Μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής (26 Ιουλίου 2018)

Μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής (26 Ιουλίου 2018)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής, του Ιερομαρτυρος Ερμολάου, και των Μαρτύρων Ερμίππου και Ερμοκράτους.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού, από ευλαβείς και εύπορους γονείς, τον Αγάθωνα και την Πολιτεία. Την ονόμασαν Παρασκευή, επειδή γεννήθηκε την έκτη μέρα της εβδομάδας. Σύμφωνα όμως με το απολυτίκιό της, ο ενάρετος τρόπος ζωής της ήταν αντάξιος του ονόματός της. Σπούδαζε καθημερινά την πνευματική μελέτη της διαρκούς ενώσεως με το Νυμφίο Χριστό, καλλιεργώντας τα χαρίσματα που το Άγιο Πνεύμα την προίκισε.

Μετά την κοίμηση των γονέων της, η αγία έλαβε το μοναχικό σχήμα. Υπακούοντας ωστόσο στην άνωθεν κλήση, ακολούθησε την αποστολική οδό του κηρύγματος, η οποία έμελλε να είναι και η οδός του μαρτυρίου της.

Η συσχέτιση της Αγίας με τα ανθρώπινα μάτια και τη θεραπεία τους οφείλεται στη σεμνότητά της, που την ωθούσε να φυλάσσει τους οφθαλμούς της από τη θεωρία των ανδρών και στο μεγάλο θαύμα που επιτέλεσε  στο βασιλέα Αντωνίνο, και το οποίο έγινε αιτία να ασπασθεί αυτός τον Χριστιανισμό.

Η Οσιομάρτυς Παρασκευή συνέχισε το κηρυκτικό και μαρτυρικό της έργο για μερικά ακόμη χρόνια, μέχρι τη στιγμή που παρέδωσε το πνεύμα της με αποκεφαλισμό. Ο ενάρετος, οσιακός και μαρτυρικός της βίος αποτελεί ορόσημο για όσους επιθυμούν η ζωή τους να είναι πραγματική προετοιμασία-παρασκευή για την αιωνιότητα και την Βασιλεία του Θεού.

Στον τόπο μας τιμάται ιδιαίτερα τόσο η Αγία Παρασκευή όσο και ο Άγιος Ερμόλαος. Ιδιαίτερα σήμερα η σκέψη μας στρέφεται στην ομώνυμη κοινότητα του Αγίου Ερμολάου στην Κερύνεια, καθώς και στις Εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής στη Λάπηθο, τον Στρογγυλό και την Αγγαστίνα, στη Γεροσκήπου και τη Λευκωσία και σε όλους τους ναούς μας που φέρουν τα ονόματα των δύο εορταζόντων σήμερα Αγίων σε όλη τη νήσο μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post