Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κορνηλίου (13 Σεπτεμβρίου)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κορνηλίου (13 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία μας εορτάζει τα Προεόρτια της Παγκοσμίου Υψώσεως του τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Κορνηλίου, ο οποίος ήταν Ρωμαίος εκατόνταρχος και θεοσεβούμενος άνθρωπος. Δέχθηκε τη χριστιανική πίστη και εντάχθηκε στον χριστιανισμό χάρη στο κήρυγμα του Απ. Πέτρου. Με την απόκτηση της γνήσιας εμπειρίας του εκκλησιαστικού φρονήματος, αποφάσισε να ξεκινήσει περιοδεία, για να διδάξει και ο ίδιος τον χριστιανισμό.

Δίδαξε στη Φοινίκη, Κύπρο, Αντιόχεια και Έφεσο. Χειροτονήθηκε ιεράρχης Σκήψης της Μυσίας. Χάρη στη θαρραλέα ομολογία του ανάμεσα στους ειδωλολάτρες, πολλοί ήσαν εκείνοι που θέλησαν και βαπτίστηκαν Χριστιανοί. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και τη ζηλοφθονία του Διαβόλου.

Έτσι ο Έπαρχος Δημήτριος τον συνέλαβε και τον οδήγησε στον ναό των ειδωλολατρών, που εκείνη την ώρα ήταν κατάμεστος. Τον πίεσε δημόσια να αρνηθεί το Χριστό. Εκείνος, όμως, βρήκε την ευκαιρία να διδάξει το Ευαγγέλιο, και να προαναγγείλει ένα σεισμό από τον οποίο δεν θα πάθαιναν τίποτα ο έπαρχος Δημήτριος, η γυναίκα του, και ο γιος του που ήταν μέσα στο ναό. Έτσι κι έγινε:  όσοι ήταν στο ναό σκοτώθηκαν εκτός από την οικογένεια του Επάρχου, η οποία μετά το γεγονός πείστηκε, ομολόγησε τον αληθινό Θεό και όλοι βαπτίστηκαν χριστιανοί.

 Μετά την απελευθέρωση τού Ιερομάρτυρα Κορνηλίου, από τον Δημήτριο, συνέχισε το έργο του και πέθανε σε βαθιά γεράματα.

 Τόσο οι θερμές προσευχές που φανερώνουν την πίστη προς το Θεό, όσο και η ελεημοσύνη και το φιλανθρωπικό έργο που φανερώνουν την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, είναι πολύτιμες αρετές και καρποί της χάρης του αγίου Πνεύματος.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly

Share this post