Μνήμη του Αγίου Δημητριανού, επισκόπου Κυθρέας (6 Νοεμβρίου)

Μνήμη του Αγίου Δημητριανού, επισκόπου Κυθρέας (6 Νοεμβρίου)

Τη μνήμη του Επισκόπου Χύτρων Δημητριανού και του Αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως Παύλου τιμά σήμερα, η Εκκλησία.

Ο Άγιος Δημητριανός έζησε επί Θεοφίλου του εικονομάχου. Γεννήθηκε στο χωριό Συκά της επαρχίας Κυθηρίας από πατέρα ιερέα και μητέρα φιλόθεο. Νυμφεύθηκε με κόρη ευγενή, η οποία σύντομα απέθανε.

Ακολούθως, αφοσιώθηκε στο Θεό. Εκάρη Μοναχός, αφιερώνοντας τα πάντα στην Εκκλησία και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Χύτρων Ευστάθιο, τον οποίο αργότερα διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο.

Θαρραλέος, πράος, αλλά με ευθύτητα. Κυριολεκτικά πνευματικός ηγέτης χωρίς περιστροφές, ο Επίσκοπος Δημητριανός είδε τους βαρβάρους να αιχμαλωτίζουν το ποίμνιό του και να το μεταφέρουν στη Βαβυλώνα. Ο επίσκοπος Χύτρων ακολούθησε το λαό του στην εξορία. Με τις δεήσεις και τις αγρυπνίες του, ο Θεός ελευθέρωσε το λαό του κι όλοι μαζί, επέστρεψαν στην Κύπρο.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την ευημερία του λαού αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τους υπέδειξε να κτίσουν τη νέα Κυθρέα από τον Κεφαλόβρυσο μέχρι νότια στον κάμπο της Μεσαορίας.

Απέθανε οσιακά, αφήνοντας ιερή παρακαταθήκη στους επίγονούς του, ως λαμπρός ποιμενάρχης της επισκοπής Χύτρων, η οποία γέννησε και άλλους αγίους Ιεράρχες, όπως τον Άγιο Πάππο (24 Οκτωβρίου), τον Άγιο Αθανάσιο (17 Μαΐου), τον Άγιο Φωτεινό (2 Αυγούστου) και τον Άγιο Σπυρίδωνα (19 Σεπτεμβρίου), οι οποίοι έλαβαν μέρος σε Οικουμενικές Συνόδους και υπέγραψαν τα Πρακτικά και τις Αποφάσεις τους.

Ο Άγιος Παύλος ο Ομολογητής,  από τη Θεσσαλονίκη,  ήταν γραμματέας του Κωνσταντινουπόλεως Αλεξάνδρου, τον οποίο και διαδέχθηκε στο θρόνο.  Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος, όντας Αρειανός, όταν το πληροφορήθηκε δυσανασχέτησε, και τον εξόρισε στην Αρμενία.

 Μια μέρα, ενώ τελούσε τη Θεία Λειτουργία όρμησαν οι αιρετικοί Αρειανοί και τον έπνιξαν. Έτσι, παρέδωσε μαρτυρικά την ψυχή του, παραμένοντας σταθερός στην Ορθόδοξη Πίστη και υπομένοντας κακουχίες.

Οι Ιεράρχες, που τιμούμε σήμερα, αποτελούν τη ζωντανή απάντηση στο ερώτημα για το ποιο είναι το μέγεθος και το μέτρο της φροντίδας, πνευματικής και εθνικής, από μέρους των Ιεραρχών της Εκκλησίας μας. Αυτοί που έχουν επίγνωση της αποστολής τους, μακριά από κάθε αλαζονεία και δημαγωγία, νυχθημερόν μεριμνούν για την επιβίωση του λαού του Θεού, ο οποίος ταλανίζεται από διάφορους ορατούς και αόρατους εχθρούς.

Ο θρησκευτικός φανατισμός είναι απόρροια του εγωισμού, ως εγκεφαλική βλάβη. Εγκλωβίζεται ο άνθρωπος και θολώνεται το μυαλό, με αποτέλεσμα να συγκλονίζεται ολόκληρη η ψυχοσωματική οντότητά του.

Σήμερα πανηγυρίζουν η κωμόπολη της Κυθρέας, η επισκοπή των Χύτρων, ο Λάρνακας της Λαπήθου, η Ομορφίτα, η Φλάσου, η ομώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητριανού στην επαρχία Πάφου, στα όρια της Επισκοπής Αρσινόης, το εκκλησάκι του Αγίου στο Κούριο, στην Τερσεφάνου, στον Άγιο Αμβρόσιο της Κερύνειας και στην ενορία Αγίας Παρασκευής στη Λακατάμεια.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post