Συνάντηση Μακαριωτάτου με τον Υπουργό Παιδείας και τους Διευθυντές των σχολείων της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας (4 Οκτωβρίου 2016)

Συνάντηση Μακαριωτάτου με τον Υπουργό Παιδείας και τους Διευθυντές των σχολείων της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας (4 Οκτωβρίου 2016)

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, μέσα στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας της Εκκλησίας της Κύπρου με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και επ’ ευκαιρία της έναρξης του νέου Σχολικού έτους 2016-2017, προσέφερε γεύμα την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016 στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, σε Επιθεωρητές και στους Διευθυντές των Σχολείων Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Επαίδευσης, τα οποία λειτουργούν σε ενορίες και κοινότητες που υπάγονται στην αρχιεπισκοπική περιφέρεια.

Του γεύματος προηγήθηκε ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειο με θέμα τη συμβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην παιδεία. Ο Πανιερώτατος τόνισε ότι στο κέντρο της ποιμαντικής μέριμνας της Εκκλησίας βρίσκεται μια παιδεία, η οποία αποβλέπει όχι μόνο στην νοητική καλλιέργεια, αλλά και στην οικοδομή και την ανάπτυξη του συνόλου ανθρώπου ως ψυχοσωματικής και πνευματικής οντότητος. Ακολούθως, ο Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τη φιλοξενία. Ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι η συνάντηση αυτή είναι ακόμη μία δραστηριότητα η οποία αναδεικνύει το διαχρονικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τα θέματα της παιδείας. Αναφέρθηκε, επίσης στην στήριξη που προσφέρει η Εκκλησία για τη σίτιση χιλιάδων παιδιών από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τέλος, υπογράμμισε ότι επιθυμία του ιδίου και των συνεργατών του είναι να υπάρχει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας του Υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία, της οποίας πάντοτε λαμβάνονται υπ’ όψη και οι απόψεις και οι εισηγήσεις. Διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο ότι όχι μόνο θα συνεχίσει η άριστη συνεργασία του Υπουργείου με την Εκκλησία, αλλά θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για ενδυνάμωση της συνεργασίας αυτής. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την παιδεία και τόνισε ότι στόχος της παιδείας είναι να προσφέρει γνώσεις αλλά και ήθος. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα, είπε. Υπογράμμισε δε ότι πρωτίστως πρέπει να μας ενδιαφέρει το ήθος. Με τις γνώσεις χωρίς το ήθος δεν ολοκληρώνεται ο άνθρωπος, και τα παιδιά μας χωρίς ήθος δεν θα είναι μορφωμένα, αλλά παραμορφωμένα. Η Εκκλησία, τόνισε, ήταν πάντοτε επικεφαλής της παιδείας, λόγω της εναλλαγής των κατακτητών στο νησί μας. Πρόσφερε πολλά στην παιδεία και δεν μπορεί να διαγράφεται η προσφορά της. Η Εκκλησία θέλει σωστούς και ολοκληρωμένους ανθρώπους, είπε, και ολοκληρωμένοι είναι αυτοί οι οποίοι πρωτίστως έχουν ήθος.

Παράλληλα τόνισε ότι τα παιδιά μας, λόγω του ότι βρισκόμαστε στην Ευρώπη, δεν πρέπει να υστερούν σε τίποτα από τα άλλα παιδιά. Γι’ αυτό και ευχήθηκε, όπως η μικρή Εκκλησία της Κύπρου έχει δυναμική παρουσία μέσα στην Ορθοδοξία, την ίδια δυναμική παρουσία να έχει και η παιδεία της Κύπρου μέσα στην Ευρώπη. Εν κατακλείδι, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στα παιδιά, να δώσουν όλο τον καλό εαυτό τους για το καλό των παιδιών και της πατρίδας μας και να μην λαμβάνουν υπόψη τις όποιες παραφωνίες που ακούγονται. Περαίνοντας, διαβεβαίωσε για την στήριξη της Εκκλησίας στο έργο της εκπαίδευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Εκκλησία μπορεί να γίνει ασπίδα για να προστατεύσει οποιοδήποτε εκπαιδευτικό».

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη δυνατή προσφορά προς τους νέους. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος ενημέρωσε τους διευθυντές για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται να γίνουν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, όπως το Μαθητικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2017.

Διάκονος Μιχαήλ Νικολάου
Θεολόγος

resized_20161004_121526

Print Friendly, PDF & Email

Share this post