Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θαδδαίου (21 Αυγούστου)

Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θαδδαίου (21 Αυγούστου)

Σήμερα, 21 Αυγούστου, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Ιούδα Θαδδαίου ή Λεββαίου, ο οποίος, σύμφωνα με τον Ευσέβιο Καισαρείας,  συγκαταλέγεται στους εβδομήκοντα μαθητές του Χριστού. Θαδδαίος σημαίνει μεγάθυμος και Λεββαίος σημαίνει θαρραλέος. Ένεκα των πολλών ονομάτων, ο Άγιος Ιερώνυμος τον ονομάζει «τριώνυμο». Υπήρξε αδελφός του Αγίου Ιακώβου του επονομαζομένου μικρού, και ήταν παιδιά του Αλφαίου.

Στα συναξάρια γίνεται σύγχυση του σημερινού τιμώμενου Αποστόλου με τον Απόστολο Ιούδα τον Θεάδελφο, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 19 Ιουνίου, και ήταν αδελφός του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου πρώτου Ιεράρχου των Ιεροσολύμων. Αυτή η σύγχυση επήλθε ενδεχομένως λόγω του ό,τι και οι δύο απόστολοι έχουν το όνομα Ιούδας, και έζησαν και κήρυξαν στην ίδια εποχή και στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

Ο Θαδδαίος ήταν Ιουδαίος, ο οποίος καταγόταν από την Έδεσσα της Συρίας. Η Έδεσσα σήμερα είναι περιοχή της Τουρκίας με την ονομασία Ούρφα.

Ανέβηκε, λοιπόν, ο Θαδδαίος στα Ιεροσόλυμα, όπου είχε την αγαθή συγκυρία να ακούσει συγκλονισμένος για το κήρυγμα του Τιμίου Προδρόμου. Δέχθηκε το βάπτισμα μετανοίας στον Ιορδάνη ποταμό και κατόπιν εντάχθηκε στην ομάδα των μαθητών του Ιωάννη του Βαπτιστή, στην οποία ανήκαν και τα παιδιά του Ζεβεδαίου Ιωάννης και Ιάκωβος.

Μετά το πανίερο γεγονός της Πεντηκοστής, της ιστορικής ημέρας που το Πανάγιο Πνεύμα φώτισε τους μαθητές με μορφή πύρινων γλωσσών, ο Θαδδαίος κήρυξε τη Χριστιανική πίστη στην πατρίδα του, όπου και θεράπευσε τον ηγεμόνα Αύγαρο και περιόδευσε σε όλη τη Συρία, διδάσκοντας το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως. Δίδαξε ακόμη στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές της Φοινίκης, όπου βάπτισε πλήθος Χριστιανών. Κοιμήθηκε ειρηνικά παραμένοντας πιστός στην ιερή αποστολή του και διαφυλάσσοντας την ιερή παρακαταθήκη.

Τιμάται ιδιαίτερα ο απόστολος Ιούδας ο Θαδδαίος από τους χριστιανούς της Κεντρικής Ευρώπης και της Ιρλανδίας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post