουμε τον Πολιούχο Προφήτη Ηλία, εν ελευθερία, στον Μαραθόβουνο και σε όλη την τουρκοκρατούμενη πατρίδα μας. 

Ακολούθησε σύναξη στο προσωρινό οίκημα του Μαραθόβουνου στο Γέρι, όπου συνάχθηκαν από οι Μαραθοβουνιώτες για να θυμηθούν τα παλαιά και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Κατά τη διάρκεια της εκδηλωσης  τιμήθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπισκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρατανίας κ. Γρηγόριος με αναμνημστική πλάκα που εικονίζει τη γενέτειρά του.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post