Η Παναγία της Λύσης στον Ακρίτα Κιλκίς

Η Παναγία της Λύσης στον Ακρίτα Κιλκίς

Μεγάλες στιγμές, πλούσιες σε μνήμες και συγκινήσεις, ζούν οι κάτοικοι της παραμεθόριας περιοχής του Κιλκίς τις τελευταίες ημέρες.

Μετά την μετά θάνατον προαγωγή στον βαθμό του αντιστράτηγου του Κύπριου αγωνιστή και Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόριου Αυξεντίου από την Ελληνική Πολιτεία που έλαβε χώρα το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, οι λιγοστοί κάτοικοι του Ακρίτα με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και τον Ιερό Κλήρο υποδέχθηκαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Λύσης.

Παραμονή της εορτής της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Ακρίτα μετέβη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγορίος, με την ευλογία και την άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’, επικεφαλής της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ι.Ν. Παναγίας Λύσης και κόμισε την Εικόνα της Παναγίας της Λύσης, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Ευφημιανό, και η οποία θα παραμείνει για πάντα στον Ιερό Ναό.

Μία απόφαση, η οποία θα συμβάλλει στην όσο το δυνατόν περισσότερο ενίσχυση και σύσφιξη των αδελφικών δεσμών των δύο ακριτικών περιοχών του Ελληνισμού, της Κύπρου και της Μακεδονίας με πρωταγωνιστή τον πρώην Δήμαρχο Λύσης κ. Ανδρέα Τοφιά, ο οποίος πρωτοστάτησε και για την ανέγερση της προτομής του Αυξεντίου στον Ακρίτα, χωριό στο φυλάκιο του οποίου είχε υπηρετήσει ο “Σταυραετός” του Μαχαιρά.

Του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συγχοροστατούντους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου του Κιλκίς κ. Εμμανουήλ, με τη συμμετοχή Ιερέων της Αρχ. Περιφέρειας Πολυανής και των λιγοστών κατοίκων που συνεχίζουν να φυλάττουν Θερμοπύλες, εθνικές και πνευματικές.

Ο Σεβ. κ. Εμμανουήλ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων προς τον Θεοφιλέστατο και τους αδελφούς μας Κυπρίους για την αγάπη τους, τόνισε ότι οι αδελφικοί δεσμοί μεταξύ Κιλκισιωτών και Κυπρίων προυπήρχαν και τώρα ενισχύονται ακόμη περισσότερο και το αίμα των ηρώων αποτελεί σύνδεσμο ιερό και που τους ενώνει μαζί με την αταλάντευτη πίστη στον έναν και αληθινό Τριαδικό Θεό.

Συνεχάρη δε τον πρώην Δήμαρχο Λύσης κ. Ττοφιά και τον Ακριταίο εκπαιδευτικό κ. Γιώργο Δημητριάδη για τις ενέργειες τους να αναδείξουν τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου και να τιμάται καθώς πρέπει στον μικρό οικισμό του ν. Κιλκίς.

Λόγον αγάπης και οικοδομής εκφώνησε και ο Θεοφιλέστατος κ. Γρηγόριος μιλώντας για τον ξεριζωμό, τους πόνους και τους καημούς των Κυπρίων και για την ελπίδα της απελευθέρωσης η οποία δεν πεθαίνει ποτέ, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ για την υποδοχή και την φιλοξενία και τους κατοίκους του Ακρίτα για την αγάπη και την ζεστή τους αγκαλιά.

Τόνισε δε ότι η Παναγιά της Λύσης μαζί με τους δύο Αγίους που η Ιερή τους Εικόνα θα βρίσκεται στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου θα αποτελεί μια ιδιαίτερη ευλογία για όλους, Έλληνες και Κύπριους, που τους ενώνουν τόσα πολλά μα πάνω από όλα ο ίδιος ο Θεός.

Στο περιθώριο της επίσκεψης ο Θεοφιλέστατος κ. Γρηγόριος και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, έγιναν δεκτοί από τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Σισμανίδη ενώ επισκέφθηκαν και προσκύνησαν την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς, τον Ιερό Ναό Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων, πολιούχουςκαι προστάτες της πόλεως καθώς και το εκκλησιαστικό κειμηλιαρχείο της Ι. Μητροπόλεως, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη.

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, ημέρα της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρυ, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Ακρίτας Κιλκίς της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος πλαισιούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη και Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφερείας Πολυανής.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου, αυτού του οικουμενικού Αγίου, μνημονεύοντας ότι σαν σήμερα κατατέθηκε το Ιερό Λείψανο του Αγίου και εγκαινιάστηκε ο Ιερός του Ναός στην Λύδδα της Ιόππης. Αυτό έγινε επί των ημερών του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όταν κατέπαυσαν οι διωγμοί και επικράτησε ο χριστιανισμός σ’ όλο το Ρωμαϊκό κράτος, ώστε να μπορούν οι χριστιανοί να λατρεύουν τον Θεό ελεύθερα και να προσκυνούν το Ιερό λείψανο άφοβα.

Ο Μεσαορίας κ. Γρηγόριος παρότρυνε το εκκλησίασμα να έχει  υπομονή στην καθημερινή του ζωή, όπως έπραξε ο Άγιος Γεώργιος με τα πολλά μαρτύρια που υπέστη, αλλά ενθυμούμενος τον λόγο του Κυρίου “ο ὑπομείνας εἰς τέλος οὗτος σωθήσεται”, τα υπέστει με καρτερία, ταπείνωση και υπομονή. Επίσης, τόνισε την αγάπη που διακατέχει του Λυσιώτες με τους κατοίκους του χωριού Ακρίτας από την ημέρα της αδελφοποίησης των και τους παρότρυνε όπως αυτή η αγάπη να κρατηθεί και τα επόμενα χρόνια.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Επίσκοπος μετέφερε τις πατρικές ευλογίες και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ για την άδεια  της σημερινής Θείας Λειτουργίας, τον Ιερέα και τα Μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ακρίτα για την φιλοξενία, τον εκπαιδευτικό κ. Γιώργο Δημητριάδη, αλλά και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Παναγίας της Λύσης. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον επίτιμο Πρόεδρο και πρώην Δήμαρχο Λύσης κ. Ανδρέα Ττοφιά για την έμπνευση και οργάνωση αυτής της πνευματικής εκδήλωσης, της μεταφοράς αυτής της Ιερής Εικόνος στον Ακρίτα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στο ακριτικό χωριό, όπου το εκκλησίασμα με τον Επίσκοπο Μεσαορίας και τους ιερείς κατευθύνθηκαν στην προτομή του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και τέλεσαν τρισάγιο εις μνήμη του ήρωα. Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κατέθεσε στεφάνι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην κοινότητα  Ακρίτα, ο Επίσκοπος Μεσαορίας και τα Μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας της Λύσης, επισκέφθηκαν το φυλάκιο – ιστορικό μουσείο του αντιστράτηγου ήρωα Γρηγορίου Αυξεντίου, στο οποίο είχε υπηρετήσει ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.

Του Χρήστου Καναρόπουλου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post