Μνήμη του Αγίου Θύρσου, Επισκόπου Καρπασίας (23 Ιουλίου)

Μνήμη του Αγίου Θύρσου, Επισκόπου Καρπασίας (23 Ιουλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Θύρσου ή Θέρισου, επισκόπου Καρπασίας.

Ο Άγιος Θύρσος (ή Θέρισος όπως είναι περισσότερο γνωστός) είναι ένας από τους τρεις γνωστούς Επισκόπους της Καρπασίας των πρώτων αιώνων. Για τη ζωή του δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα. Παρόλο που είναι άγνωστος στους Κύπριους χρονογράφους και συναξαριστές, η Παράδοση της Εκκλησίας μάς διασώζει την πληροφορία ότι υπήρξε Επίσκοπος Καρπασίας και ασκήτεψε κοντά στην κωμόπολη Αιγιαλούσα, σε χώρο, όπου σήμερα υπάρχει ναός του 14ου αιώνος, αφιερωμένος στο όνομά του. Πλησίον του ιερού προσκυνήματος, υπάρχει αγίασμα προς νίψη, το οποίο θεραπεύει τον ομματόπονο και τα δερματικά νοσήματα.

Με νοσταλγία οι εκτοπισμένοι της κωμόπολης Αιγιαλούσας και όλης της χερσονήσου της Καρπασίας αναπολούν τη μεγάλη πανήγυρη, κατά την οποία αρκετοί πιστοί ζητούν με ευλάβεια τη χάρη του και όλοι μας προσδοκούμε με τις πρεσβείες του την απελευθέρωση και επανεγκατάσταση σε όλα τα τουρκοκρατούμενα μέρη του βορείου τμήματος της πατρίδας μας.

Εκκλησάκι του Αγίου Θύρσου ανοικοδομήθηκε πλησίον του ενοριακού ναού του Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς.

Σήμερα τελούνται ιερά Μνημόσυνα στους ναούς της νήσου μας για όλους εκείνους που έπεσαν κατά την Τουρκική εισβολή του 1974.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post