Οι πρόσφυγες του Έξω Μετοχίου εόρτασαν την Παναγία των Παίδων (30 – 31 Αυγούστου 2016)

Οι πρόσφυγες του Έξω Μετοχίου εόρτασαν την Παναγία των Παίδων (30 – 31 Αυγούστου 2016)

 

Την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός  στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου, Συνοικισμός ΙΙΙ  Στροβόλου,  με τη ευκαιρία της εορτής της Καταθέσεως της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στον Εσπερινό παρευρέθηκαν και οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Έξω Μετοχίου, οι οποίοι τίμησαν μεγαλοπρεπώς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας των Παίδων, όπως την τιμούσαν πριν την εισβολή του 1974.

Στο Ναό του Αποστόλου Ανδρέου υπάρχει εικόνισμα της Θεοτόκου, «η Παναγία Μήτηρ των Παίδων», το οποίο αφιέρωσε η κυρία Σωτηρία Πιτσιάκκα, πρόσφυγας από το Έξω Μετόχι. Από πέρυσι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου, αποφάσισε να εορτάζεται παγκοινοτικά η εν λόγω εορτή.

Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος με τη συμμετοχή των Ιερέων του Ναού, Πρωτοπρεσβυτέρων π. Αντωνίου Καλογήρου και Παναγιώτη Φλουρή.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος,  ευχαρίστησε, κατ’ αρχάς,  την Κυρία Θεοτόκο που μας σύναξε όλους μαζί να την τιμήσουμε σε τούτο τον ιερό χώρο και μας έδωσε αυτή την πνευματική χαρά.

Αναφέρθηκε, στα ιερά αντικείμενα που μας χάρισε η Παναγία μας ως ευλογία στην καθημερινή μας ζωή, ώστε να τα τιμούμε και να ευγνωμονούμε την ίδια που γέννησε τον Σωτήρα του κόσμου. Τέτοια ιερά αντικείμενα είναι το ωμοφόριο  στο κεφάλι της και η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου.

Ο Επίσκοπος Γρηγόριος εξέφρασε την εκτίμηση και την αγάπη του στον κάθε άνθρωπο, στον κάθε πρόσφυγα του Έξω Μετοχίου, που αθόρυβα εργάζεται και σκέφτεται το χωριό του και προσμένει την ημέρα της επιστροφής. Παρότρυνε το εκκλησίασμα, να έχει ως πυξίδα του τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο. Ενθύμισε με έμφαση στους πιστούς ότι ο διακαής πόθος είναι ο πόθος της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος προσέφερε ως ευλογία αντίγραφο του εικονίσματος της Παναγίας των Παίδων, στην κυρία Σωτηρία Πιτσιάκκα. Επίσης, ο Επίσκοπος κάλεσε τον κοινοτάρχη της κοινότητος κ. Χριστάκη Σωτηρίου να προσφέρει το ίδιο εικόνισμα στον Πρωτοπρεσβύτερο Αντώνιο Καλογήρου, ώστε να μείνει ως ενθύμιο στο Ιερό Βήμα του Ναού. Ο Επίσκοπος ευχαρίστησε τους ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ναού για την φιλοξενία και την αγάπη την οποία περιβάλλουν τους εκτοπισμένους

Ακολούθως, έλαβε τον λόγο ο π. Αντώνιος Καλογήρου ο οποίος εξέφρασε την συγκίνηση και τη χαρά του που βιώνει κι εκείνος μαζί με τους πρόσφυγες της ενορίας του Απ. Ανδρέου και τους φιλοξενούμενους από το κατεχόμενο Έξω Μετόχι αυτή την πανήγυρι της Αγίας Ζώνης, της Παναγίας των Παίδων.

Έφερε στη σκέψη όλων τον περικαλλή ναό της Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο, που γιόρταζε τέτοια μέρα και τον Πρωτοψάλτη του Ναού μακαριστό Κυριάκο Εξωμετοχιανό. Βαθιά συγκινημένος ο π. Αντώνιος, έκανε  σύνδεση της μνήμης τόσο με της Αγίας Ζώνης Αμμοχώστου όσο και με την Παναγία των παίδων του Έξω Μετοχίου, την κοινότητα που γέννησε τον Πρωτοψάλτη Κυριάκο.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των εγγύς και των μακράν κατοίκων της Κοινότητας Έξω Μετοχίου και υπέρ της ανευρέσεως των αγνοουμένων της κοινότητος.

Στο τέλος, τελέσθηκαν τα μνημόσυνα όλων των προαπελθόντων πριν την εισβολή και μετά στην προσφυγιά, καθώς και η Λιτανεία της εικόνας της Παναγίας πέριξ του Ιερού Ναού.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Ραφαήλ Μισιαούλης

Φοιτητής Θεολογίας ΑΠΘ

 

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

 


Print Friendly, PDF & Email

Share this post