Ολοκληρώθηκε η Πατριαρχική Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ (11-12 Σεπτεμβρίου 2016)

Ολοκληρώθηκε η Πατριαρχική Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ (11-12 Σεπτεμβρίου 2016)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με έντονα αισθήματα χαράς και τιμής η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, ο οποίος ευχαρίστως αποδέχθηκε την πρόσκληση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου να τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου του Ζ΄.

Ο Μακαριώτατος έφτασε στην Κύπρο την Πέμπτη το βράδυ και τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, ο Εντιμολογιότατος κ. Κωνσταντίνος Τσιρίδης, Άρχων Δικαιοφύλαξ και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στο αεροδρόμιο συναντήθηκε και με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο ο οποίος αφίχθη εκ του εξωτερικού.

Την Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης είχε συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα με τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, ο ‘Εξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο π. Αθηνόδωρος Παπαευριπιάδης, οι 2 ‘Αρχοντες του Πατριαρχείου στην Κύπρο Κωνσταντίνος Τσιρίδης και Ελένη Θεοχάρους. Σε δηλώσεις του ο Μακαριώτατος μετά τη συνάντηση ευχαρίστησε την Κυπριακή Πολιτεία για όλα όσα προσφέρει προς το ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και για τη συνολική στήριξη στο έργο του.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου ο Μακαριώτατος με τη Συνοδεία του, στην οποία προσετέθη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος (Εκκλησία Κρήτης), μετέβησαν στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Μαχαιρά, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λήδρας κ. Επιφάνιο και τους Πατέρες της Μονής. Μετά την Δοξολογία στο Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτη Αρσενίου, ο οποίος επέβαινε στο μοιραίο ελικόπτερο που μετέφερε τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο. Μετά το τρισάγιο προσεφέρθη κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής, εκεί όπου πλήθος πιστών έσπευσαν να λάβουν την ευχή του Μακαριωτάτου. Ακολούθως ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στους χώρους της Μονής και την μεσημβρίαν παρετέθη γεύμα στην Τράπεζα της Μονής.

Το εσπέρας πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας. Η υποδοχή έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μάμμαρι, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές. Ακολούθως ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά κατά την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στην οποία μετείχαν πλήθος κληρικών. Προ του πέρατος του Εσπερινού ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας προσεφώνησε τον Μακαριώτατο διά θερμών λόγων και ο Μακαριώτατος με τη σειρά του αντιφώνησε με μία μεστή νοημάτων ομιλία του που συγκίνησε το πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον Ναό. Ακολούθως η Ενοριακή Επιτροπή εκ μέρους της κοινότητας προσέφερε στον Μακαριώτατο εις ανάμνησιν της επίσκεψης μία εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, πολιούχου και προστάτου της κοινότητας Μάμμαρι. Τέλος, ο Μακαριώτατος τίμησε με την τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας τον ιεροψάλτη κ. Χαράλαμπο Παπαδάμου για την πολυετή προσφορά του προς την Ψαλτική Τέχνη. Μετά το πέρας του Εσπερινού πλήθος πιστών έσπευσε να λάβει την ευχή του Μακαριωτάτου και το αναμνηστικό ενθύμιο της Πατριαρχικής επίσκεψης.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην κοινότητα Κοκκινοτριμιθιάς. Στη Θεία Λειτουργία μετείχαν επίσης οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος και Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Δρ. Ιωάννης Λιάκος με χορό μαθητών του.  Εκκλησιάστηκαν ο έντιμος κ. Κώστας Καδής, Υπουργός Παιδείας, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα στο εξωτερικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, βουλευτές, οι Άρχοντες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Κωνσταντίνος Τσιρίδης, Ελένη Θεοχάρους και Θεόδωρος Παναγόπουλος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανωμένων συνόλων και φορέων της Κερύνειας και πλήθος πιστών. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ετέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου του Ζ΄ και των συν Αυτώ κοιμηθέντων κληρικών και λαϊκών. Ακολούθως ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος σε σύντομη προσφώνησή του ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο για την τιμή της ευλογητής του παρουσίας στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας και της στήριξης και συμπαράστασης στο δύσκολο έργο της δεινώς δοκιμαζόμενης και εξ ολοκλήρου κατεχόμενης αυτής Μητρόπολης. Εις ανάμνηση της επίσκεψης προσέφερε στον Μακαριώτατο σετ αρχιερατικών εγκολπίων. Ο Μακαριώτατος αντιφώνησε με μία εμπνευσμένη ομιλία η οποία διεκόπη πλείστες φορές από τα θερμά χειροκροτήματα των πιστών, οι οποίοι συγκινημένοι μετείχαν της Θείας Λειτουργίας. Μίλησε για τις εμπειρίες του από την Ιεραποστολή ενώ έκανε ιδαίτερη αναφορά στην προσωπικότητα του προκατόχου κυρού Πέτρου του Ζ΄, ο οποίος μικρό παιδί έφυγε από το χωριό του Συγχαρί της Κερύνειας και μετέβη στην Μονή Μαχαιρά και ακολούθως στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Μακαριωτάτου ότι δεν πρέπει να ξεχναμε ποτέ τα κατεχόμενα μέρη μας, να τα διεκδικούμε και να έχουμε πίστη στο Θεό ότι θα ευοδώσει τους πόθους μας, που επιστεγάστηκε με την ευχή να αξιωθεί να παραστεί στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κυρηνείας στην φυσική του Έδρα, στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια. Τέλος ο Μακαριώτατος τίμησε με την τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας τον κ. Γεώργιο και την κ. Ερασμία Ελισσαίου, εκ Κυρηνείας και τώρα κατοίκους ΗΠΑ για την προσφορά τους στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος διένειμε το αντίδωρο και οι πιστοί ανέμεναν για αρκετή ώρα για να λάβουν την ευχή του Μακαριωτάτου.

Το εσπέρας ο Μακαριώτατος παρέστη σε δεξίωση που προσεφέρθη και είχε συνάντηση και συνομιλία με τους Φορείς και τα Οργανωμένα Σύνολα της Κερύνειας, στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ο Μακαριώτατος είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε σχέση με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή αλλά και όσον αφορά το πολυσχιδές έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην ήπειρο της Αφρικής. Τέλος, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη που παρέχει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ευχήθηκε ο Θεός να τον στηρίζει και να τον φωτίζει επ αγαθώ του λαού και της πατρίδας.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Μακαριώτατος αναχώρησε για το Κάϊρο. Στον Αερολιμένα Λάρνακος τον προέπεμψαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, ο ‘Εξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο π. Αθηνόδωρος Παπαευριπιάδης, ο Άρχων Δικαιοφύλαξ κ. Κωνσταντίνος Τσιρίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας.   

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post