Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου και των συν αυτώ μαρτυρησάντων (22 Αυγούστου)

Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου και των συν αυτώ μαρτυρησάντων (22 Αυγούστου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Μάρτυρος Αγαθονίκου και των Αγίων Ζωτικού, Ζήνωνα, Θεοπρέπιου, Ακίνδυνου, Σεβηριανού και άλλων Μαρτύρων, που συμμαρτύρησαν με αυτόν.

Ο Άγιος Αγαθόνικος και οι συναθλητές του έζησαν στην περιοχή του Πόντου, κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Είχαν αναπτύξει έντονη ιεραποστολική δράση, σύμφωνα με το ιερό Ευαγγέλιο, με αποτέλεσμα πολλοί ειδωλολάτρες να πιστέψουν στο Χριστό και να βαφτιστούν στο όνομα της Αγίας Τριάδας.

Με την έναρξη των μεγάλων διωγμών κατά των Χριστιανών, μετέβη στην περιοχή του Πόντου ο ηγεμόνας της Νικομήδειας, ο οποίος, αφού προχώρησε στη σύλληψη των αγίων, τους μετέφερε στην περιοχή της Θράκης, για να τιμωρηθούν από τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Οι Ζωτικός, Ζήνωνας, Ακίνδυνος και Σεβηριανός εκτελέστηκαν καθ’ οδόν, γιατί λόγω των πολλών βασανιστηρίων, δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την οδοιπορία και τα απάνθρωπα μαρτύρια.

Ο Αγαθόνικος, αφού αρνήθηκε να προσκυνήσει τα είδωλα, αποκεφαλίστηκε μαζί με τους άλλους Χριστιανούς που ήταν μαζί του στην περιοχή της Σηλυβρίας.

Σήμερα πανηγυρίζει η ιερά μονή της Παναγίας του Προυσσού ή Πυρσού, που βρίσκεται στην ορεινή Ευρυτανία, σε ανάμνηση του γεγονότος της  εμφάνισης της θαυματουργού εικόνας της Θεοτόκου.

Η συγκεκριμένη εικόνα, που σύμφωνα με την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα κατά την περίοδο της εικονομαχίας και αφού αρχικά χάθηκε, εμφανίστηκε αργότερα ως στήλη πυρός σε ένα βοσκό, στο μέρος που είναι σήμερα κτισμένο το μοναστήρι του Προυσσού.  Σε ανάμνηση αυτής της εύρεσης, τελείται σήμερα σύναξη των πιστών και μεγάλη πανήγυρις προς τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ας παρακαλέσουμε τη μητέρα της Ζωής, την Κυρία Θεοτόκο, να μην παύσει ποτέ να περιφρουρεί τη νεολαία από όλα εκείνα που την παραπληροφορούν και την ταλαιπωρούν στον καθημερινό αγώνα της καταξίωσης και της προόδου.

Η ομάδα των μαρτύρων με επικεφαλής τον Αγαθόνικο είναι τεκμήριο του αγώνα μας για τις ηθικές αξίες και τα υψηλά ιδανικά, που και τότε και σήμερα είναι αναγκαία και απαραίτητα για να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια έξωθεν και έσωθεν αλλοίωσης και αλλοτρίωσης.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post