Συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Οι Προσκυνηματικές Περιηγήσεις ως Μοχλός Τουριστικής Ανάπτυξης. Η Περίπτωση της Πιερίας» (25-27 Νοεμβρίου 2016)

Συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Οι Προσκυνηματικές Περιηγήσεις ως Μοχλός Τουριστικής Ανάπτυξης. Η Περίπτωση της Πιερίας» (25-27 Νοεμβρίου 2016)

Συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Οι Προσκυνηματικές Περιηγήσεις ως Μοχλός Τουριστικής Ανάπτυξης. Η Περίπτωση της Πιερίας», που λαμβάνει χώρα στην Λεπτοκαρυά Πιερίας στις 25 – 27 Νοεμβρίου 2016.

Σε χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την Πρόσκληση συμμετοχής του Εκκλησίας της Κύπρου και συγκεκριμένα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Ο Μακαριώτατος επισημαίνει στον Χαιρετισμό ότι «ο Τουρισμός εν γένει, ιδιαίτερα ο Θρησκευτικός Τουρισμός και ειδικότερα οι Προσκυνηματικές Περιηγήσεις ως ιερές αποδημίες των πιστών ανθρώπων, δεν είναι φαινόμενο μόνο της εποχής μας. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι επιθυμούσαν στα πλαίσια και τις δυνατότητες των μέσων μετακίνησης να μεταβούν σε προορισμούς κοντά ή μακριά από τον τόπο διαμονής τους για πνευματική ανατροφοδότηση».

Και προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «η Προσκυνηματική περιήγηση παρά τους κινδύνους εκκοσμίκευσης που ενδεχομένως να εγκυμονεί, επιφέρει και θετικά αποτελέσματα άξια αποτίμησης, αξιοποίησης και ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα, τη γνωριμία και αλληλοεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων με σεβασμό στη διαφορετικότητα, την απόκτηση εμπειριών από μέρους των ταξιδιωτών από άλλους τόπους με διαφορετικό πολιτισμό, ιστορία, αγωνίες και αγώνες».

Ακόμη, τονίζει ότι «τα δεδομένα αυτά καλούμαστε να τα αξιολογήσουμε ως Εκκλησία σε συνεργασία με όλους τους αρμοδίους φορείς της πολιτείας κάτω από το πρίσμα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων σε λατρευτικούς χώρους, όπου ζει διαχρονικά η Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η Εκκλησία της Κύπρου από το 2008 εγκαινίασε διαρκή εμπεριστατωμένη μελέτη, της όλης σύγχρονης προβληματικής για τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και οργανισμών, ενώ από το 2012, ίδρυσε το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων» ανέφερε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον Χαιρετισμό προς τους συνέδρους.

Στο εν λόγω συνέδριο συμμετέχει ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ως Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος ανέγνωσε τον Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

Ο κ. Ανδρέας Φιλιππίδης σε παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πρότεινε να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο ανάλογο Συνέδριο, όπου να παρουσιαστούν τα πορίσματα του Συνεδρίου και να προβληθούν οι Προσκυνηματικοί προορισμοί της Πιερίας της Κεντρικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με τα Ιερά Προσκυνήματα της Κύπρου. Αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω συνεργασία των Συνοδικών Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων των δύο Εκκλησιών και τη ενεργοποίηση του Συμφώνου Συνεργασίας.

Από το Συνοδικό Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

*****************************

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Οι Προσκυνηματικές Περιηγήσεις ως Μοχλός Τουριστικής Ανάπτυξης. Η Περίπτωση της Πιερίας»:

Scan0001

Scan002Scan0003

Print Friendly, PDF & Email

Share this post