Μνήμη του Αγίου Επικτήτου του θαυματουργού (12 Οκτωβρίου)

Μνήμη του Αγίου Επικτήτου του θαυματουργού (12 Οκτωβρίου)

Η Αγία μας εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των μαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου και των Οσίων Θεοσεβίου του Αρσινοΐτου και Επικτήτου.

Οι Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος μαρτύρησαν, επί Διοκλητιανού, γύρω στο 300 μ.Χ. Και οι τρεις ήταν στρατιώτες ευσεβέστατοι, με βαθιά συνείδηση της χριστιανικής πίστεως. Συνελήφθησαν από τον έπαρχο της Ταρσού, Μαξέντιο, και ομολόγησαν με θάρρος την πίστη τους στον Ιησού Χριστό. Ο τύραννος αν και διέταξε τον αποκεφαλισμό τους, εντούτοις οι απαντήσεις που έλαβε και το θάρρος και η πίστη που επέδειξαν τον συγκλόνισαν.

O Άγιος Επίκτητος ο θαυματουργός εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Κάζα Πιφάνη, της Κερύνειας, και εκεί ασκήτευσε σύμφωνα με τον θείο λόγο του Κυρίου «εκείνος που θέλει να γίνει τέλειος, να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Χριστό και το ιερό Ευαγγέλιο». Στον ίδιο τόπο, όπου ανάλωσε τη ζωή του στην προσευχή και την πνευματική άσκηση, κοιμήθηκε οσιακά και ειρηνικά.

Πάνω από τη σπηλιά που έζησε, οικοδομήθηκε εκκλησία και γύρω από αυτήν το χωριό Άγιος Επίκτητος, σήμερα τουρκοκρατούμενο, στην Επαρχία της Κερύνειας.

Η διατήρηση της μνήμης, της ιστορίας και της νοσταλγίας της κατεχόμενης, από τα τουρκικά στρατεύματα, πατρίδας μας, είναι απαραίτητη στον αγώνα μας για ελευθερία και επιστροφή στην πατρική γη, όπου όλοι θα ζούμε ελεύθερα και ειρηνικά και ενωμένοι θα συνδημιουργούμε το μέλλον της πατρίδας μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly

Share this post