Μνήμη της Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας (29 Οκτωβρίου)

Μνήμη της Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας (29 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας, του Οσίου Αβραμίου και της ανεψιάς του Αγίας Μαρίας, της Οσίας Άννας από την Κωνσταντινούπολη και του Αγίου Σάββα του Στρατηλάτη.

Η Οσιομάρτυς Αναστασία αποτελεί αξιομίμητο παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης. Ιδιαίτερα για τους νέους γίνεται οδηγός, ως προς το τι πρέπει να ιεραρχείται στη ζωή ως σημαντικό και τι ως ασήμαντο.

 Ζώντας στην εποχή του Διοκλητιανού, καταγόμενη από ευκατάστατη οικογένεια της Ρώμης και διακρινόμενη για τη μόρφωση αλλά και τη σωματική ομορφιά της, είχε όλες τις προϋποθέσεις για να απολαύσει μια αξιοζήλευτη τρυφηλή ζωή. Ωστόσο, προτίμησε ενσυνείδητα να μοιράσει τον πλούτο της στους φτωχούς και να αφιερωθεί στην άσκηση, σε μοναστήρι της Ρώμης.

Η ψυχική γενναιότητα της οσιομάρτυρος Αναστασίας φανερώθηκε σε όλο της το μεγαλείο, όταν ο ηγεμόνας Πρόβος τη συνέλαβε και την πίεζε να αρνηθεί το Χριστό, λέγοντάς της ότι έπρεπε να λυπηθεί τα νιάτα και την ομορφιά της. Η απάντηση, που την οδήγησε σε φρικτά βασανιστήρια και τελικά στο μαρτύριο, ήταν η εξής: «Εγώ μια ωραιότητα και νεότητα γνωρίζω. Αυτή που δίνει ο Χριστός στις πιστές και γενναίες ψυχές».

Τιμή και δόξα στις γενναίες ηρωίδες γυναίκες, οι οποίες μέσα από την οδό της τίμιας επιλογής στη ζωή, είτε του μοναχικού βίου είτε του έγγαμου βίου, αγωνίζονται με αυταπάρνηση και προσφέρουν τον εαυτό τους στην διακονία του ανθρώπου μέσω του πολύπλευρου έργου της Εκκλησίας.

Ιδιαίτερα οι μητέρες θυσιάζονται για την οικογένεια και τα παιδιά τους, έχοντας σταθερή συνείδηση της ιερής αποστολής τους για τον αγιασμό, το μέλλον της οικογένειάς τους και της πατρίδας μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post