Τελέστηκε το 58ο μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Κυριάκου Μάτση (Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016)

Τελέστηκε το 58ο μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Κυριάκου Μάτση (Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016)

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 20 Νοεμβρίου 2016, το 58ο Μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Κυριάκου Μάτση στην γενέτειρά του Παλαιχώρι.

Τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά, στην Κοινότητα Παλαιχωρίου της Ορεινής Λευκωσίας και κατόπιν τα Ιερά Μνημόσυνα. Του Εθνικού Μνημοσύνου προέστη ο Θεοφιλέσταστος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τον Οικονόμο π. Νεόφυτο Πάρπας και τον Διάκονο Νικόλαο.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε εκ μέρους του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Ηλία Φωτόπουλου, ο Σύμβουλος Α΄ της Πρεσβείας της Ελλάδος,  κ. Χρήστος Καποδίστριας, ο οποίος εξήρε τη θυσία του ήρωα και την προσφορά του προς την πατρίδα. Λαμπρές προσωπικότητες όπως ο Κυριάκος Μάτσης, ο οποίος εκτός από την υπέρμετρη αγάπη του για την πατρίδα, ήταν και άνθρωπος του πνεύματος, μας δείχνουν το δρόμο για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται σήμερα η Κύπρος και Ελλάδα, επεσήμανε ο κ. Καποδίστριας.

Ακολούθως τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων της κοινότητας Παλαιχωρίου και στη συνέχεια η τελετή απονομής των βραβείων του Μάτσειου διαγωνισμού στον ΑΠΟΠ.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016, στις 13:30 ώρα της θυσίας του Κυριάκου Μάτση, τελέστηκε τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα, στις Κεντρικές Φυλακές στην Λευκωσία, από το Σωματείο «ΜΑΤΣΗΣ» Δικώμου. Του Τρισαγίου προέστη, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου,  ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ας θυμόμαστε πάντα την απάντηση του Κυριακού Μάτση στον αποικιοκράτη «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής», η οποία παραμένει πάντοτε τεκμήριο του ήθους και της αξίας της ελληνικής φυλής.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Ομιλία από τον πρόεδρο του Σωματείου «ΜΑΤΣΗΣ» Δικώμου και της Οργανωτικής Επιτροπής Λάμπρο Λάμπρου (Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016.)

Τρισάγιο  στα φυλακισμένα μνήματα το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post