Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Φωκά του κηπουρού (22 Σεπτεμβρίου)

Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Φωκά του κηπουρού (22 Σεπτεμβρίου)

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνημη του Αγίου Μάρτυρος Φωκά του κηπουρού.

Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός καλλιεργούσε με επιμέλεια το κήπο που διατηρούσε και ζούσε από τα λίγα εισοδήματα που έπαιρνε από την πώληση των αγαθών. Ασκούσε στη ζωή του την ολιγάρκεια και την αυτάρκεια, ώστε να έχει την ευχέρεια να βοηθά και τους φτωχούς συνανθρώπους του, και παράλληλα, να μελετά την Αγία Γραφή, για να γνωρίσει το Λόγο του Θεού και να ενισχυθεί πνευματικά από τη μελέτη της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός αξιολογούσε την ψυχή του ως πνευματικό κήπο και προσπαθούσε να την καλλιεργεί συνέχεια, ώστε να μη γεμίσει με πνευματικά αγκάθια. Το ίδιο προσπαθούσε να πράττει και με τους χριστιανούς που έρχονταν κοντά του για πνευματική ωφέλεια, ιδιαίτερα όταν άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός. Με την ταπείνωση και την προσευχή προσέλκυσε και απίστους να ασπαστούν την εν Χριστώ διδασκαλία.

Όπως ήταν φυσικό, ένεκα φθόνου, για την όλη πνευματική του δραστηριότητα, ο Άγιος Φωκάς καταγγέλθηκε και καταδικάστηκε σε δι’ αποκεφαλισμού θάνατο, τον οποίο δέχθηκε με πίστη και θάρρος.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post